Технологии Абсурдната истина за компютрите на съвременните пътнически самолети Процесорите

...
Технологии Абсурдната истина за компютрите на съвременните пътнически самолети Процесорите
Коментари Харесай

Абсурдната истина за компютрите на съвременните пътнически самолети

Технологии Абсурдната истина за компютрите на актуалните пътнически самолети Процесорите им са с продуктивността на тези от „ Правец-16 ”  Николай Киров 3 май 2020, 13:20  Учени разкриха първия случай на човек, погубен от астероид
Учени разкриха първия случай на човек, погубен от астероид
 Учени сътвориха препарат предпазващ от ковид
Учени сътвориха препарат предпазващ от ковид
 Audi подсигурява подвижността на своите коли у нас и на територията на още 32 страни в Европа
Audi подсигурява подвижността на своите коли у нас и на територията на още 32 страни в Европа
 Как можем да се ориентираме в Космоса
Как можем да се ориентираме в Космоса
 Общата доктрина на относителността: какво съставлява?
Общата доктрина на относителността: какво съставлява?
 Между звездите – изумителната история на първата галактическа разходка
Между звездите – изумителната история на първата галактическа разходка
 Какво да знаем за екзопланетите, наподобяващи Земята
Какво да знаем за екзопланетите, наподобяващи Земята
 Астероид може да направи всеки на Земята милиардер
Астероид може да направи всеки на Земята милиардер

оредицата от произшествия с най-новите пътнически самолети на „ Боинг” – модела „ 737 Макс”, доведоха до свалянето на машините на земята, доста кавги и задълбочени следствия за аргументите за казуса.

Оказа се, че той се дължи на софтуерни неточности. Междувременно обаче стана известна и информация за хардуера на най-новите пътнически самолети.

Въпреки че компютрите им би трябвало да обработват данни от доста повече датчици и на процедура да могат сами да ръководят машините във въздуха, те са с продуктивността на „ Правец-16”.

Един „ Боинг 737 Макс” се прави единствено за 9 дни. Това става с екип от 12 000 души, които сглобяват големия аероплан, струващ 120 млн. $, написа „ The Verge”.

Нови проблеми забавят връщането на Boeing 737 MAX

Става въпрос за в действителност авангардни технологии – крила, основани на планове на НАСА, мотори с витла от въглеродни влакна и така нататък, както и две двойки 16-битови процесори, чиито първи аналози са създадени преди повече от 30 години.

За съпоставяне конкурентният „ Еърбъс A320нео” има седем сходни компютъра, с обща процесорна мощност по-малка от тази на един смарт телефон.

А тези компютри са основни, изключително за самолета на „ Боинг”. Те лишават част от работното натоварване на водачите, без значение дали това става посредством цялостна автоматизация на полета – автопилот или посредством фини корекции на ръководството. Двата компютъра управляват и дроселите, което значи, че всяка неточност може да се трансформира в злополука.

Всеки от двата компютъра разполага с двойка едноядрени 16-битови процесори, които работят без значение един от различен. Така, даже единият процесор да се повреди, другият ще продължи да извършва нужните задания.

Регулатор откри още един проблем с Boeing 737 Max

Първият 737 употребява същите компютри в продължение на десетилетия и остава в историята като един от най-сигурните пътнически самолети.

Но при новия „ Макс”, технологиите слагат провокации, които евентуално надвишават опциите на остарелите процесори.

Тук би трябвало да се подчертае, че наследникът на 737 е планиран за рекордно малко време. През 2010 г, „ Еърбъс” афишира, че създава „ A320нео”, които лети по-далеч и с по-малък разход на гориво от всеки различен аероплан с стеснен корпус.

Новите полети на Boeing 737 Max към момента под въпрос

За „ Боинг” това е изненада. Тогава там към момента разискват дали да създадат усъвършенствания на класическия „ 737” или да основат напълно нов аероплан. Новината от „ Еърбъс” води до бързото взимане на първото решение.

Но с цел да влязат в темпото на главния си съперник от американската компания би трябвало да разработят новия аероплан единствено за 5 години. Този изключително къс период се отразява на всички решения за машината.

Един от главните проблеми е, че новите мотори са по-големи и прекъсват въздушния поток към крилата. Така всяко нанагорнище на машината под дребен ъгъл основава риск от загуба на контрола от страна на водача.

Boeing разгласи, че е подготвена с новия програмен продукт на 737 Max

За разрешаването на казуса инженерите на „ Боинг” оферират разнородни решения като адаптивни елементи, които да трансформират въздушния поток край корпуса на моторите, промени на профила на крилата или на контролната система на елероните. Всяко от тези решения обаче би изисквало в допълнение време и регулаторно утвърждение.

Така че от „ Боинг” взимат решение да преодолеят казуса софтуерно. В допълнение към общоприетия програмен пакет на двата 16-битови компютъра е добавена още една стратегия, наречена Система за рационализиране на маневрените характерности. Тя би трябвало да се задейства, когато самолетът се издига под дребен ъгъл, завъртайки хоризонталния стабилизатор, с цел да противодейства на изменящите се аеродинамични сили.

На хартия това решение наподобява напряко елегантно. Освен това Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати не преглежда софтуера като хардуера, тъй че то елементарно и бързо бива утвърдено.

Боинг приземи всички самолети 737 МАХ

Чак след злополуките се схваща, че при избрани условия програмата се задейства неправилно, насочвайки носа на самолета надолу, в случай че водачите не съумеят за по-малко от 4 секунди да диагностицират вярно грешката, да натиснат спешния комутатор и да стартират маневра за възобновяване на полета.

През юни 2019 година „ Боинг” показа пред регулатора за утвърждение поправена версия на софтуера. Последвалите проби обаче разкриха нови провокации, като опцията за еднобитови неточности, които могат да блокират цели системи на самолета. В актуалните компютри този проблем е позволен от дълго време.

Въпреки това от „ Боинг” настояват, че отделят „ всички запаси, нужни, с цел да се подсигурява, че подобренията на „ 737 Макс” са всеобхватни и подробно тествани”, само че прибавят, че не възнамеряват „ промени в хардуера”.

Засега Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати наподобява е съгласна.

Но репутацията на регулатора към този момент е унищожена. Десетилетия наред неговите решения са одобрявани с доверие от еквивалентните органи в другите страни. Сега обаче Европейски Съюз, Китай и Индия желаят да сертифицират самолета без значение.

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Редактор: Николай Киров Източник: самолети .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Идва ли втора вълна безработни  1 Отварят заведенията навън, махат КПП-тата  1 Матурите - първата седмица на юни, НВО - третата седмица на юни  1 Безработните в София двойно по-богати --> Пaрите ни  Идва ли втора вълна безработни Идва ли втора вълна безработни  Отварят заведенията навън, махат КПП-тата Отварят заведенията навън, махат КПП-тата  Матурите - първата седмица на юни, НВО - третата седмица на юни Матурите - първата седмица на юни, НВО - третата седмица на юни  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  В Съединени американски щати утвърдиха пробно лекарство за COVID-19 - Теми в развиване | Vesti.bg - https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/v-sasht-odobriha-eksperimentalno-lekarstvo-za-covid-19-6109026 В Съединени американски щати утвърдиха пробно лекарство за COVID-19 - Теми в развиване | Vesti.bg - https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/v-sasht-odobriha-eksperimentalno-lekarstvo-za-covid-19-6109026  Ген. Мутафчийски: Ген. Мутафчийски: " Отиде си един заслужен български доктор "  Още инфектирани с COVID-19 се прибраха у нас с полети от Нидерландия Още инфектирани с COVID-19 се прибраха у нас с полети от Нидерландия  Нови три жертви на COVID-19 у нас Нови три жертви на COVID-19 у нас Последни  Абсурдната истина за компютрите на актуалните пътнически самолети Абсурдната истина за компютрите на актуалните...  iPhone 5 неща, за които да използваме остарелия iPhone  Рекорден брой доброволци има в Български червен кръст Рекорден брой доброволци има в Български червен кръст  Махат КПП-тата на Гергьовден, заведенията - единствено навън Махат КПП-тата на Гергьовден, заведенията - единствено на...  Мария Габриел: Ще намерим ваксина против ковид до края на годината Мария Габриел: Ще намерим ваксина против ковид до...  Ген. Мутафчийски: Молбата за метода на обявяване беше персонално наша Ген. Мутафчийски: Молбата за метода на обявяване...  7 кино лентата за силата на публицистиката, които да не пропускате 7 кино лентата за силата на публицистиката, които да не...  Борисов: От 2 седмици Щабът ме умолява да се спре гаврата с тях Борисов: От 2 седмици Щабът ме умолява да се спре...  Още един умрял доктор с COVID-19 у нас Още един умрял доктор с COVID-19 у нас  Корейска кухня Отвъд егото: монахинята, която поставя дзен в паница  Григор Димитров: Липсваш ми, тенис! Григор Димитров: Липсваш ми, тенис!  Работи се по нова мярка за подкрепяне на междинните предприятия с капацитет Работи се по нова мярка за подкрепяне на междинните...  Още инфектирани с COVID-19 се прибраха у нас с полети от Нидерландия Още инфектирани с COVID-19 се прибраха у нас с полети от...  Тази билка ще постави завършек на проблемите ви с бъбреците Тази билка ще постави завършек на проблемите ви с бъбреците  Уреди у дома, които крият най-вече бактерии Уреди у дома, които крият най-вече бактерии  Ген. Мутафчийски: Ген. Мутафчийски: " Отиде си един заслужен български...  Франция удължава до 24 юли изключителното санитарно състояние Франция удължава до 24 юли изключителното санитарно...  Меркел: Не доближават към 8 милиарда евро за създаване на ваксина Меркел: Не доближават към 8 милиарда евро за създаване...  Нови три жертви на COVID-19 у нас Нови три жертви на COVID-19 у нас  <p>Не рисувате? Този италиански художник ще ви въодушеви да започнете</p> Не рисувате? Този италиански художник ще ви въодушеви да... Всичко от през днешния ден Виц на деня Евреин и арменец завели дело един против различен. Делото се проточило, от време на време клонило ту в интерес на единия, ту в интерес на другия. След няколко… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Още инфектирани с COVID-19 се прибраха у нас с полети от Нидерландия Още инфектирани с COVID-19 се прибраха у нас с полети от Нидерландия  Ген. Мутафчийски: Ген. Мутафчийски: " Отиде си един заслужен български доктор "  Жители на Рим: Жители на Рим: " Ние сме на ръба на гладната гибел "  Грета Тунберг стартира битка и против ковид Грета Тунберг стартира битка и против ковид  " Ще умрем от апетит, в случай че тази обстановка продължи "  От Стакевци до НАСА и Водещи вести  Махат КПП-тата на Гергьовден, заведенията - единствено навън Махат КПП-тата на Гергьовден, заведенията - единствено навън  Борисов: От 2 седмици Щабът ме умолява да се спре гаврата с тях Борисов: От 2 седмици Щабът ме умолява да се спре гаврата с тях  Ген. Мутафчийски: Молбата за метода на обявяване беше персонално наша Ген. Мутафчийски: Молбата за метода на обявяване беше персонално наша
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР