Технологично училище Електронни системи“ към ТУ-София отбелязва 30 години от

...
Технологично училище Електронни системи“ към ТУ-София отбелязва 30 години от
Коментари Харесай

Училище, университет и бизнес трябва да работят заедно в името на създаването на качествени ИТ професионалисти

Технологично учебно заведение „ Електронни системи “ към ТУ-София отбелязва 30 години от основаването си
 Представители на ИТ компании и просветителни институции споделиха сполучливи практики за дейно партньорство по време на конференцията „ Училище – университет – бизнес: ръка за ръка в ИКТ бранша “. Събитието се провежда от Технологично учебно заведение „ Електронни системи “ (ТУЕС) към Технически университет – София във връзка 30-тата годишнина от основаването му и цели да показа положителни образци за съдействие сред учебно заведение, университет и бизнес в най-бързо развиващия се бранш на стопанската система – осведомителните и информационни технологии.

Приветствие към участниците насочиха министърът на образованието и науката господин Красимир Вълчев и ректорът на Технически университет – София чл.-кор. проф. дтн Георги Михов. В особено видеообръщение към участниците Еврокомисарят по цифровата стопанска система и цифровото общество госпожа Мария Габриел поздрави ТУЕС за юбилея и за отличните резултати на учебното заведение.



По време на събитието възпитаници от ТУЕС показаха свои планове в областта на роботиката, компютърните игри, виртуалната действителност, изкуствения разсъдък и машинното самообразование. Един от демонстрационните роботи на ТУЕС – Сани, приветства гостите на събитието.
Как бизнесът и образованието да работят по-добре дружно
Представители на разнообразни компании участваха в полемиката, отдадена на приноса на бизнеса в ИТ образованието. Те обрисуваха няколко фактора за основаване на добре готови професионални фрагменти –  обединени старания на бизнеса в работата с учебни заведения и университети, взаимно образование на начинаещи експерти, възпитаници и студенти от по-опитни техни сътрудници, нахлуване на ИТ образование в началните етапи на образованието, обезпечаване на време на чиновниците в фирмите, в което да преподават и да работят с възпитаници и студенти. Всички участници бяха единомислещи, че сполучливият модел на ТУЕС, който работи в тясно партньорство с висшето обучение и с бизнеса, би трябвало да бъде мултиплициран в народен мащаб.



„ В обстановката на изключителна потребност от добре готови ИТ експерти точно връзката с бизнеса е това, което може да направи образованието адаптивно към действителните потребности на бранша. Благодарение на партньорството си с експерти и компании от ИТ бранша ТУЕС съумява да се оправи сполучливо с тази задача и да основава едни от най-търсените специалисти в областта на програмирането, компютърните мрежи и компютърните системи. “ – разяснява доцент доктор инж. Стела Стефанова, шеф на ТУЕС към ТУ-София.
  Какъв е моделът на ТУЕС
ТУЕС е основано като пробно учебно заведение към Факултета по електронна техника и технологии на ВМЕИ „ Ленин “ (днес Технически университет – София) през 1988 година С годините учебното заведение се потвърди като сполучлив и добре работещ модел, основал гръбнака на днешната ИТ промишленост в България. Професионалисти, приключили ТУЕС през днешния ден заемат водещи позиции в български и интернационалните ИТ компании, изявяват се като сполучливи бизнесмени, водачи и иноватори в най-бързо развиващия се бранш на стопанската система в България.

През 2018 година ТУЕС беше най-желаното софтуерно учебно заведение в София и четвъртото най-търсено учебно заведение от седмокласниците в столицата.

Уникалният модел на работа на ТУЕС се основава на няколко съществени стълба – интеграция в структурата на ТУ-София, тясна връзка с бизнеса и дейна роля на общността на приключилите. Специализираните дисциплини в учебното заведение се водят от академични преподаватели и експерти от ИТ бранша, доста от които са приключили ТУЕС. Благодарение на интеграцията си с ТУ-София ТУЕС приспособява образователното наличие към актуалните трендове в бранша. Учениците имат достъп до запаси на университета, организират практики в компании и приключват професионалното си обучение с дипломен план, чиято трудност постоянно подхожда на бакалавърско равнище в университета.


ТУЕС връчи оценки за принос в развиването на учебното заведение
От името на ТУЕС бяха връчени почетни оценки за персони, организации и компании, съдействали за развиването на учебното заведение през последните години. Сред тях са Министърът на образованието и науката господин Красимир Вълчев, Омбудсманът на Република България госпожа Мая Манолова, съветникът на Президента госпожа Валентина Танева, столичният кмет госпожа Йорданка Фандъкова, началникът на РУО – София-град доктор Ваня Кастрева.

Отличия бяха връчени и на ректора на Технически университет – София  – чл.-кор. проф. дтн Георги Михов, заместник-ректора на ТУ – София проф. доктор Любомир Димитров, проф. дтн д.х.к. Емил Николов, проф. доктор инж. Никола Калоянов.

Ректорът на Технически университет – София чл.-кор. проф. дтн Георги Михов връчи оценки от името на университета на научните ръководители на ТУЕС проф. доктор инж. Таня Василева, проф. доктор инж. Александър Атанасов, проф. доктор инж. Рачо Иванов, проф. доктор инж. Марин Христов, проф. доктор инж. Михаил Анчев, както и на шефа на ТУЕС доцент доктор инж. Стела Стефанова, както и на  Светослав Сотиров, ръководител на УС на Асоциацията на приключилите ТУЕС.

Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска асоциация по осведомителни технологии (БАИТ), ИКТ клъстер и Дигитална Национална Коалиция получиха почетен знак на ТУЕС като благодарност за партньорството с организациите и разпространение на модела на работа на ТУЕС.

Водещи ИТ компании, с които ТУЕС си партнира от години, също бяха отличени от ТУЕС – Смартком България, Equinix Bulgaria, Телелинк Бизнес Сървисис, Вистеон Електроникс България, VMware, Немечек България, SAP Labs Bulgaria, Imperia Online, TelebidPro, GTT, Atos, СтатСофт, Accedia.
Участници в полемиките на събитието: проф. доктор инж. Любомир Димитров , заместник-ректор на Технически университет – София доцент доктор инж. Стела Стефанова , шеф на Технологично учебно заведение „ Електронни системи “ към ТУ – София Светозар Георгиев , съосновател на Телерик и Телерик Академия и съучредител на Асоциация на приключилите ТУЕС Пламен Барух, ръководител на Обществения съвет на ТУЕС Светослав Сотиров , ръководител на УС на Асоциация на приключилите ТУЕС Теодор Панайотов , съосновател на Coursedot Георги Брашнаров , изпълнителен шеф, Немечек България Иван Михайлов , шеф, Вистеон Електроникс България Иван Русев, началник екип, Experian Руси Русев , Research & Development Director, VMware Иван Житиянов , изпълнителен шеф, Телелинк Бизнес Сървисис Валентин Деведжиев , съосновател на Смартком България АД Здравко Николов , Managing Director, Equinix Bulgaria
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР