Технологията е удобна, но крие рискове при лошо времеКруиз-контролът е

...
Технологията е удобна, но крие рискове при лошо времеКруиз-контролът е
Коментари Харесай

Трябва ли да се използва круиз-контрол през зимата?

Технологията е комфортна, само че крие опасности при неприятно време

Круиз-контролът е една от най-удобните варианти в автомобила, която се употребява от доста водачи по време на пътешестване. Едва ли обаче те подозират, че през зимата, когато пътищата за хлъзгави и заснежени, тази „ интелигентна ” система може да им изиграе неприятна смешка.

Технологията се появява още през 70-те години на предишния век, като нейната цел е да поддържа непрекъсната скорост на автомобила, като контролира подаването на гориво без присъединяване на лидера. Той би трябвало само да задейства системата (най-често това става с бутон на волана), след което му остава единствено да държи деликатно кормилото, като преди този момент махне крайници си от педала за газта. И при положение на потребност да стопира.

Проблемът е, че круиз-контролът, даже адаптивният, към момента не умее да „ разчита ” обстановката на пътя. Тоест, той не може да оцени положението на пътя и да прави автомобила по-стабилен, като планува траекторията му на придвижване. Затова и производителите предлагат, водачите да не употребяват системата в рискови условия на пътя.

Игнорирането на сходно предизвестие рискуват да изгубят надзор над транспортното средство на заснежен или замръзнал път, в случай че се стигне до пробуксуване. В сходна обстановки се намесват системи като ESP и ABS, чиято цел е да върнат автомобила в остарелия му курс. В същото време обаче круиз-контролът в множеството случаи пречи на това по всевъзможен метод.

Този „ спор ” се дължи на метода на дейности на системата за стабилизация ESP. При занасяне на задната ос, тя се намесва в работата на системата ABS, като стартира да понижава въртенето на предното външно колело. Това става с команда на мотора за понижаване на подаването на гориво. В същото време круиз-контролът прави тъкмо противоположното – подава газ, с цел да реализира заложената му скорост. И по този начин системи си пречат една на друга.

До какво може да докара всичко това? Най-вероятно до попадане в сериозен случай на пътя, защото конфликтът сред системите прави автомобила непредсказуем. И в случай че зад кормилото е водач с по-малко опит, то следствията може да бъдат съдбовни.

Разбира се, шансът за възникването на сходна обстановка не е толкоз огромен, само че въпреки всичко го има. Дори най-опитният водач не е застрахован от поднасяне на пътя, до момента в който ръководи безценен автомобил, наблъскан с най-съвременни електронни асистенти.

Снимкa: Yourmechanic.com

automedia.investor.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР