Технологии Трябва ли да се притесняваме от еволюцията на роботите

...
Технологии Трябва ли да се притесняваме от еволюцията на роботите
Коментари Харесай

Трябва ли да се притесняваме от еволюцията на роботите

Технологии Трябва ли да се тормозим от еволюцията на роботите Могат ли роботите да завладяват света и да оставят хората без работа?  Мартин Дешев 16 май 2019, 11:06  Трябва ли да се тормозим от еволюцията на роботите Източник: Георги Димитров/ Vesti.bg
оботи-компаньонка, роботи, които последователно заменят барманите и строителните служащи. Това са част от достиженията на роботиката, които тази седмица гостуваха в София за WebIT 2019. Общото сред тези другояче толкоз разнообразни роботи е, че всички претендират да са доста по-добри от индивида в дейностите, които правят. Означава ли това, че роботите са на път да завладяват света и да оставят хората без работа?

Вижте първия робот-компаньонка в света, която гостува в София (ВИДЕО)

Страхът от така наречен автоматизация, стартира да се насажда от ден на ден от доста места. Обикновено това са организации, които нямат доста общо с технологиите, само че виждат и чуват гръмките обещания и прогнози на софтуерните компании за качествата на техните роботи.

Както постоянно, действителността е много по-размита. Да, неоспоримо е, че роботите ще костват доста работни места. Но също по този начин те ще са виновни и за основаването на може би даже повече нови длъжности, в сравнение с ще лишават. Те обаче ще са по-различни и ще доведат до по-голямо преориентиране и преквалифициране на хората. Това е развой, който може да отнеме даже десетилетия, като някои компании към този момент са го почнали.

Какво ще ни лишават роботите

Първата цел на роботите е производството и най-много тежката индустрия. От години роботи интензивно вземат участие в производството на машини, коли, електроника и така нататък Въпреки това потребността от служащи непрекъснато пораства, тъй като и до през днешния ден роботите не са всемогъщи и непрекъснато имат потребност от помощ.

Следващият стадий от развиването на роботите е навлизането им в по-опасните специалности. Например миньорството. Това обаче ще е доста дълъг развой и ще мине доста време преди милионите миньори по света да се наложи да си търсят друга работа.

Застрашени са и водачите и водачите. Автономните транспортни средства наподобяват най-близо до действителността и до всекидневието на хората сега. Докато множеството роботи остават в заводите, самостоятелните транспортни средства от всевъзможен вид напредват със своето развиване и наподобяват единствено на крачка от това да станат всеобщи.

Истинският „ Железен човек “ полетя в София (ВИДЕО)

Дори и в този случаи обаче няма всичко да се преобърне за момент. Ще отнеме години преди регулаторите да се убедят, че самостоятелните транспортни средства са задоволително сигурни и безвредни, с цел да транспортират хора. Самата технология има още доста да се усъвършенства, с цел да може да се преценява с другите пътни условия, които надалеч не се изчерпват единствено с това дали вали или дали има маркировка по асфалта.

Друга фантазия на промишлеността е роботи-хуманоиди да изземат по-рутинните и ниски длъжности като рецепционисти, чиновници на гише, оператори в телефонни центрове и други По-смелите желаят даже роботи да стартират да се грижат за възрастни и заболели хора. Тези неща наподобяват постижими даже и с днешните благоприятни условия, само че зависи най-много от хората по какъв начин ще ги одобряват. Отрицателните им реакции към виртуалния помощник Гугъл Duxplex да вземем за пример бяха показателни, че хората към момента не са подготвени да приказват и да се държат с роботите като че ли споделят с човек.

Какво ще ни дадат роботите

Същите тези компании споделят, че роботите ще донесат повече независимост, благополучие и здраве на хората. Рязко ще се понижи броят на хората, които работят тежки и рискови специалности, няма да се излагат на опасности и токсични субстанции. Същевременно хората ще имат повече време и независимост да се любуват на живота.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ WEBIT.FESTIVAL 2019 В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Бъдещето е тук: Как мъж живее с роботизирана ръка (ВИДЕО)

Извън свръхрозовите обещания, има и някои по-реалистични. Например, че роботите ще вземат огромна част от неприятния, нискоквалифициран труд. Също по този начин, че ще оказват помощ на доста чиновници на всички равнища, като вземат рутинните действия и им освободят повече време да се занимават с по-важни и ползотворни задания.

Друга изгода от роботите е, че ще разрешат на повече хора да употребяват интелектуалния си потенциал и да се преквалифицират в други, по-интересни и приятни за тях специалности. Airbus да вземем за пример разгласи по време на Webit 2019, че ще назначи десетки хиляди нови чиновници, като ще сложи огромен акцент над ИТ уменията. Компанията не възнамерява да маха и сегашни чиновници, само че се нуждае от още повече експерти точно поради навлизането на от ден на ден технологии.

И това ще е наклонност освен в авиацията. Visa да вземем за пример от ден на ден стартира да мисли за себе си като ИТ компания, а не като напълно финансова компания. Подобна настройка навлиза в доста компании. ИТ уменията ще се трансформират във все по-голям аршин при назначението на нови чиновници. А колкото повече технологиите и автоматизацията навлизат, толкоз повече хора ще са нужни да основават и поддържат решения.

Airbus гледа към бъдеще с електрически самолети

Така че резултатът от навлизането на роботите в всекидневието може да е много разнопосочен. Той сигурно ще докара до доста съществени промени в международното общество, само че не е наложително всички те да са неприятни.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Мартин Дешев роботи роботика бъдеще технологии професии
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР