Технологиите се развиват с бурни темпове, но има една област,

...
Технологиите се развиват с бурни темпове, но има една област,
Коментари Харесай

Батерии от магнезий могат да се окажат добър заместител на литиево-йонната технология



Технологиите се развиват с бурни темпове, само че има една област, която изостава от другите - батериите. Учените от много време работят върху графенови акумулатори и твърдотелни решения, само че като че ли действителните резултати са надалеч в бъдещето. Сега откриватели от Центъра за енергийни проучвания са разкрили магнизиево-йонен твърдотелен проводник, който може да докара до акумулатори, които са по-безопасни и с по-голям потенциал.

В най-разпространените акумулатори на пазара превозът на заредени частици се реализира в течна електролитна среда - сред анода и катода на батерията. Учените в началото са опитвали да заменят електродите в батерия с течен електролит с магнезиеви, само че не са съумели да намерят подобаваща течност, която да работи добре с този метал. " Магнезият е нов материал и няма задоволително проучвания, както и открит течен електролит, който да работи с него ", споделя Гербранд Цедер - старши академик от лабораторията, създала магнезиевите акумулатори. " Така че си помислихме, за какво да не прескочим течната фаза и да разработим корав електролит ", продължава той.

Този твърдотелен електролит е магнезий-скандий-селенид - който има характерности на транспорт на заряд, сходни с електролитите в литиево-йонните акумулатори. Разликата при твърдотелните електролите е, че не се загяват и няма заплаха от запалване и детонация при бързо зареждане и разреждане.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР