Технологичният гигант Apple обяви, че ще инвестира 350 млрд. долара

...
Технологичният гигант Apple обяви, че ще инвестира 350 млрд. долара
Коментари Харесай

Apple се развихри: инвестира $350 милиарда в САЩ, отваря 20 000 работни места

Технологичният колос Apple разгласи, че ще влага 350 милиарда $ в Съединени американски щати през идващите 5 години. Компанията от Купертино даде обещание да сътвори 20 000 нови работни места и да отвори нов кампус.

Apple чака да заплати към 38 милиарда $ налози върху общата сума, която възнамерява да върне в Съединени американски щати. Това значи, че тя ще трансферира назад в страната съвсем всичките си 250 милиарда $, държани в чужбина. Решението й се дължи на скорошните данъчни промени в Съединени американски щати.

Компанията ще похарчи над 30 милиарда $ за финансови разноски през идващите 5 години. Около 10 милиарда $ от тях ще бъдат вложени в центровете й за данни в Съединени американски щати. Още 5 милиарда $ ще бъдат вложени във фонд за нововъведения.

Огромният брой нови работни места ще включва директни чиновници на компанията, както и такива, работещи за нейни снабдители и други, свързани с бизнеса й с приложения. Apple възнамерява бизнесът й с приложения да нарасне доста. Разработчиците на приложения са спечелили 26.5 милиарда $ единствено през 2017 година Новият кампус ще се концентрира върху обслужването на клиентите.

" Имаме надълбоко възприятие на отговорност да връщаме дължимото на нашата страна и на хората, които оказват помощ да създадем нашия триумф вероятен ", съобщи основният изпълнителен шеф на Apple Тим Кук в блога на компанията.

Ходовете на Apple идват в миг, когато американските и европейските политици остават на разнообразни отзиви по какъв метод софтуерните компании от Съединени американски щати, които държат общо 2 трлн. $ отвън страната, да заплащат налог върху световните си интервенции.

Спорът евентуално ще се задълбочи, защото доста американски компании ще последват образеца на Apple да трансферират назад в Съединени американски щати пари, държани в чужбина.

Последните данъчни промени в Съединени американски щати разрешават на фирмите да заплащат 15.5% налог върху трансферираните назад облаги в съпоставяне със съществуващата корпоративна данъчна ставка от 35%.

Решението на компанията да трансферира толкоз забележителна сума в Съединени американски щати несъмнено ще зарадва президентът Доналд Тръмп, който по време на предизборната си акция укори софтуерният колос, че разчита прекалено много на веригата си за доставки в Китай. Той се зарече, че ще " накара Apple да построи огромен цех в Съединени американски щати или доста огромни фабрики в Съединени американски щати ".

То неизбежно ще провокира реакция на управляващите в доста европейски столици, както и на Европейската комисия, която през 2016 година изиска от компанията да върне на ирландското държавно управление 13 милиарда евро, получени под формата на непозволени данъчни облекчения. Както Ирландия, по този начин и Apple апелират това решение.

Apple последва образеца на няколко огромни американски компании, които оповестиха обилни вложения в Съединени американски щати и бонуси за чиновниците си в страната, откакто Вашингтон понижи налозите. /money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР