Технологии като слънчеви батерии и светоизлъчващи диоди изискват материали за

...
Технологии като слънчеви батерии и светоизлъчващи диоди изискват материали за
Коментари Харесай

Учени създадоха отблъскващо течности покритие

Технологии като слънчеви акумулатори и светоизлъчващи диоди изискват материали за покритие, които отблъскват вода, нечистотия и лой, и в същото време пропущат задоволително светлина. Интересът е огромен и към гъвкави материали с евентуално приложение в производството на пердета, облекла, хартия. Всички тези свойство сплотява нов материал, създаден от американски експерти, заяви " Сайънс дейли ".

За създаването си учените от университета на Питсбърг са почерпили извънредно ентусиазъм - от скромните гъби от типа Зимна припънка (Енокитаке).

Вдъхновени от припънките, експертите са основали гъвкаво транспарантно пластмасово покритие, което сполучливо отблъсква течности като вода, мляко, кетчуп, кафе, зехтин. Качествата му не се губят даже след 5000 цикъла на прегъване.

Наречено нано-еноки полиетилен терефталат, покритието прилича структурата на гъбите припънки, за които са присъщи дългите пънчета и необятните гугли.

Освен за слънчеви акумулатори и светодиоди, материалът може да се употребява и за медицински принадлежности, правейки ги устойчиви на бактериални колонии и зацапване с кръв. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР