Технологиите за фалшифициране на глас, използващи изкуствен интелект, са доста

...
Технологиите за фалшифициране на глас, използващи изкуствен интелект, са доста
Коментари Харесай

Разработиха система за защита на гласа от създаване на дийпфейк

Технологиите за подправяне на глас, употребяващи изкуствен интелект, са много рисков инструмент — те са способни правдоподобно да възпроизведат човешки глас, даже и от къс пример. AntiFake логаритъмът, препоръчан от американски академик, може да предотврати основаването на умел фалшификат.

Дийпфейк е много рисково събитие — може да бъде употребен, с цел да се припише изказване на прочут актьор или политик, което той в никакъв случай не е правил. Имаше и прецеденти, при които нападателят се обажда на жертвата и с гласа на неин другар изиска незабавно да преведе пари по отношение на някаква изключителна обстановка. Нин Джан (Ning Zhang), помощник професор по компютърни науки и инженерство във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, предложи технология, която прави доста по-трудно основаването на гласови дийпфейкове.

Принципът на деяние на AntiFake логаритъма е да сътвори условия, при които става доста по-трудно за AI системата да чете основните характерности на гласа, когато записва диалог на действителен човек. „ Инструментът употребява противникова AI-техника, която в началото е била употребена от киберпрестъпниците, само че в този момент я обърнахме против тях. Ние леко изкривяваме записания аудио-сигнал, създавайки разстройства тъкмо толкоз, че за индивида да звучи идентично, само че за AI да се чува изцяло друго “ — разяснява плана си господин Джан.

Това значи, че в случай че се опитате да създадете дийпфейк въз основа на модифициран по този метод запис, генерираният от AI-глас няма да бъде сходен на този на индивида в образеца. Тестовете демонстрират, че AntiFake логаритъмът е 95% ефикасен при предотвратяването на синтеза на безапелационни дълбоки дийпфейкове. „ Не знам какво ще се случи по-нататък с гласовите AI-технологии — непрестанно се създават нови принадлежности и функционалности — само че към момента имам вяра, че нашата тактика за потребление на технологията на врага против самия него ще остане ефикасна “ — заключи създателят на плана.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР