Технологичните титани Google и Microsoft обявиха по-добри от очакваните печалби,

...
Технологичните титани Google и Microsoft обявиха по-добри от очакваните печалби,
Коментари Харесай

Microsoft и Google надминаха очакванията за финансови печалби

Технологичните титани Гугъл и Microsoft оповестиха по-добри от предстоящите облаги, откакто лудостта към изкуствения разсъдък (ИИ) разпали вълнението на вложителите и вдъхна нов живот на бранша, съобщи Агенция Франс Прес.


Пускането на ChatGPT предходната година се случи, до момента в който софтуерните колоси започваха огромни съкращения и проекти за понижаване на разноските, като цените на акциите се сринаха след високия растеж по време на пандемията от ковид.

За второ следващо тримесечие Microsoft обръща наклонността - облагите и продажбите скачат до най-високите равнища за 48-годишната история на компанията, съоснована от Бил Гейтс.

Отчет за облагите оповестява, че чистата облага на Microsoft е била 20,1 милиарда $ за интервала от април до юни, което е растеж от 20 % на годишна база и над упованията.

Компанията регистрира 56,2 милиарда $ продажби, което надмина упованията, макар че растежът се забави по отношение на предходното тримесечие.

И даже в случай че цената на акциите се намали в следборсовата търговия, производителят на Windows остава втората най-ценна компания в света след Apple, с пазарна капитализация от 2,6 трилиона $.

Още един път бизнесът през последното тримесечие беше раздвижен в огромна степен от изкуствения разсъдък и в този момент съставлява повече от половината от продажбите на компанията.

Облачните продажби са нарастнали с 21% на годишна база, ритъм на напредък малко по-нисък от 22% през предходното тримесечие.

Акциите на Microsoft се покачиха предходната седмица, когато компанията съобщи, че ще таксува в допълнение 30 $ на консуматор, с цел да усъвършенства своя артикул Microsoft 365, който включва Word, Excel и Teams, със качествата на ИИ.

„ Всеки клиент, с който приказвам, се пита освен по какъв начин, само че и какъв брой бързо може да приложи ИИ от последващо потомство, с цел да отговори на най-големите благоприятни условия и провокации, пред които са изправени, и да го направи безвредно и отговорно “, сподели изпълнителният шеф на Microsoft Сатя Надела.

Компанията-майка на Гугъл, Alphabet, също регистрира облаги, които надминаха пазарните прогнози, защото приходите от цифрова реклама се съживиха и нейният заоблачен бизнес се разрасна.

Гигантът регистрира чист приход от 18,7 милиарда $ при доходи от 74,6 милиарда $ през неотдавна завършилото тримесечие.

„ Има вълнуваща инерция в нашите артикули и компанията, която докара до мощни резултати през това тримесечие “, сподели основният изпълнителен шеф на Alphabet Сундар Пичай.


Акциите на Alphabet скочиха с повече от шест % до 129,88 $.

Брин се върна

Въпреки че ролята на ИИ нараства, това, което има най-голямо значение за приходите на Гугъл сега, е цифровата реклама, която носи по-голямата част от приходите.

Компанията заяви, че приходите от реклама са достигнали 58,1 милиарда $, което е над упованията на анализаторите за 57,45 милиарда $.

Гугъл също по този начин е състезател в промишлеността за облачни калкулации, където приходите възлизат на 8 милиарда $, спрямо 6,3 милиарда $, които подразделението е получило през същия интервал година по-рано.

„ Нашето продължаващо водачество в AI и нашите отлични достижения в инженерството и нововъведенията движат идната еволюция на Търсене и усъвършенстват всичките ни услуги “, сподели Пичай.

Гугъл изигра второстепенна роля след партньорството сред Microsoft и OpenAI при оповестяването на своите артикули с ИИ след стартирането на чатбота ChatGPT, което разпали софтуерна полуда.

Компанията значително се смяташе за догонваща Microsoft с въпроси дали мощната търсачка на Гугъл ще устои на развиването на новата технология.

Microsoft побърза да укрепи своята търсачка Bing със качествата на ИИ, само че Гугъл към момента не вижда действителна опасност за господството си, което заема към 90% от пазара в международен мащаб.

Гугъл, въпреки и не толкоз трагично, колкото Microsoft, означи внезапно повишаване на цената на акциите си през 2023 година, защото вложителите чакат ИИ да генерира нови доходи и да отвори нови пазари.

Според Wall Street Journal, съоснователят на Гугъл Сергей Брин се завръща в централата на компанията в Калифорния, помагайки на екипите да разработят още повече новаторски артикули.

Той и съоснователят Лари Пейдж се отдръпнаха от дейните си функции в Гугъл през 2019 година, когато Пичай беше определен да ги замести като основен изпълнителен шеф. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР