Технологиите за наблюдение на водача подобряват поведението при шофиране(снимка: CC0

...
Технологиите за наблюдение на водача подобряват поведението при шофиране(снимка: CC0
Коментари Харесай

Камерите в камионите подобряват безопасността на пътя


Технологиите за наблюдаване на лидера усъвършенстват държанието при шофиране
(снимка: CC0 Public Domain)

Компютърни откриватели и водачи от Университета в Нотингам са анализирали данните, събрани преди и след инсталирането на ненатрапчиви видеокамери в кабините на тежкотоварни транспортни средства (HGV), и са открили, че е налице доста понижаване на рисковото държание при шофиране, когато има камери за мониторинг. Открили са още, че методът е още по-ефективен в композиция с коучинг. Констатациите им бяха оповестени в журнала „ Анализ и предварителна защита на произшествия ” („ Accident Analysis and Prevention ” ).

Грешките и нарушаванията при шофиране са водещите определящи фактори за сигурността на придвижването по пътищата. Новото проучване акцентира смисъла на разбирането на последствията за сигурността при рисковите стилове на шофиране и степента на въздействие на технологиите за наблюдаване на лидера при възстановяване на държанието при шофиране.

Изследователите са анализирали най-големия набор от данни, подбиран в миналото за сходен вид проучване, разглеждайки 669 тежкотоварни транспортни средства за най-дългия интервал от време, проучен в миналото – над две години, от юни 2017 година до август 2019 година Учените са анализирали три сериозни за сигурността телематични случая – внезапно прекъсване, внезапно завиване и превишаване на рестриктивните мерки за скорост. Наблюдаваните участници в проучването са били разграничени на две групи – такива с камери и такива с камери и коучинг.
още по тематиката
Данните демонстрират, че наблюдението и образованието на водачите по отношение на риска и последствията от стила на шофиране има доста по-голям резултат за понижаване на грешките при шофиране. Намесата води до понижаване на случаите на внезапно прекъсване с 16%, на превишената скорост с 34% и на внезапно завиване с 31%. Без образованието, единствено с камери, тези проценти са доста по-малки.

Изследването също по този начин демонстрира, че метеорологичните или сезонните промени могат да повлияят на рисковото държание при шофиране на тежкотоварни транспортни средства. Най-висок % на произшествия при шофиране се следят през пролетния и летния сезони. Това евентуално се дължи на обстоятелството, че по това време доста сейемства взимат летните си почивки и по този метод се основават по-натоварени пътища и тапи.

„ Тъй като водачите са осведомени за провежданото наблюдаване, изключително с потреблението на камери, те стават по-съзнателни и усъвършенстват държанието си при шофиране ”, споделя пред TechXplore доктор Джимиама Мосима Мафени Масе, откривател от Центъра за докторантско образование „ Хоризонт ” при Университета в Нотингам. Той е провел проучването под наблюдението на доктор Грациела Фигередо, доктор Питър Чапман и доктор Мерцедес Торес Торес от университета.

„ Предвид достъпността на автомобилните камери държавното управление може да наложи политики, които разрешават на всички компании-оператори на тежкотоварни транспортни средства да конфигурират камери в своите транспортни средства за сигурност. Ние сме наясно с опасенията по отношение на поверителността, събирането и съхраняването на видеоклипове на водачи. Въпреки това специалистите в региона на поверителността на данните могат да насочат вземащите решения по какъв начин дейно да ползват практики по отбрана на персоналните данни, употребявайки политики за наблюдаване на работното място ”, разяснява доктор Масе.

В допълнение, вземащите решения могат да дават тласъци за поощряване на честите образования на водачите на тежкотоварни коли, като употребяват видеоклиповете, събрани по време на мониторинга. От изследваето е видно, че обучаваните водачи демонстрират доста възстановяване на стила си на шофиране, добавя той.

Учените са забелязали, че нарушаванията при шофиране – като да вземем за пример превишаването на допустимата скорост – са по-трудни за наблюдаване с камери. Затова може да са нужни други средства или способи за разкриване на аргументите за сходни случаи. Необходими са повече мултидисциплинарни проучвания и съдействие сред компютърните учени, психолози и експерти по човешкото държание, с цел да се разработят по-усъвършенствани системи за подкрепяне на водачите. Тези изследвания могат да включват повече информация като за външни фактори, по този начин и за афективни положения на водачите, с цел да открият тъкмо повода за случаите или рисково държание при шофиране.

„ Това огромно изследване е в действителност значимо, с цел да покаже какъв брой скъпо е наблюдението и образованието за смяната на държанието при шофиране ”, споделя научният началник на изследването Грациела Фигередо. „ С по-нататъшна поддръжка от страна на основателите на политики и фирмите за тежкотоварни транспорти констатациите от това проучване могат да станат значима стъпка за възстановяване сигурността на нашите пътища ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР