Технологичните експерти трябва да работят по-тясно с медицинските специалисти за

...
Технологичните експерти трябва да работят по-тясно с медицинските специалисти за
Коментари Харесай

Пандемията – предизвикателство за роботиката

Технологичните специалисти би трябвало да работят по-тясно с медицинските експерти за създаване на нови типове роботи за битка с инфекциите

Роботи разнасят медицинските принадлежности сред отделенията в болница „ Лозенец ”
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Някои вероятно знаят, че от много време в болница „ Лозенец ” в София роботи, а не хора, разнасят медицинските принадлежности от поделение до поделение, в това число и сред другите етажи. Роботите са от сериозно значение във времена на епидемии като тази, която прекатурва всекидневието ни в последно време.

Както и при всяка друга остра – по този начин беше и при повредата във Фукушима – робо-индустрията е призована да активизира напъните си и да предложи решения, които да оказват помощ за справяне със обстановката. Роботите могат да оказват помощ да се оправим с рецесия като пандемията „ Коронавирус ” доста по-лесно, споделя световноизвестният специалист по здравна роботика Гуанг-Чжун Янг пред изданието IEEE Spectrum.

Янг е съосновател и редактор на сп. Science Robotics, както и съосновател и някогашен шеф на Хамлинския център за роботизирана хирургия в Imperial College London. Отскоро той е декан-основател на Института по здравна роботика в Шанхайския университет „ Джао Тонг ”, постоянно именуван „ MIT на Китай ”. Бидейки под карантина в хотелска стая в Шанхай след пътешестване в чужбина, Янг управлява множеството от дейностите на института от хотелската си стая.

„ Роботите могат да бъдат в действителност потребни, с цел да ви оказват помощ да управлявате сходна обстановка, без значение дали става дума за това да се сведе до най-малко контактът сред хора или пък като инструмент „ на първа линия ”, който можете да употребявате, с цел да помогнете за преодоляване на епидемията ”, споделя той.

Днес роботите, които се употребяват в медицината, разчитат на технологии, които са задоволително зрели, с цел да бъдат внедрени. Занапред обаче специалистите по роботика би трябвало да работят по-тясно с медицинските експерти за създаване на нови типове роботи за битка с инфекциозни болести.

Роботите и пандемията

Много и разнообразни роботи вземат участие в грижата за пациенти с ковид. Например, роботи дезинфекцират болнични пространства, употребявайки UV светлина. Дронове транспортират медицински проби. Прототипен робот, създаден от Китайската академия на науките, прави отдалечено събиране на орофарингеални тампонни проби от пациенти (тестове с пълнозвучен секрет), по този начин не е нужно медицински служащ непосредствено да тампонира пациентите. Роботи разнасят храна по болничните стаи, бидейки способни даже да се качват в асансьори и да отварят и затварят порти.

„ Мисля, че при събития, свързани с инфекциозни болести, като тази зараза на ковид, всички осъзнават значимостта на роботите. Предизвикателството е, че в множеството проучвателен институти хората са по-загрижени за съответни проучвателен тематики и това в действителност е работа на учените – да се задълбочават в научните проблеми и да вземат решение характерни проблеми – само че ние също по този начин би трябвало да гледаме световно, с цел да се оправим с огромни провокации като тази пандемия ”, споделя Гуанг-Чжун Янг.

Това, което е належащо, е да се направи координирано и систематично изпитание роботите да бъдат внедрени по този начин, че да оказват помощ пълноценно.

Координирано изпитание

След огромна рецесия, когато всичко още веднъж е под надзор, приоритет на хората е да се върнат към естествения си живот. Последното нещо в мозъците на хората от всички сфери е да мислят какво да създадат, с цел да се приготвят за последваща рецесия. Имаме потребност от три равнища на деяние в границите на координираното, световно изпитание, споделя Янг.

„ Едното е на държавно равнище, в частност организациите за финансиране: те би трябвало да създадат по този начин, че да можем да планираме отсега нататък и да се подготвим за най-лошото. Второто равнище касае общността на роботиката. Имаме потребност да се застъпим за решение на проблемите посредством роботиката и поощряване на действия като провокациите на роботиката. Виждаме провокации в други обстановки: бедствия, логистика, дронове – а какво ще кажете за предизвикателство за роботизирано справяне с инфекциозни болести. Бях сюрпризиран и малко отчаян от себе си, че не сме мислили за това по-рано ”, споделя Янг.

Третото равнище на деяние, съгласно специалиста, е взаимоотношението с „ фронтовите медици ”. Робо-индустрията би трябвало да си взаимодейства с лекарите допустимо най-интензивно. За да бъдат роботизираните системи ефикасни, безвредни и лесни за внедряване, медицината би трябвало да взе участие в основаването им.

Според мнозина, светът има потребност от повече технологии по време на изключителни обстановки
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Това, което технологиите могат да създадат, е да оказват помощ на медицината да бъде по-добре готова за реакция. „ Например, ясно е, че през последните няколко години самонавигиращите се роботи с локализация и картографиране се трансформират в зряла технология, тъй че повече такива машини следва да бъдат употребявани в обстановки като актуалната ”, споделя Янг.

„ Друга област са системите за публичен превоз – могат ли те да имат детайл на предварителна защита на болесттите, като употребяват технологиите за свеждане до най-малко на разпространяването на заболяванията, тъй че блокирането на придвижването в цели градове и райони да се постанова единствено в краен случай? ”, споделя експертът.

Социални роботи

Подценяван фактор остават роботите със обществена роля. В миг, в който доста хора са в изолираност, самотата се трансформира в сериозен проблем. Тя може да има огромно и тежко психическо влияние, изключително при възрастни и прочувствено чувствителни хора. Най-тежък е казусът при хора, които по принцип живеят сами.

„ Има една област на роботиката, наречена обществена роботика, която също може да играе роля ”, споделя Янг. Самият той е в продължителна изолираност и въпреки да поддържа връзка с сътрудниците си непрекъснато, признава, че се усеща недобре от самотата.

Трудното: персонална цялост

Според някои хора, светът има потребност от повече технологии по време на сходни изключителни обстановки. Други пък се тормозят, че фирмите и държавните управления ще употребяват камерите и системите за лицево различаване, с цел да засилят следенето и наблюдението на популацията.

„ Преди време публикувахме публикация, в която са изброени 10-те огромни провокации за роботиката, в Science Robotics. Едно от огромните провокации е обвързвано с правните и етичните въпроси ”, споделя специалистът от Китай. „ Зачитането на неприкосновеността, както и чувствителността към правата на хората и жителите – това са доста, доста значими въпроси. Трябва да действаме в границите на тази правно-етична граница. Не бива да използваме технологии, които ще се натрапят в живота на хората ”.

Приложна роботика

За да има позитивен резултат от напъните на общността на роботиката, работата би трябвало да е приложно насочена. В този развой извънредно значимо е взаимоотношението с медиците. Лекарите, а даже и самите пациенти, би трябвало да бъдат въвлечени и ангажирани в създаването на технологиите.

Също толкоз значимо е да се мисли ексцентрично. „ Трябва да се питаме по какъв начин да се разработят радикално разнообразни нови технологии ”, споделя Янг. „ Изследванията в региона на роботиката са доста потребни, само че има наклонност да търсим метод да приспособяваме технологии, които са към този момент налични. За да се реализира огромна смяна обаче би трябвало фундаментално да преосмисляме своите проучвания и нововъведения ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР