Технологичният гигант Amazon обяви, че купува филмовото студио Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

...
Коментари Харесай

Amazon купува MGM за 8.45 млрд. долара

Технологичният колос Amazon разгласи, че купува филмовото студио Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) за 8.45 милиарда $. MGM е едно от най-известните студиа в Холивуд и притежател на правата на кино поредици и герои като Джеймс Бонд и Роки. По този метод Amazon ще укрепи своя личен бизнес с кино продукции, както и стрийминг платформата Amazon Prime Video. Това е второто по величина придобиване от страна на Amazon след договорката за веригата супермаркети Whole Foods за 13 милиарда $ през 2017 година

Придобиването на MGM има и голям алегоричен темперамент. Затварянето на киносалоните поради пандемията в допълнение форсира " гибелта " на обичайните колоси в Холивуд и пренасочи и феновете, и новите заглавия непосредствено към стрийминг платформите. Бюджетите на Disney, Netflix, Amazon и Apple за основаване на сериали и филми пораства непрекъснато, до момента в който студиата изпитват все по-големи компликации.

Всъщност мъчно може да бъде даден по-добър образец точно от MGM - идващият филм от най-успешната поредност на компанията - тази за Джеймс Бонд ( " No Time to Die " или " Смъртта може да изчака " ), трябваше да бъде пуснат в кината през април 2020 година, само че датата беше заменена първо поради затворените кина в Китай, а след това и по целия свят. Според сегашните проекти филмът би трябвало да излезе на огромния екран през септември 2021 година, над година и половина след първото изместване на датата, и даже тогава евентуално няма да бъде пред цялостни киносалони.
С някой милиард от горната страна
Досега MGM беше непублична компания, като съгласно източници на Wall Street Journal към края на 2020 година компанията се е оценявала на 5.5 милиарда $, в това число и дълга. Amazon заплаща доста по-висока цена, като задълженията на MGM възлизат на близо 2 милиарда $.

Amazon сигурно ще добави целия азбучник на MGM към личната си стрийминг платформа. Въпросът е дали ще остави някои (или всички) заглавия извънредни за Prime Video, като конкурентно преимущество по отношение на Netflix и Disney да вземем за пример, или ще ги отдава и на другите колоси в бранша, против такси.

В момента Amazon е четвъртата по величина компания по пазарна капитализация (след Apple, Microsoft и Saudi Aramco), на обща стойност 1.65 трлн. $. Компанията, учредена от Джеф Безос, рядко се разраства посредством огромни придобивания, като вместо това избира да основава свои отдели и да ги развива сама. Филмовият бизнес е по-различен случай, тъй като старите холивудски студиа макар неприятното си финансово положение държат правата върху голям брой известни филми и поредици от близкото и далечно минало и собствеността над каталозите им дава конкурентно преимущество на новите играчи в бранша.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР