Технологии Ultima Thule са два обекта в нежна прегръдка Първите

...
Технологии Ultima Thule са два обекта в нежна прегръдка Първите
Коментари Харесай

Ultima Thule са два обекта в нежна прегръдка

Технологии Ultima Thule са два обекта " в нежна прегръдка " Първите подробни данни на НАСА демонстрират доста неповторими характерности  Мартин Дешев 17 май 2019, 10:02  Ultima Thule са два обекта Източник: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Roman Tkachenko
ървите подробни данни и разбори на към този момент пристигналата от апарата "Нови хоризонти " информация за Ultima Thule демонстрират, че става дума за неповторим галактически обект, оповестява НАСА. Той е като свеобразна фотография на ранните години на Слънчевата система, показваща времето преди образуването на планетите.

Ultima Thule е неповторим "геоложки Франкенщайн "

НАСА откри "космическо гюле ", което лети с над 4 млн. км/ч

Официалното име на обекта е 2014 MU69, само че учените му дадоха прякора Ultima Thule, когато "Нови хоризонти " прелетя около него на 1-ви януари т.г. и с това той стана най-отдалеченият галактически обект, който е директно проучен от човечеството. От тогава до момента Ultima Thule непрестанно изненадва учените.

"Космическият снежен човек " се оказа плосък

Първите ясни фотоси на Ultima Thule разкриха двоен обект

Първоначално се смяташе, че става дума за едно плоско тяло. След това се оказа, че в действителност това са две сфери, сходно на снежен човек. По-късно учените схванаха, че двете сфери са били обособени обекти.

Сегашните данни демонстрират, че най-вероятно двете сфери са били с орбита една към друга, т.е. бинарни. Заради неразбираеми към момента процеси, орбиталната им инерция е намалявала последователно, което постепенно е сближавало обектите.
 Ultima Thule
Според разбора, до момента в който са обикаляли между тях, двете сфери постоянно са се "гледали " към една и съща страна и са обикаляли към една и съща точка. С отслабването на инерцията, те са почнали да се доближават постепенно. Толкова постепенно, че вместо мощен конфликт, както нормално става, двете сфери се оказали в "нежна прегръдка ", която продължава и до през днешния ден.

Но освен историята за образуването на Ultima Thule е забавна. Повърхността на обекта е осеяна с кратери, само че не всички от тях са поради удари с други тела. Според учените е допустимо някои от по-малките кратери да са поради свличания на материал в кухини, както и поради прекосяването на "екзотични ледове " от твърдо в газообразно положение.

От позиция на състав, Ultima Thule не се разграничава доста от останалите обекти в Пояса на Кайпер, в който се намира. Той има доста по-червеникав цвят, като се счита, че причина за това е прорпоцията на наличните метанол, лед и органични молекули, които са засечени на повърхността на обекта.

НАСА получи задача да прати хора на Луната до 5 години

Скафандрите на НАСА провалиха първата женска разходка в космоса

Учените на НАСА не престават да получават информация от "Нови хоризонти ", която е била събрана от прелитането около Ultima Thule. Процесът ще продължи до края на лятото на идната година. Затова те чакат още открития и детайлности за обекта.

Междувременно "Нови хоризонти " продължава със своето пътешествия. Апаратът се намира на 6,6 милиарда км. от Земята, като всичко работи обикновено. Той се движи със скорост от съвсем 53 000 км/ч, като навлиза от ден на ден в Пояса на Кайпер и проучва ситуацията.
Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Мартин Дешев Ultima Thule Нови хоризонти НАСА галактическа задача Слънчева система космос
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР