Технологии Учени създадоха силни синтетични мускули за протези Разработката ще

...
Технологии Учени създадоха силни синтетични мускули за протези Разработката ще
Коментари Харесай

Учени създадоха силни синтетични мускули за протези

Технологии Учени сътвориха мощни синтетични мускули за протези Разработката ще може да се употребява и за роботи  Мартин Дешев 15 юли 2019, 11:21  Учени сътвориха мощни синтетични мускули за протези Източник: Felice Frankel, MIT
чени на Масачузетския софтуерен институт (MIT) са основали нов вид синтетични мускули, които може да имат приложение както в роботиката, по този начин и за основаване на нов вид протези. Вдъхновението идва от краставиците, които употребяват доста компактно навити "пипала ", с цел да поддържат тежестта си до момента в който пълзят нагоре в търсене на повече слънчева светлина, оповестява институтът.

Amazon: Роботите няма да заменят хората

Трябва ли да се тормозим от еволюцията на роботите

Тези "пипала " са фибри, които са доста здрави и устоят доста огромно тегло. Учените са пресъздали същия способ в своите синтетични мускули. Предимството при тях е, че няма никаква спомагателна механика, хидравлика или комплицирани спомагателни процеси, които да задействат мускулите.

Вместо това фибрите реагират доста бързо и са доста леки. Те са изработни от два материала, които се уголемяват друго при нагряване. Когато нишките бъдат затоплени, единият материал желае да се разшири по-бързо, а другият по-бавно. Резултатът е, че нишката се навива и огъва откъм страната, която се уголемява по-бавно.

В случая се употребяват два разнообразни полимера, които при разпъване могат да станат няколко пъти по-дълги, само че и се навиват към себе си. Експериментите на учените демонстрират, че резултатът се получава даже и при напълно едва стопляне, а навиването става с доста огромна мощ. След като температурата спадне, нишката се връща в естественото си положение.

Мебелите също се трансформират в роботи

Учените тествали такива влакна с тежест, която да подвигат при нагряване и спускат при изстудяване. Процесът е бил още един 10 000 пъти без признаци на намаляване или повреди. Според учените повода за това е, че нишките се нуждаят от напълно слаба смяна в температурата - едвам 1 градус по Целзий, с цел да се свият. Това са доста удобни условия за материалите и те не са уплашени.

Методът разрешава производство на синтетични мускули с най-различни размери. Средно една нишка може да подвига тегло, което е 650 пъти по-голямо от личното ѝ. Нишките може да са едвам няколко микрометъра или няколко милиметъра в дебелина. Лесно могат да бъдат създавани и в групи, които да са дълги по няколкостотин метра.

Технологията разрешава "програмиране " на нишките посредством разнообразни степени на нагряване и пропорции при производството им. Така всяка нишка може да бъде настроена да се оправя с тъкмо тегло и при съответна температура. Това разрешава по-лесно и точно ръководство на нишките и групирането им в самобитни "мускули ".

Бъдещето е тук: Как мъж живее с роботизирана ръка (ВИДЕО)

Те ще могат да се употребяват в крака на роботи, както и за протези, които да са по-леки, без прекалено много в допълнение съоръжение и да са способни да подвигат много по-големи тежести. Възможностите пред създаването са на практика неограничени, като учените считат, че пред технологията има доста огромен капацитет.

5 необикновени технологии и стартъпа от Webit 2019

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Мартин Дешев синтетични мускули протези роботи роботика
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР