Технологичните санкции на САЩ срещу Китай ще се гледат в

...
Коментари Харесай

Китай заведе дело в СТО срещу САЩ заради санкциите


Технологичните наказания на Съединени американски щати против Китай ще се гледат в Световната комерсиална организация (снимка: CC0 Public Domain)

В началото на октомври Съединени американски щати разшириха експортните ограничавания против Китай, лишавайки доста компании от правото да доставят в страната съоръжение за произвеждане на избрани чипове . Това беше единствено едно от многото сходни ограничавания, които Пекин счита за несправедливи и по тази причина заведо дело в Световната комерсиална организация (СТО).

Китайското министерство на търговията удостовери на уеб страницата си, че в СТО е подадена тъжба против дейностите на американските управляващи. През последните години, съгласно публично изказване на министерството, Съединените щати са злоупотребили с ограниченията за национална сигурност, с цел да прикрият комерсиалния протекционизъм за личните си ползи.

Това, считат китайските управляващи, е довело до нарушение на световните вериги на доставки в разнообразни браншове, на правилата на лоялната конкуренция и разпоредбите на интернационалната търговия, да не приказваме за главните правила на действие на международната стопанска система, отбелязва Nikkei Asian Review.
още по темата
Китайските управляващи показват вяра, че Съединени американски щати ще преразгледат външнотърговската си политика и ще се откажат от политиката на интервенция в търговията с високотехнологични артикули, допринасяйки за нормализиране на икономическите връзки сред Съединени американски щати и Китай, както и за стабилизиране на доставките на значими съставни елементи като полупроводниците по целия свят.

Експортните ограничавания от общ темперамент във външнотърговската политика на Съединени американски щати са съчетани с целеви наказания против избрани компании. Huawei Technologies, която загуби лидерската си позиция на международния пазар на смарт телефони и съвсем не получава поръчки за доставка на съоръжение за 5G мрежи в избрани страни, пострада най-вече от глобите на Съединени американски щати.

Китайските производители на полупроводници като SMIC и YMTC също са наранени от експортните ограничавания на Съединени американски щати. Това даже ги тласна към интензивно набиране на капитал за своето развиване и закупуване на софтуерно съоръжение, което скоро може да бъде неразрешено.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР