Технологичният гигант пусна доклад за 131 страни за резултата от

...
Технологичният гигант пусна доклад за 131 страни за резултата от
Коментари Харесай

Гугъл засече 32% по-малко българи в парковете, 58% по-малко по спирките заради заразата


Технологичният колос пусна отчет за 131 страни за резултата от ограниченията за обществена отдалеченост, който употребява данните от мобилните телефони

У нас хората най-вече са лимитирали излизанията си във Варна и Благоевград

66% спад на визитите в кина, заведения за хранене, молове, библиотеки, места за забавление и 11% нарастване на седенето вкъщи след пандемията от ковид. Това демонстрират част от данните на "Алфабет ", компанията майка на "Гугъл ", за измененията в навиците за придвижване на българите от 16 февруари до 29 март, написа „ 24 часа “.

От софтуерния колос са сравнили 5-те седмици с интервала от 3 януари до 6 февруари, а изследването обхраща 131 страни.

За проучването е употребена функционалността "История на местоположението " на мобилните телефони. Тъй като мнозина я държат изключена, от "Алфабет " показват, че данните може да не са точни и в не трябва да се съпоставят резултатите на другите страни. Те обаче демонстрират отчетливо измененията при българите, изключително след 8 март, когато за пръв път 2-ма сънародници бяха диагностицирани с ковид.

С цели 58% е понижен пътникопотокът на метростанции, авто- и жп гари. С съвсем 1/3 - 29%, пък са намалели пътуванията до работното място. Спадът на ходенията до аптеки, дрогерии, аграрни и фермерски пазари е 36%.

Любопитен подробност е, че 32-процентовият спад при визитите на парковете се получава откакто държавното управление вкара санкция от 5000 лева за напразно посещаване там.

Въпреки спадовете, на графиките се вижда, че тъкмо преди оповестяването на първите инфектирани у нас е имало взрив на извършването на покупки. Пикът при аптеките пък е след брифинга за първите инфектирани.

Детайлна разбивка има и регионалните градове у нас, тук-там е за цялата област. От тях се схваща, че най-вече хора - с 21% повече, са си останали вкъщи в Перник и Враца. Точно 1/5 пък е нарастването в Шумен. Единственият град, където по-малко хора си седят в домовете е Силистра. Там процентът е -3, само че данните са до преди 8 март, което изяснява негативното число.

Най-големите спадове в придвижването на открито пък са във Варна и Благоевград и са за по 74%. В морската столица с толкоз е намалял пътникопотокът по спирките. В Благоевград пък понижението е за посетителите на заведения, кина, молове, библиотеки и други развлечения.

Събраните данни са анонимни и за пръв път от "Алфабет " пускат обществено сходен масив от данни.

Прави усещане, че в Италия има спад от 94% на визитите в заведения, кина и молове, а при извършването на покупки спадът е с 85%. До работа пък не пътуват 63% повече от интервала, употребен за съпоставяне.

В Съединени американски щати пък спадът на визитите в молове и кина е 47%, а визитата на работа е намаляло с 38 на 100. Разликата с Италия може да се изясни с това, че Съединени американски щати бе ударена от пандемията по-късно.

77% пък е спадът от визитите в моловете в Германия, а визитите в аптеките и питателните магазини са намалели с 51%.

В Швеция, където не бяха въведени строги ограничавания за напредване, ходенето в молове и заведения за хранене е намаляло с 24%, само че пък шведите вървят с 43% повече в парковете.

Целият отчет за България вижте тук
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР