Технологията CRISPR-Cas9, на която медицината възлага големи надежди, е по-малко

...
Технологията CRISPR-Cas9, на която медицината възлага големи надежди, е по-малко
Коментари Харесай

Редактирането на гени предизвиква генни мутации

Технологията CRISPR-Cas9, на която медицината разпорежда огромни очаквания, е по-малко прецизна, в сравнение с се смяташе до момента, и провокира непредвидени генни разновидности, сочат резултатите от проучване, представени от Ройтерс и Франс прес.

Въпросната технология - самобитни молекулярни ножици, които могат селективно да изрежат дефектни гени и да ги заменят с нови сектори на ДНК, стана причина за чести и значими разновидности при опити с мишки и човешки кафези.

" Резултатите демонстрираха, че провокираните от нея нежелани промени в ДНК до момента са били подценени - съобщи Алън Брадли от лондонския институт " Уелкъм Сангър ". - Използването й в региона на генната терапия би трябвало да бъде съпроводено от доста защитни ограничения, като се внимава за възможен непряк резултат. "

За технологията CRISPR-Cas9, чието създаване се приписва на Еманюел Шарпантие и Дженифър Дудна, за пръв път бе оповестено през 2012 година Базирана е върху ензим, който работи като молекулярни ножици. Технологията към момента е в развой на проучвания и не е тествана върху хора. В рамките на предходни проучвания учени съумяха с помощта на нея да поправят генетична особеност у човешки ембриони. Това открива пътища за лекуване на генетични болести, само че повдига също въпроси от етично естество. Теоретично видяно, технологията би могла да се употребява за основаване на генно модифицирани бебета, с цел да може да се избере да вземем за пример цветът на косата им или да се усили физическата им мощ.

Резултатите от новото проучване разкриват промени в ДНК на някои кафези. Промените биха могли да задействат или дезактивират значими гени и това да докара до тежки последици. " В региона на редактирането на генома е извънредно значимо да се установи, че получените модификации са тези, които сме желали да предизвикаме ", означи Робин Лъвъл-Бадж от лондонския институт " Франсис Крик ", който не е взел участие в проучването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР