"Технологията на хакерската атака срещу системата на НАП е известна

...
"Технологията на хакерската атака срещу системата на НАП е известна
Коментари Харесай

НАП: Aтаката не е извършена в България, възможно е участие и на вътрешен човек


"Технологията на хакерската офанзива против системата на Национална агенция за приходите е известна на организацията и на техническите служби. Неправомерните дейности са осъществени отвън територията на България, само че не е изключено присъединяване и на вътрешен човек ", съобщи на брифинг представителят на приходната организация Росен Бъчваров за приключването на персонални данни от системата.

Пробивът в системата е станал поради уязвимост в една от електронните услуги, даване от Национална агенция за приходите. Временно е спряна услугата "Възстановяване на Данък добавена стойност от чужбина ", от която се има вяра, че е сбъднат пробивът.

Той увери, че институцията ще предприеме незабавни ограничения за отбрана на данните оттук насетне.

„ Ще бъде изработен повсеместен одит на осведомителната система, на системата за осведомителна сигурност и ще се организира следствие на съответния случай и на незаконното действие. В идващите дни ще търсим подпомагане от разнообразни институции, както и интернационална помощ”, разясни Бъчваров. Той акцентира, че жителите ще бъдат уведомявани за всяка оригиналност по случая.

„ Това, което се е случвало се е случило преди към 20 дни. Не сме упълномощени да ви дадем повече механически елементи, може би на този стадий не е и механически належащо “, сподели Росен Бъчваров. Той изясни, че технологията, по която е ставал този нерегламентиран достъп е известна на Национална агенция за приходите и на профилираните служби.

„ ГДБОП и ДАНС работят с нас непрестанно през последното денонощие. Уведомили сме и Комисията за отбрана на персоналните данни”, сподели още Бъчваров.

Говорителят на Национална агенция за приходите акцентира, че в идващите дни ще бъде потърсена и интернационална помощ по повод системата за осведомителна сигурност на Национална агенция за приходите и осведомителната система на Национална агенция за приходите въобще, с цел да може да бъде осъществен повсеместен одит на тези две системи – IT системата и съществуващата система за осведомителна сигурност.

​От Национална агенция за приходите обясниха още, че организацията има над 60 бази данни, които се съхраняват на разнообразни сървъри. Пробивът е в една от тях и е наранена към 3% от целия размер информация.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР