Технологията има много предимства, но се сблъсква и с препятствияСтроителството

...
Технологията има много предимства, но се сблъсква и с препятствияСтроителството
Коментари Харесай

3D печатането на къщи набира скорост

Технологията има доста преимущества, само че се сблъсква и с трудности

Строителството на къщи с 3D щемпел е по-икономично и по-бързо
(снимка: CCO Public Domain)

Изграждането на домове благодарение на 3D щемпел може да наподобява футуристично, само че тази технология последователно набира скорост. Редица млади компании прокарват пътя за 3 D печатането на домове.

Така да вземем за пример, стартъпът haus.me стартира неотдавна да предлага в Невада сглобяеми къщи, чиито съставни елементи са създадени благодарение на 3D щемпел. Технологията може доста да понижи времето за създаване на къщите – от няколко месеца при обичайния способ до четири-седем седмици, съгласно отчет на изследователската компания Navigant Research.

Има и други образци. През 2018 година ICON построи първия американски дом благодарение на 3D щемпел. Развивайки своята технология, тази компания сътвори принтера Vulcan II, който може да „ създава ” домове с повърхност до 185 кв. метра. Apis Cor пък възнамерява да построи демонстрационен дом в Съединени американски щати през 2020 година
още по тематиката
В Холандия консорциум от компании сътвори фабрика за произвеждане на 3D принтери, които употребяват бетон. Това съоръжение ще откри приложение при „ печатане ” на пет къщи в границите на плана Milestone в Айндховен.

Предимствата на 3D печата в строителството на къщи включват по-ниска цена, спрямо обичайните способи, заради намаляването на разноските за първични материали и труд. В същото време се понижава количеството строителни боклуци и времето за строителство. В допълнение, 3D печатът разрешава основаване на забавни дизайнерски форми.

Има обаче и спънки за въвеждането на 3D печата в строителството на домове. Една от тях е неналичието на съответни правила и строителни правила. Освен това са налице ограничавания за типовете материали, които могат да бъдат употребявани. В момента изборът се свежда основно до пластмаси и бетон, тъй че там, където се изисква дърво или метал, би трябвало да се употребяват обичайни материали.

Липсата на експерти, които са осведомени с 3D печата и архитектурния дизайн, основан на тази технология, също е проблем. По-широко потребление на 3D щемпел при строителството на къщи може да се чака след към 10 години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР