Технологии Как да подобрим скоростта на интернет връзката си С

Технологии Как да подобрим скоростта на интернет връзката си С ...

Как да подобрим скоростта на интернет връзката си.

Технологии Как да подобрим скоростта на интернет връзката си С малко усилия човек може да използва по-пълноценно глобалната мрежа Мартин Дешев 21 юли 2019, 11:59 Как да подобрим скоростта на интернет връзката си Източник: ЕПА/БГНЕС
акар България да може да се похвали със сравнително високи средни скорости на интернет достъп, винаги може и по-добре. Потреблението се увеличава постоянно, като все повече хора използват интернет и за стрийминг на Full HD и дори 4K филми, видео чатове и др. Всичко това натоварва доста мрежата и в някои случаи тя може да се "задъха". Така дори и човек да плаща за висока скорост, тя може да е под очакванията му.

Какво да не забравим, когато продаваме телефона си

Приложения събират данни дори след изрична забрана

Причините за по-бавна скорост може да са много. Оставяйки настрана тези, които не зависят от самия потребител, има и доста фактори, които човек може да промени, за да подобри скоростта на връзката.

Защо "нетът" е бавен

Приемаме, че всичко по мрежата е наред, няма проблеми при доставчика на услугата. Въпреки това скоростта видимо не е толкова добра, колкото клиентът е свикнал. Ако проблемът е при самия потребител, то факторите за това са:

Хардуерни

Компютърът е прекалено натоварен, като са пуснати твърде много приложения, игри или просто са отворени твърде много интернет страници наведнъж. Когато харудерът не може да смогне с натоварването, той започва да разпределя ресурси към най-важното към дадения момент и ограничава останалото.

Chrome ще предупреждава за компрометирани пароли

При по-старите компютри това постепенно ще става постоянен проблем. Техните ресурси ще изостават спрямо нуждите на модерните сайтове и винаги ще работят по-бавно. А когато хардуерът е слаб, колкото и да е бърза интернет връзката, тя няма да може да се използва с пълния ѝ потенциал.

Може да има проблем и със самата LAN или WiFi карта. Понякога класическата фраза "рестартирай и ще се оправи" е напълно вярна.

Може рутерът да е "забил" или да е претоварен. Ако към него са свързани твърде много устройства едновременно или те консумират много трафик паралелно, то той ще разпределя наличната скорост равномерно и всички ще имат по-бавен достъп. Ако пък е "забил", то едно рестариране, ще му се отрази добре.

Mozilla призова всички да обновят Firefox незабавно

5 начина смартфонът да ни разсейва по-малко

Вариант е и рутерът да е прекалено стар и да не поддържа новите WiFi стандарти или дори трафик през 5GHz честота. Тя е по-бърза и е препоръчително да се използва, заедно с по-актуална версия на WiFi. Обикновено рутерите са настроени така, че по подразбиране да използват най-добрите си възможности, но е хубаво това да се провери в настройките им.

Софтуерни

Най-често бавната връзка се дължи на различни софтуерни проблеми. Някои приложения не са добре оптимизирани и "поглъщат" целия наличен трафик за себе си, като за останалите остава твърде малко. Така изглежда, че връзката е бавна, когато тя всъщност е ангажирана от едно приложение.

В Windows лесно може да се провери колко "нет" използва всеки активен процес. Това става като се отвори Task Manager чрез помощта на клавишната комбинация CTRL-Shift-ESC на клавиатурата. От таба Processes (Процеси) се кликва на полето Network (Мрежа), което ще подреди всички процеси според трафика, който консумират в реално време. Така човек лесно може да разбере коя програма използва твърде много ресурс и да я спре.

Как да проверим смартфона си за опасни приложения

Как да спрем приложенията в iOS да ни следят постоянно

Понякога проблемът може да е и в иначе добро приложение. Например заради отворена конкретна интернет страница. Някои сайтове злоупотребяват, като използват без разрешение ресурсите на компютъра на потребителя, за да "копаят" криптовалути докато той ги чете. Модерните браузъри се опитват да пресекат практиката, но все пак не успяват винаги. Това се решава най-лесно чрез затваряне на сайта, но за по-сигурно, е по-добре да се рестартира и самият браузър.

Не трябва да се изключва и вероятността за вирус, който да се е промъкнал в системата и да използва нейните ресурси. Затова използването на актуална антивирусна програма е силно препоръчително.

Как да защитим умен телевизор от вируси

Понякога забавянето може да е временно. Ако Windows например изтегля голям ъпдейт или го инсталира на фонов режим. Същото важи и при теглене на големи файлове. В такива ситуации помага по-голямото търпение или временното спиране на процеса на теглене.

Софтуерът също "забива", като това може да се отрази на цялостната работа на компютъра или телефона. В такива ситуации отново рестартирането може да помогне. Но ако проблемите се върнат, то тогава трябва или да се изтрият проблемните приложения, или да се преинсталират наново.

Новият Android ще пази личните данни по-добре

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ СЕ Редактор: Мартин Дешев интернет връзка интернет достъп мрежа онлайн

Източник: vesti.bg