Технологията може да намери приложение в пейсмейкъритеПроблем при съвременните импланти

...
Технологията може да намери приложение в пейсмейкъритеПроблем при съвременните импланти
Коментари Харесай

Създават „вечни” импланти, захранвани чрез ултразвук

Технологията може да откри приложение в пейсмейкърите

Проблем при актуалните импланти като пейсмейкърите е, че се зареждат от батерия и когато тя се износи, устройството би трябвало да се извади от тялото на пациента (снимка: CCO Public Domain)

Изследователи от Южна Корея сътвориха първообраз на имплант, ко й то получава нужната за неговата работа сила от външен източник, благодарение на ултразвук . Разработката е разказана в сп. Science.

Съвременните импланти се зареждат от батерия и когато тя се износи, устройството би трябвало да се извади от тялото на пациента за промяна на батерията. Учените от дълго време се пробват да решат този проблем, работейки в две посоки – основаване на имплантируеми устройства, които могат да получават сила от външен източник или непосредствено от тялото на пациента.

Южнокорейските учени от Университета Сонгкюнкуан следват първия път и основават електрически генератор за импланти, който създава ток от ултразвукови трептения. Устройството е във формата на квадрат със страна 4 сантиметра.
още по тематиката
Генераторът е в положение да преобразува кинетичната сила в електричество посредством трибоелектричен резултат (появата на електрически заряди в материала вследствие на триене) и електростатична индукция (индукция на лично електростатично поле под действието на външно електрическо поле върху тялото).

Разработката се състои от тъничък перфлуороалкоксилов филм с дебелина 50 микрона, медно-златен работен електрод и меден надзорен електрод. Също по този начин устройството има контролна платка и батерия.

В хода на работа на генератора ултразвукът с периодичност 20 килохерца провокира съмнения на кино лентата, който е в контакт с работния електрод: негативните заряди се концентрират върху кино лентата, а позитивните заряди – върху работния електрод. В резултат на това поражда евентуална разлика сред двата електрода. Когато филмът се в профил от работния електрод, поражда противоположен развой и се получава противоположен ток.

Учените са тествали генератора в свинска тъкан, поставяйки устройството на дълбочина 5 и 10 мм под повърхността на кожата. Експериментите са сполучливи, макар че на по-голяма дълбочина генераторът създава ток с по-ниско напрежение.

Изследователите акцентират, че характерностите на генератора разрешават той да се употребява за зареждане на разнообразни импланти, в това число пейсмейкъри, които контролират сърдечния темп.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР