Технологии Ярка светлина от центъра на Млечния път озадачи учените

Технологии Ярка светлина от центъра на Млечния път озадачи учените ...

Ярка светлина от центъра на Млечния път озадачи учените.

Технологии Ярка светлина от центъра на Млечния път озадачи учените Черната дупка в центъра на галактиката е изстреляла най-мощния импулс инфрачервена светлина, който е засичан до момента Мартин Дешев 13 август 2019, 06:38 Ярка светлина от центъра на Млечния път озадачи учените Източник: iStock/GettyImages
строноми от Университета на Калифорния в Лос Анджелис обявиха, че са засекли необичайно мощен светлинен импулс от центъра на Млечния път. Неговият източник е свръхмасивната черна дупка, която е в центъра на галактиката, съобщава ScienceAlert. Оказва се, че това е най-яркият импулс на инфрачервена светлина, който някога е засичан от черна дупка.

Космическият телескоп, който ще превърне Земята в огромна лупа

"Паркър" зарадва учените с повече данни от очакваното

Събитието е засечено през май т.г., като е продължило 2 часа и половина. Екипът от учени се занимава с изучаането на Sagittarius A* (името на черната дупка) вече повече от 20 години. През май т.г. инфрачервената светлина от черната дупка рязко се е увеличила 75 пъти.

Учени заснеха въртящи се черни дупки

За сега учените не знаят защо се е случло това. Една от версиите е, че звездата S02 е преминала доста близо и масата ѝ е променила начина на навлизане на газовете в черната дупка. Друга теория е, че газовият облак G2 е повлиял на този процес.

Here's a timelapse of images over 2.5 hr from May from @keckobservatory of the supermassive black hole Sgr A*. The black hole is always variable, but this was the brightest we've seen in the infrared so far. It was probably even brighter before we started observing that night! pic.twitter.com/MwXioZ7twV
— Tuan Do (@quantumpenguin) August 11, 2019
"Черната дупка беше толкова ярка, че първоначално я обърках със звездата. Постепенно обаче стана ясно, че източникът е черната дупка", коментира Туан До, ръководител на екипа. Той и екипът му са наблюдавали събитието на 13-ти май, като не се очаква то да повлияе по някакъв начин на Земята.

Учените се нуждаят от повече информация, за да разберат потенциалните причини за случилото се. Добрата новина за тях е, че през последните няколко месеца няколко от най-мощните телескопи на Земята са наблюдавали черната дупка и в момента данните от тях се обработват. Те може да дадат още ценна информация какво е довело до рязката, временна промяна в яркостта на черната дупка.

Учени създадоха "мини Слънце" на Земята

НАСА представи новата капсула за кацане на Луната
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ СЕ Редактор: Мартин Дешев Млечен път черна дупка светлина космос вселена

Източник: vesti.bg