Технологии Мебелите също се превръщат в роботи Една от първите

Технологии Мебелите също се превръщат в роботи Една от първите ...

Мебелите също се превръщат в роботи.

Технологии Мебелите също се превръщат в роботи Една от първите роботизирани системи излиза на пазара следващата година Мартин Дешев 8 юни 2019, 21:34 Мебелите също се превръщат в роботи    Източник: IKEA
ървата асоциация с роботите обикновено е към индустрията и машините. Роботиката обаче ще може много повече и ще навлезе и в домовете на хората по най-различни начини. Един от тях е чрез мебелите. Именно това смята да предложи на пазара догодина Ikea в партньорство с компанията Ori Living.

5 необичайни технологии и стартъпа от Webit 2019

Трябва ли да се притесняваме от еволюцията на роботите

Те са създали роботизираната домашна секция Rognan, която е насочена към максимално оползотворяване на малки жилищни помещения. На пръв поглед Rognan е обикновена секция със шкафове и диван. Отстрани обаче тя има малък пулт за управление.

Чрез него може да се подават команди към секцията и тя да се премести от стената в средата на помещението и да го раздели на две зони. Може и да се премести до отсрещната стена. В зависимост от позицията си, Rognan ще предлага различни възможности.
       

View this post on Instagram                  
Meet our new robot, ROGNAN. Forget compromise in a small space. ROGNAN transforms small spaces into comfortable, multifunctional homes. It changes to meet your needs, from sleep, to getting dressed, to having guests, and more. The population of cities is growing, and our living spaces are shrinking. ROGNAN is a product for this new reality of modern urban life. Planned launch date: during 2020. @ori_living #IKEADDD2019 #IKEAtoday #IKEA #ROGNAN #oriliving

A post shared by IKEA Today (@ikeatoday) on Jun 4, 2019 at 12:20am PDT

От едната страна е "ежедневната" с диван, етажерка и шкафове. От другата страна има гардероб, малко бюро за работа и плъзгащо се легло. Според Ikea, Rognan спестява около 8 кв.м. пространство, без самите мебели да стават по-малки. Така клиентът има пълноценно легло и диван, но и повече свободно пространство.

Rognan е насочена към малките домове и затова не е изненада, че продажбите на секцията ще започнат първо в Япония и Хонконг, където жилищните пространства са доста малки. Секцията ще е на пазара от следващата година, като цената ѝ за момента не е обявена. Прототипът на разработката, който Ori Living представи преди 5 години, струваше 10 000 долара. Очакванията са крайната версия да е по-евтина.

Бъдещето е тук: Как мъж живее с роботизирана ръка (ВИДЕО)

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ СЕ Редактор: Мартин Дешев роботи роботика бъдеще мебели

Източник: vesti.bg