Технологичният свят се движи напред с неуморни и неумолими темпове

...
Технологичният свят се движи напред с неуморни и неумолими темпове
Коментари Харесай

Среща с 8К – бъдещето на телевизията наднича зад ъгъла

Технологичният свят се движи напред с неуморни и неумолими темпове – единствено преди няколко години 4К тв приемниците бяха същинска екзотика, а не щеш ли към този момент приказваме за 8К резолюция. И освен приказваме – действителността на този нов стандарт настава много по-бързо от предстоящото. На 1-и декември 2018-а японската национална медийна група NHK стартира сателитно лъчение на 8К наличие – премиерно беше показана класиката на Стенли Кубрик по Артър Кларк Одисея 2001. Също по този начин Япония има намерение да предава Олимпийските игри в Токио през 2020 година в 8K. Преди обаче да се впуснем в разбор на технологията, дано отделим малко време за механически детайлности.

8K тв приемниците бяха една от топ трендовете на CES 2019. Това е идната стъпка в разграничителната дарба след последователно навлизащата 4K и предлага четири пъти повече пиксели. Технологията ще остане бутикова за всеобщия консуматор най-малко още няколко години, само че производителите към този момент стартират да подгряват пазара и даже разполагат с първи пазарни модели.

Всичко това обаче може би не е чак толкоз напред в бъдещето В края на предходната година Samsung сподели 8K тв приемник в София, оборудван с забавни функционалности като мащабиране и усъвършенстване качеството на наличие за екран с по-висока резолюция. От компанията са уверени, че сега към този момент е налице пазарно търсене за такива артикули. Разбира се, 8K дисплеят не е предопределен единствено за гледане на телевизия: още при оповестяването на своята поточна игрова услуга Stadia Гугъл заприказва за прибавяне на алтернатива за такава резолюция в бъдеще. В новите генерации игрови конзоли също ще бъде осъществена поддръжка на игри с резолюция 8K.

 Среща с 8К – бъдещето на малкия екран наднича зад ъгъла
Какво е 8K?

Следвайки базовите си математически знания човек би заключил, че 8K би трябвало да предложи двойно нарастване на резолюцията по отношение на 4K. Тъй като обаче става дума за удвояване на броя на пикселите в две измерения, по вертикала и хоризонтала, в действителност броят на пикселите нараства цели 16 пъти по отношение на Full HD/1080p и 4 пъти по отношение на 4K:

FHD: 1920 x 1080 = 2 073 600 (т.е. 2 мегапиксела)
4K: 3840 х 2160 = 8 294 400 (8 мегапиксела)
8K: 7680 х 4320 = 33 177 600 (33 мегапиксела)

Вероятно ще попитате за какво с последните стандарти не бе непокътнато остарялото именуване. Причината е, че 4K e малко и по-лесно за изписване и запомняне по отношение на " 2160p " или " Ultra HD " да вземем за пример. От горните сметки може да се види, че 8K значи съществуване на (около) 8000 отвесни колони от пиксели. По същата прилика 1080p стандартът може да бъде наименуван " 2K ", a по противоположната логичност 8K можеше да бъде " 4320p " (а за какво не и " Mega HD ":).

Серията Q900R – нова стъпка за Samsung

Всичко написано нагоре остава в границите на теорията и сухите спецификации, до момента в който на пазара не се появи устройство, което всеки консуматор може да си купи. В края на предходната година на сцената се появи първото такова предложение – серията Q900R на Samsung.

Всъщност актуалните модели съставляват идната новаторска стъпка от компанията, която към този момент 13 следващи години e най-големият производител на тв приемници в международен мащаб и диктува стандартите по повод качество на изображението, съгласуваност, дизайн, и не на последно място – потребителско преживяване. Но дано небрежно разгледаме някои от главните стъпки на компанията в тази област.

През 2006 година корейците сложиха основата за нова епоха в дизайна на тв приемници с представянето на Bordeaux LCD екран с елегантна форма, въодушевена от изискана чаша за вино. От компанията не крият, че това е преломен миг, от който стартират да обръщат доста съществено внимание върху дизайна на продуктите си, желаейки да трансформират гледането на телевизия в пълноценно преживяване.

През 2009 година Samsung пусна на пазара първия в света LED тв приемник със странична подсветка. Той е доста по-тънък от предшествениците си, без това да оказва въздействие на картината. Дори в противен случай – качеството ѝ е усъвършенствано. През идната година тази новаторска разработка е последвана от първия в света 3D LED тв приемник, който отваря вратата на потребителите към нов тип 3D занимания. Същата година Samsung показва и първия в света магазин за приложения за тв приемници, а през 2011 година компанията започва Smart Hub – подсъзнателен потребителски интерфейс за умни тв приемници.

 Среща с 8К – бъдещето на малкия екран наднича зад ъгъла
През идващите години компанията основава още тв приемници, носещи маркера " първия в света. През 2013 година излиза първия в света OLED тв приемник, а през 2014 година – първите извити UHD ТВ екрани. През 2017 Samsung показа идната своя иновация – технологията QLED. Устройствата с нея комбинират минималистичен дизайн с реалистична картина и неповторимото и емблематично за тв приемниците на корейците решение One Invisible Connection, при което всички кабелни връзки на тв приемника (както и тези на периферните устройства) се сплотяват в един транспарантен и тъничък кабел.

Така стигаме до декември 2018 година, когато Samsung показа първия QLED 8К тв приемник модел Q900R, оборудван с най-съвременни и високотехнологични IoT и AI функционалности.

Защо 8K?

Имайки поради резолюцията на екрана и новите технологии, включени в Q900R портфолиото, можем умерено да кажем, че понастоящем това са топ тв приемниците на пазара.

На процедура, това е първият артикул с действителна 8К резолюция. Какво обаче дава тази плътност на пикселите? В множеството случаи повече е по-добре, само че има и спомагателни фактори, които не би трябвало да бъдат забравяни. Много е мъчно да превърнем ъгловата резолюция, с която оперира окото ни, в мегапиксели, само че сходни трансформации въпреки всичко се вършат. Оценката на " пикселите " в ретината на човешкото око е почти 576 милиона. Зрителното поле на очите обаче е много необятно – почти 120 градуса по хоризонтала, което на процедура значи, че колкото по-близо се намираме до даден обект, толкоз неговата " резолюция " запълва зрителното ни поле. Това има голямо значение, когато приказваме за екрани. Ако наблюдавате 65-инчов Full HD тв приемник от 50 сантиметра, той ще запълва по-голямата част от това зрително поле. Full HD има в себе си 2 милиона пиксела, което е несравнимо по-малко от въпросните 576 милиона в ретината.

 Среща с 8К – бъдещето на малкия екран наднича зад ъгъла
За да получите безукорен облик от този Full HD тв приемник (т.е. без очевидно пикселизиране), ще би трябвало да се отдалечите задоволително, тъй че той да запълва дребна част от вашето 576 мегапикселово зрително поле. Това може да звучи комплицирано, само че е интуитивно – колкото по-добра резолюция имате, толкоз по-добра ще е картината на огромен екран при еднообразно разстояние.

4К да вземем за пример (8 милиона пиксела) дава опция да гледате този 65-инчов тв приемник от 2 или 3 метра, без да разграничите обособените пиксели, а 8К резолюцията (33 милиона пиксела) ще ви разреши да сте още по-близо. Респективно, в случай че дистанцията е константа – да кажем диванът в хола е на 3 метра от тв приемника, по-високата резолюция ще разреши по-големи диагонали на екрана, без това да се отрази на качеството на картината.

Съдържание в действителна 8К резолюция обаче е към момента екзотика и необичайност и точно тук на сцената се появява чипът, който Samsung са създали в Q900R. Той употребява изкуствен интелект и логаритми на машинно заучаване, с цел да предложи скалиране на по-ниски резолюции до 8К без доста утежняване на картината.

Разбира се, бидейки топ модели, Q900R поддържат HDR (High Dynamic Range) в няколко публикувани формата – HDR10, HDR10+ и HLG, за увеличение на контраста сред тъмните и светлите зони в картината. В композиция с високата бляскавост, която предлага серията – до 4000 нита пикова стойност – това подсигурява същински жива и действителна картина.

Очаквайте скоро нашето ревю на тв приемника Samsung Q900R!
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР