Технологии Зам.-министър Андреана Атанасова: Очакваме 5G мрежите в поне един

...
Технологии Зам.-министър Андреана Атанасова: Очакваме 5G мрежите в поне един
Коментари Харесай

Зам.-министър Андреана Атанасова: Очакваме 5G мрежите в поне един български град от 2020 г.

Технологии Зам.-министър Андреана Атанасова: Очакваме 5G мрежите в най-малко един български град от 2020 година В изявление за Vesti.bg зам.-мин. Атанасова споделя, че новата технология е безвредна и покрива всички правила  Мартин Дешев 15 ноември 2019, 10:26  Зам.-министър Андреана Атанасова: Очакваме 5G мрежите в най-малко един български град от 2020 година Източник: Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията
изобилните мрежи от пето потомство (5G) са една от най-горещите тематики в ИТ промишлеността и освен. Те към този момент стартират да навлизат в действителна приложимост, като това се случва и в България. Заместник-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Андреана Атанасова разяснява в изявление за Vesti.bg какъв е напредъкът на страната и какво следва в близко бъдеще.

5G мрежите навлизат във от ден на ден страни и са огромна тематика в света на технологиите. Какво се случва с тях в България?

- Трите огромни оператора в България към този момент направиха първите проби на 5G мрежите, които считат да развиват в страната. Те имат краткотрайни позволения за потребление на радиочестотен набор за шест месеца, като задачата е през идната година да получат непрекъснати такива.

За да подкрепи разгръщането на мрежите от пето потомство, страната предприе редица дейности. На първо място сега осигуряваме радиочестотен набор в диапазона 3,6GHz, което ще даде опция за разрастване на 5G мрежите в огромните градове. Работим интензивно и по освобождение на набор в обхватите 700MHz и 800MHz, които до този миг са употребени от Министерството на защитата. Това е по-ниският честотен диапазон, като той е нужен за разгръщането на този тип мрежи на територията на цялата страна.

Очакваме Министерски съвет да прегледа предлагането на Комисията за контролиране на известията (КРС) за изменение на цените за таксите, което ще даде опция за даване на набор на рационална цена. Така телекомите ще могат да насочат главно вложенията си в построяването на мрежите си в подмяна на това, а не в придобиването на набор. От друга страна бързото разрастване на мрежите от пето потомство ще даде опция за непреки изгоди и доходи от различен тип услуги, които ще се дават.

Работи се доста интензивно и по преразглеждане на режима за промяната на телекомуникационните уреди. В България той е много рестриктивен и даже при преоборудване на съществуваща станция, изисква цялостна процедура за позволение на градеж като при ново създаване на мрежа. Реално това не е належащо, тъй като съществуващите площадки за мобилни станции могат да бъдат употребявани при инсталирането на последващо потомство мобилни мрежи без да се трансформират техните структури. Този въпрос попада в компетенциите на сътрудниците от Министерството на районното развиване и благоустройството, като срещаме схващане от тяхна страна, че този тип действия могат да бъдат облекчени.

В каква времева рамка може да се случи всичко това?

- Изискване на Европейския съюз е през 2020 година всяка страна членка да има най-малко един град, в който да има покритие на 5G. Предвид дейностите, които е подхванала страната, с цел да даде опция на операторите да разпрострат мрежите си, се надяваме, че ще имаме по-голямо покритие от един град с 5G най-малко до края на другата година. Предстоят процеси по издаване на непрекъснати позволения, които би трябвало да се провеждат от Комисията за контролиране на известията.

Освен това би трябвало да се подсигуряват непрекъсваеми радиочестотни ленти от 100 MHz в диапазона 3,6GHz. В момента той не е изцяло свободен, тъй като има настоящи уреди на Директива за птиците „ Ръководството на въздушното придвижване “. Вече има подготвен проект за тяхното пренасяне в различен честотен диапазон и към средата на годината на практика ще има изцяло обезпечен набор за този тип услуги.

До тогава би трябвало да са минали и процедурите по издаване на разрешенията. Операторите към този момент са създали бизнес проектите си за импорт на съоръжение и създаване на оборудванията. Надявам се всичко да се случи по проект и България да в челните редици по разрастване на този тип мрежи.

Какви са изгодите от 5G мрежите? Защо се приказва доста повече за тях, в сравнение с за 4G мрежите?

- За разлика от 4G мрежите, 5G мрежите са насочени повече към промишлеността и различен тип консуматори. 5G мрежите дават опция за високоскоростна връзка с доста ниско време на забавяне и опция за обслужване на доста устройства в границите на една зона. Например в границите на един квадратен километър могат да работят по едно и също време 1 млн. устройства.

Затова на 5G мрежите се гледа като на една от предпоставките за развиване на така наречен Индустрия 4.0. Това е стъпка към автоматизиране и роботизиране на процесите в предприятията, развиването на умните градове, електронното опазване на здравето, електронно образование, мъдро земеделие, изкуствен интелект, Интернет на нещата, връзката сред машини, тяхното самообразование и доста други. Накратко, имаме доста по-големи благоприятни условия от това, което 4G дава най-вече на крайните консуматори.

Какво може да завоюва страната от 5G мрежите?

- Колкото по-силна е стопанската система, толкоз по-силна е страната. Когато има съгласуваност, която подсигурява опция на останалите промишлености да работят с тези нови технологии, това е от изгода и за страната.

Разглеждаме технологията не от позиция на страната като консуматор на 5G, а страната като даваща опция за развиването на бизнеса в нея. Електронното ръководство е регламентирано под друга форма и е в компетенциите на Държавна организация за електронно ръководство, която построява нужните мрежи за свързаността на администрациите. Но там, където не може да бъде достигнато с закрепена мрежа, 5G е една помощна технология, която може да бъде употребена.

Появиха се доста легенди, че 5G технологията е рискова за хората и здравето им. Можем ли да разсеем тези изказвания?

- Тук ролята на институциите е значима и би трябвало да се нaправят обяснения. Нормите, които и сега работят във връзка с мобилните мрежи, ще не престават да работят и в бъдеще. Има разпоредба на Министерството на здравеопазването от 1991 година Това е Наредба № 9 за пределно възможни равнища на електромагнитни полета в обитаеми територии и установяване на хигиенно-защитни зони към излъчващи обекти.

Искам да отбележа, че България е заложила правила, които са десетократно по-високи по отношение на тези, които се ползват в по-голямата част от страните членки на Европейския съюз. Само няколко страни имат толкоз високи условия, измежду които е и България. Нашето население е доста по-защитено по отношение на останалите европейски страни.

Продължава да се работи и по проучвания и научни наблюдения по отношение на опасенията за електромагнитни предавания. Парадоксално е, че една микровълнова печка може да има по-голямо лъчение в сравнение с един телефон уред, по който в даден миг се приказва.

Имаме и контролни органи като районните здравни инспекции, както и Комисията за контролиране на известията, които също могат да вършат нужните измервания.

Извън сферата на 5G мрежите, какви други софтуерни и телекомуникационни планове са на дневен ред?

- Работим интензивно по въвеждане на условията на неотдавна признатия Европейски кодкес за електронните известия. До края на другата година би трябвало всички страни членки да са въвели тези условия в националните си законодателства.

Работим по изменение и допълнение на Закона за електронните известия. Включват се тъкмо правила за предоставяне на опция за по-бързо разрастване на високоскоростните мобилни и закрепени мрежи. Обръща се внимание на отбраната на правата на потребителите, обезпечаване на незабавните повиквания и редица други европейски условия.

По отношение на осведомителните технологии работим по Националната стратегия за развиване „ България 2030 година “, в която като приоритет е залегнала „ цифрова съгласуваност “. Ще се опитаме да подсигуряваме свързаността на територията на цялата страна, тъй че да се разреши развиването на цифровите услуги и гарантиране потреблението на осведомителни и телекомуникационни технологии във всички области на нашия живот.

Участваме в правене на тактика за Индустрия 4.0, в която имаме основна част, а точно осведомителни и информационни технологии като причина за развиване на промишлеността.

Подготвяме са за разпространение на опциите за присъединяване с планове в европейските стратегии. Пример за това е самодейността WiFi4EU, където заемаме челно място по присъединяване. Тази самодейност предизвиква свободния достъп до безжичен интернет на публичните места, в това число паркове, площади, здравни центрове и публични здания в общините в цяла Европа.

Българските общини се включиха доста интензивно и бих споделила, че това е с помощта на положителната осведомителна акция, която Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията предприе, с цел да могат локалните управляващи да са подготвени още сега на отварянето на състезанието.

Принципът за кандидатстване е „ пръв изискал, пръв получил “. Благодарение на бързата реакция и положителната подготовка на общините, както и дейното съдействие от страна на операторите, успяхме да се оправим доста добре. Конкурсите не престават и през 2020 година, като общините, които не са получили ваучер до този миг, ще могат да вземат участие. В България те са единствено 38, до момента в който останалите към този момент са спечелили ваучер в един от трите състезанието до момента. Това слага страната преди всичко по дял на общините, които са обхванати от самодейността.

5G устройствата са подготвени да завладяват света

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Мартин Дешев Андреана Атанасова 5G мрежи мобилни мрежи мобилни оператори телекоми технологии
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР