Технологично, модерно и прозрачно – с тези цели Естония пое

...
Технологично, модерно и прозрачно – с тези цели Естония пое
Коментари Харесай

bTV Репортерите: e-Европа

Технологично, съвременно и транспарантно – с тези цели Естония пое председателството на Съвета на Европейски Съюз на 1 юли. За първи път, за шест месеца и с една задача „ Прави повече с по-малко “.

Откриването обаче беше охолно, авангардно и ненадейно.

В формалната постройка за срещите на върха - някогашна електроцентрала на Талин, в този момент Културикател или център за просвета.

За последно в постройката се е произвеждал ток през 1979 година. Една година по-рано съветският режисьор Андрей Тарковски заснемa подиуми от кино лентата " Сталкер” тук. Специално за него е изписано Организация на обединените нации – Организация на Обединените народи.

Надписът, останал до през днешния ден, е върху комина на електроцентралата. Построен през 1948 година, той става най-високият в балтийските страни със своите 102 метра и 50 см.

Залите, които посрещат европейските водачи, са били поделение за котли с висок 16 метра таван.

„ Ние в Талин нямаме конгресен център. Обикновено събитията от председателството се организират в дворци или такива центрове, а това е изцяло друго. Мисля, че ударихме джакпота. Повечето от нашите посетители бяха в действителност щастливи тук”, уточни Пирет Лилевали - началник на организационния екип на естонското председателство.

Българинът Пламен Пеев живее в Естония от 7 години. Едно от обичаните му места за срещи е с колоритното име “Коминът на любовта и положителната храна “ и се намира в постройката, тъкмо под големия й комин.

„ Самото председателство не нарушаваше ритъма на живота. Имаше някаква смяна, само че тя беше минимална. Това, което беше значимо е, че хората бяха предизвестени посредством медиите и посредством интернет. Когато има делегации или конвой, който минава, стопира се за минута-две, минават хората, формалните коли и съпровождащия ги конвой и след това придвижването се възвръща. Всичко беше без разтърсвания и без изненади, в които хората внезапно да се окаже, че отиват на работа и ги стопират за половин ден”, уточни Пеев, който е и админ на „ Фейсбук” групата на българите в Естония.

Владимир Франк е махленски музикант и всеки ден е на най-оживения кръстопът в Талин за последните шест месеца - този сред Народното събрание и постройката на председателството.

„ Това е Народното събрание на Естония. Това държавната улица. Там са държавните здания. Двама министър-председатели на Естония са ме поздравявали. Единият ми стисна ръката ", споделя той.

„ В Естония единствено президентът и министър председателят вървят с кола и защита. Всички останали минават от тук пеша”, разяснява той.

Владимир е талисманът на улицата, а за амулет на председателството Естония избра робот. Неразделна част от общите фотоси на евролидерите, той връчи премиите на най-хубавите започващи компании на една от последните публични срещи.

За един месец през лятото делегатите стигаха до срещите изцяло гратис с рейс без водач.

Валдек Лаур, консултант по цифровите решения за естонското председателство, уточни, че всичко е цифрово, по-сигурно е, по-бързо и стопански преференциално. Едно от главните ни послания по време на председателството беше - дигитализацията не е нещо настрана от обществото.

„ Всеки си работи. Край него минават роботи, минават микробуси, само че това е част от живота, ти си бързаш по своите задачи”, уточни Пеев.

Автобусите без водач и постройката, до която водят те, са визитката на Естония пред еврогостите. Но председателството стартира с дълга и деликатна подготовка.

„ Започнахме много рано. Правителството ни сътвори комитет по председателството през 2012г. Първият ни екшън проект беше подготвен през 2014 година, когато британците гласоподаваха за брекзит, ние се съгласихме да поемем председателството шест месеца по-рано. Това беше най-голямото предизвикателство. Но всичко мина безпрепятствено, бяхме възнамерявали добре”, безапелационен е Лилевали.

Равносметката - 30 000 интернационалните гости. 1000 задгранични публицисти. 1700 локални поданици, заети с председателството. Бюджет - 75 милиона евро. Повече от 2000 срещи в Брюксел и 233 събития в Естония.

--> За делегатите са готови и специфични събития, съобразени с техния профил, като разходка в гората за министрите на екологията.

Встрани от атракциите, само че в центъра на дебатите са политическите цели, които Естония си сложи. Брекзит, мигранти, цифровизация - тематиките, които остават и след края шестте месеца на Талин.

„ Успяхме в това, че най-малко имахме опция да стартираме полемики по значимите за нас тематики, като единния дигитален пазар. Това визира всяка област - вземете превоза, енергетиката. Ако увеличим прозрачността и опцията за свободен транспорт на данни, ще е добре за всички”, уточни Виляр Луби, който е заместник-главен секретар по икономическото развиване.

Дори подаръците за делегатите бяха цифрови.

„ Един от най-любимите дарове беше портативната батерия, тъй като това е нещо, от което всеки има потребност. И малко занимателно допълнение - приспособление, наречено USB презерватив. Нашето председателство е напълно обърнато към дигитализацията, говорихме доста за това. Кибер хигиената е доста високо в нашия дневен ред. И това малко нещо ще защищити вашите данни. На публични места за зареждане на вашия телефон, IPad, преносим компютър, notebook, може да употребявате този дребен адаптер, с цел да блокирате преноса на данни. Дори химикалката има цифрова функционалност. Това може да бъде употребявано да пишете на телефона”, изясни Марис Хелдран - консултант за задграничните медии на естонското председателство.

Естония се прицели високо. И изиска бързи резултати.

„ Кулминацията на деня беше приемането на декларацията от Талин за електронното държавно управление. Сега ще подпиша документа, употребявайки единствено мобилен телефон. Готово! Готово!”, уточни Урве Пало - министър на предприемачеството и осведомителните технологии в Естония.

Магията стана на сцената. А делегатите минаваха през цифрова врата.

Естония носи дигитализацията и бързината в своето ДНК. Само за 30 минути в страната могат да се случат доста неща. Да се регистрираш за електронно поданство и да правиш бизнес с кибер скорост. Да създадеш компания за 18 минути. Да си платиш налозите за 3 минути. Да гласуваш за секунди посредством Интернет.

В покрайнините на Талин се намира Силициевата котловина на Естония. Тук е издигнат Дигитален център, в който държавното управление демонстрира на задграничните посетители напредъка в цифровите публични услуги.

„ Това е главният способ за идентификация на естонците. Физически - да ви покажа, че съм аз, само че и цифрово, когато я сложа в читател за смарт карти. Свързана е с компютър, чиито екран виждаме тук, и по този начин посредством картата имам достъп до всички държавни услуги”, изясни Индрек Ънник - управител на цифров център е-Естония.

Най-новата услуга - електронно гражданство- минава границите на страната. И е измежду целите на естонското председателство.

Електронните жители са хора от целия свят, които желаят да имат достъп до естонските цифрови услуги. Да основат компания, да вършат бизнес с нея и не би трябвало да идват дотук за това. Виждаме, че претендентите идват от доста разнообразни страни. България е под номер 42 - и има 101 цифрови жители на Естония. Българите към този момент са основали 14 компании в Естония посредством програмата " Дигитално поданство ", посочи Ънник.

Амбициозният проект планува даже стартирането на естонска цифрова валута.

Каспар Корюс, управител на програмата " Дигитално поданство ", уточни, че има над 26 000 цифрови жители от 138 разнообразни страни. Няма никаква причина да ограничаваме услугите си до една дребна страна. Можем да ги предложим на всички места, по тази причина считаме себе си за нова цифрова нация.

Естония предлага цифрови решения за всичко - от електронното държавно управление до развъждането на цветя. Дигитален свят, който чака Европа и всеки един от нас.

„ Ако пътувате доста, някой различен би трябвало да се грижи за растенията ви. Но за какво да не го направи тази технология? Тя обезпечава нужното количество светлина, а също и нужната вода- ето от тук долу. А това е музикална микс кутия- Смарт устройство за развлечение. Трябва единствено да сложите едно от тези кубчета тук и стартирате да чувате разнообразни звуци. Те са записани авансово, като да вземем за пример, вокалите, които ще сложа. Ритъмът, който вие в този момент слагате. Зависи и къде се намира кубчето. Ако стартира от тук и го местя, може да чуете...най-силно е в средата”, сподели Ънник.

На улицата музиката е действителна, само че животът си остава цифров.

Уличният музикант сподели електронния си паспорт. С него той може да заплаща осигуровките си. „ Но аз не го върша. Но в случай че го правех, отивам в болничното заведение, демонстрирам картата...Не би трябвало да стоиш някъде, да питаш, влизаш в Интернет, задаваш си въпроса и получаваш отговор. Всички в Естония живеят по този начин. Никой не се интересува от никого”.

„ Скоро може би няма да излизат от къщите си. Не можеш да се ожениш, да се разведеш по Интернет. Или пък да си купиш къща. Но като цяло са изключения”, даде за образец Пламен Пеев.

Пред Европа Талин заложи на правилото, а не на изключенията и продължи да демонстрира триумфите си във виртуалния свят. За да реализира задачата си, по която работи от 5 години.

„ България ще наследи няколко тематики. И съм безусловно сигурен, че те ще включват единния дигитален пазар”, счита заместник-главният секретар по икономическото развиване.

Просто се забавлявайте с работата си. Ние го направихме., ни поучава ръководителят на организационния екип на естонското председателство.

„ Промените са единствено за огромната политика. Но за елементарните хора няма нищо различно”, безапелационен е Владимир Франк.

Естония още не е подала щафетата, а компасът на европейските ръководи, който се спуска от големия комин на Културикател, към този момент сочи към България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР