Технологичният гигант Google заяви, че е постигнал пробив в изследвания

...
Технологичният гигант Google заяви, че е постигнал пробив в изследвания
Коментари Харесай

Google постигна квантово надмощие. Компанията се хвали с най-бързия квантов процесор, правен някога

Технологичният колос Гугъл съобщи, че е постигнал пробив в проучвания на квантовите калкулации, предава Associated Press. Компанията твърди, че е създала пробен квантов процесор, който е приключил комплицирано пресмятане единствено за няколко минути. За съпоставяне - за обичайни компютри това пресмятане би лишило хиляди години.

Резултатите са оповестени в научното списание Nature. Те демонстрират, че " квантовото ускоряване е постижимо в действителна система и не е изключено от някакви скрити физически закони ", пишат откривателите.

Квантовите калкулации са зараждаща се и ненапълно озадачаваща технология за доста ускорена обработка на информация. Квантовите компютри един ден могат да революционизират нашето ежедневие, което би лишило на съществуващите в този момент компютри хиляди път по-голямо време. Такъв компютър да вземем за пример би могъл да създава нови медикаменти, да усъвършенства градските системи за напредване като светофари, публичен превоз и други. И всичките тези комплицирани калкулации биха отнемали секунди или минути.

Днес огромните софтуерни компании, в това число Гугъл, Microsoft, IBM и Intel интензивно създават технологията.

Въпреки откритията на Гугъл, компанията към този момент е обект на нападки от други откриватели в сектора. Един от трудовете на колоса по тематиката изтече онлайн предишния месец. Тогава откривателите съумяха да хвърлят по един взор, преди обявата да бъде свалена.

От IBM бързо се усъмниха в изказванието на Гугъл, че откривателите им са съумели да реализират " квантово превъзходство " - термин, който се отнася все още, в който квантовият компютър може да извърши пресмятане, което обичайният компютър не може да приключи в границите на живота си. Според изтеклия труд на Гугъл нейният квантов процесор Sycamore приключва пресмятане за три минути и 20 секунди. Същата работа би коствала на суперкомпютър 10 000 години.

Въпреки това откривателите от IBM настояват, че от Гугъл са подценили стандартния суперкомпютър Summit. Той можел да направи изчислението за 2,5 дни. Summit е създаден от IBM и се намира в Националната лаборатория Oak Ridge в Тенеси. Гугъл не разяснява тези изказвания.

Със сигурност наподобява, че разработките и проучванията в сферата се развиват с бърз ритъм.

" Основният стадий от квантовото превъзходство, реализиран от Гугъл, е основна стъпка в устрема към построяването на на практика квантови компютри ", споделя Джон Прескил, който е професор в Калифорнийския софтуерен институт. Именно той е индивидът, въвел термина " квантово превъзходство ".

По думите му главните проучвания на квантовите калкулации могат да влязат в нов стадий, само че с цел да рефлектира това върху обществото, може да са нужни десетилетия.

Изчислението, употребявано от Гугъл, има дребна практическа изгода, с изключение на да ревизира какъв брой добре работи процесорът. Най-интересният стадий ще пристигна, когато квантовите процесори стартират да имат потребно приложение в всекидневието ни, единомислещи са учените. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР