Технологията има много висока ефективност, доказаха корейциПлатки и друга електроника

...
Технологията има много висока ефективност, доказаха корейциПлатки и друга електроника
Коментари Харесай

Полимер улавя златото от електронния боклук

Технологията има доста висока успеваемост, потвърдиха корейци

Платки и друга електроника са източник за добиване на редки метали, в това число злато
(снимка: CC0 Public Domain)

Корейски учени усвоиха нова технология за добиване на златни атоми от електронния отпадък. Те употребяват разтвор от киселина и специфичен полимер с доста висока успеваемост.

Проблемът с преработването на електронния отпадък е изключително настоящ и към момента остава неуреден. Той не опира просто до заличаване на е-боклука, а за това по какъв начин дейно да се извличат редки и скъпоценни метали за повторна приложимост от чипове, дънни платки и устройства. Решението може да бъде ново потомство реагенти.

Изследователи от Корейския институт за напреднали науки и технологии (KAIST) са създали полимер, който може дейно да улавя железни атоми в разтвор, заяви за нововъведението Ars Technica. Органичното съединяване, наречено порфирин, съставлява вещество с доста дребни пори, които служат като енергийни клопки за атомите на редки и скъпоценни метали.

За хващане на атомите на скъпи метали от е-отпадъци, печатните платки и електронните съставни елементи се разтварят в киселина, след което към разтвора се прибавя полимер. Златото се оказа най-податливо на полимера, като се всмуква от порите на веществото 10 пъти повече от други метали, да вземем за пример платина.

Технологията за добиване на злато от е-отпадъци благодарение на порфирин
(илюстрация: Yeongran Hong)

Извличането на 99% от златото в разтвора лишава към 30 минути. Технологията разрешава по този метод да се извлекат до 94% от златото в печатни платки, което е потвърдено първо теоретично, а по-късно доказано и пробно. Важното е, че полимерът може да се употребява неведнъж, в друга реакция с киселината, откакто отдаде събраното злато.

Подобна технология за преработване на е-отпадъци наподобява стопански по-изгодна от процесите на размразяване на боклуци. Според разработчиците, един грам полимер коства 5 $ и разрешава добиване на злато за 64 $. А при многократна приложимост разноските за понижават още повече.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР