Технологичните акции в САЩ бяха сериозно засегнати през тази година.

...
Технологичните акции в САЩ бяха сериозно засегнати през тази година.
Коментари Харесай

Време ли е да се инвестира в технологични акции?

Технологичните акции в Съединени американски щати бяха съществено наранени през тази година. Те значително бяха засегнати от прогнозите да покажат спад на облагите от 15% и повече, защото взривът на пандемията завърши, а консуматори и компании, желаят да понижат разноските си в лицето на инфлацията и страховете от допустима криза Каква разлика прави една година.

Миналият октомври софтуерният бранш към момента беше в цялостен напредък, макар че доста специалисти, още тогава предупреждаваха, че взривът на пандемията изчезва. Сега бавното изпускане на въздух от балона, би било добре пристигнало облекчение от звучното поевтиняване на софтуерните акции и натрупването на предизвестия за облагите.

Очаква се софтуерните компании да покажат огромни спадове в облагите си след повече от две години на растеж по време на пандемията от Covid-19. След като взривът в продажбите на лични компютри се срина, общият IT-сектор се чака да регистрира спад на приходите от съвсем 5%, с помощта на полупроводниковата промишленост.

След прекосяването от дефицит към пренасищане, производителите на чипове се чака да видят спад на приходите си с над 15%.

В тази сложна среда, фирмите желаят да понижат разноските си за реклама и прогнозите са, че силите в онлайн рекламите ще отбележат спад на облагите с повече от 20%, а фирмите за електронна търговия, от които потребителите зависят по време на блокиране, се предвижда да покажат спад на облагите с повече от 25%.

Дори области, за които се чака да забележим напредък, евентуално ще видят болнав прогрес спрямо минали резултати, защото растежът на софтуера е моделиран за нарастване на облагите от по-малко от 2%.

Брендън Конотън, създател и ръководещ сътрудник на Catalyst Private Wealth, има вяра, че техническите ръководители ще употребяват това и идващото тримесечие като " кошчета " в които ще могат да хвърлят всички вероятни отписвания или извинения и по-късно да се опитат да победят своите лични намалени упования.

Прогнозите за празничния сезон не се чака да бъдат доста по-добри - софтуерните вложители се притесняват за няколко седмици на предупредителни изказвания, пропуснати цифри и прям скептицизъм, до момента в който софтуерните ръководители се пробват да се отърват от целия багаж на компанията преди идната година. " Лидерството ще бъде доста, доста консервативно ", сподели Конаутън. " Мисля, че бъдещите насоки ще бъдат доста " грозни ".

Лоши съпоставения с преди година

Това ще докара до някои " грозни " цифри през идващите седмици и с добра причина. В съпоставяне с преди година, когато третото тримесечие беше третото тримесечие с максимален растеж на приходите от пандемичния взрив, тазгодишното септемврийско тримесечие наподобява тъмно.

Прогнозите на FactSet демонстрират, че смесените облаги за цялостния бранш на осведомителните технологии - който включва полупроводници, хардуер и програмен продукт, в това число софтуерния колос Apple - ще намалеят с 4,6% спрямо напредък от 38% преди година.

Приходите, въпреки това, към момента ще порастват, само че единствено отчасти. Прогнозите са, че IT-секторът ще означи общ разбъркан растеж на приходите от 4,7% спрямо растеж от 19,8% преди година. Изненадващо, технологиите към момента се оправят по-добре от общия S&P 500, най-малко от страна на облагите.

FactSet в този момент предвижда, че общият S&P 500 ще покаже разбъркан растеж на облагите от 1,2% през третото тримесечие, което би отбелязало най-ниския годишен растеж на облагите от третото тримесечие на 2020 година и 8,7% растеж на приходите.

Тези спадове може да наподобяват дребни спрямо това, което се чака от най-големите имена в интернет - Alphabet, Meta Platforms, Twitter и Match Group. Тези компании включват сегмента на интерактивните услуги в бранша на информационните услуги и анализаторите чакат облагите им за третото тримесечие да спаднат с 20,4%, а смесените им доходи да набъбнат с 6,4%.

Преди година тези компании като група регистрираха растеж на облагата си от 43,3%, подхранван най-много от облагите на Alphabet, до момента в който приходите скочиха с 39,8%. Текущият сезон на облагите ще бъде понижен както от цялостната рекламна среда, по този начин и от резултатите на Meta, които се чака да покажат нараснала конкуренция от страна на TikTok на ByteDance, по-ниски доходи от реклама, от предлагането на видеоклипове в къса форма, на Reels и диалози за понижаване на разноските.

" Акциите на Meta са намалели с 62,1% от началото на годината и с към 25% от изнасянето на резултатите за второто тримесечие на годината, защото рекламният бизнес се забавя на фона на разнообразни макропрепятствия, промени в поверителността на iOS, възходяща конкуренция и пренасочване на ангажираността на потребителите към Reels, които сега обезпечават доходи от по-нисък % ", написа Джон Блеклидж, анализатор на Cowen & Co., в записка, намалявайки прогнозите.

И до момента в който Гугъл на Alphabet се чака да регистрира растеж на приходите през тримесечието, този едноцифрен ритъм на напредък от 9% се чака заради рекламния климат и конкуренцията с YouTube от TikTok. През последното тримесечие растежът на приходите на YouTube се забави заради конкуренцията от страна на TikTok и други съперници за стрийминг на видео.

Чипове и хардуер ударени от спад в търсенето на компютри

Докато интернет фирмите също ще приказват за по-голямата макроикономическа среда, в това число въздействието на проблемите на световната верига за доставки върху онлайн рекламата, секторът, който вижда най-голямото влияние от проблемите на веригата за доставки, е полупроводниковата промишленост.

Проблемите с веригата за доставки, които изтезават промишлеността от няколко години, не са най-големият проблем сега за фирмите за чипове. Внезапният спад в търсенето на лични компютри, след голям пандемичен взрив за отдалечена работа и учебно заведение, вреди както на производителите на компютри, по този начин и на техните снабдители.

През миналия месец Micron Technology, Nvidia и Advanced Micro Devices, всички предизвестиха или намалиха прогнозите си за доходи, цитирайки прекалено много ресурси и неочакван спад в търсенето в компютърния бизнес. Миналата седмица Bloomberg заяви, че чиповият колос Intel възнамерява понижаване на броя на чиновниците и евентуално ще уволни хиляди служащи до края на месеца, почти по същото време, когато се чака да разгласи своите резултати.

" Изглежда, че крайното търсене евентуално се е влошило доста през последните седмици и крайните клиенти наподобява нападателно източват инвентара ", написа Стейси Расгон, анализатор на Bernstein Research в скорошна записка, откакто AMD намали вероятността си. Както полупроводниците, по този начин и хардуерните сегменти скапват инерцията в останалата част от IT-сектора.

Оценките, формирани от FactSet, демонстрират, че полупроводниковата промишленост се чака да регистрира спад на общите облаги от 15,7% спрямо чудовищния растеж на облагата от 57,7% преди година.

Очаква се продажбите да набъбнат с 4,7% през третото тримесечие, надалеч от растежа от 24,7% през предходното тримесечие. Най-голям принос за спада в растежа на облагите се чака да имат Intel, Nvidia и Applied Materials, като Intel предвижда спад на облагите с съвсем 80%. Компаниите за хардуер се оправят още по-зле, защото производителите на устройства за предпазване и производителите на лични компютри, като се изключи Apple, се чака да отбележат спад както на облагите, по този начин и на приходите.

HP, който няма да изнесе резултати до 22 ноември, се чака да записва спад на приходите с близо 12%. А производителите на сторидж Seagate Technology и Western Digital Corp., предвиждат намаляване на приходите надлежно с 32,5% и 27,9%, и двете компании породиха нови страхове за закъснение на търсенето на облачни калкулации.

" Както Seagate, по този начин и Western Digital оповестиха, че виждат по-предпазливо държание при пазаруване от някои от техните облачни и корпоративни клиенти ", сподели Марк Милър, анализатор на Benchmark Research. " Виждаме, че тази наклонност се уголемява. "

Софтуерът и електронната търговия са наранени от по-високите разноски

Засега се чака софтуерът да бъде измежду дребното акценти на тримесечието, с прогноза за много болнав растеж на облагите от към 1,9% и растеж на приходите от 11,8%. Microsoft, със своя огромен бизнес с компютри и мощно излагане на валутни съмнения, защото доларът се ускорява в Европа, се предвижда да регистрира растеж на приходите от към 9,9%, до момента в който бизнесът му с Windows се забавя, а облачният бизнес с Azure продължава да пораства, въпреки и с по-бавна скорост от към 44%.

" Очакваме Microsoft да регистрира фискални доходи през първото тримесечие значително в сходство с нашите прогнози за $49,8 милиарда (ръст от 10% през годината, растеж от 16% в непрекъсната валута), с упования растеж на Azure и office 365, обезщетен от уязвимост при PC/Windows ", сподели анализаторът на BofA Securities Брад Силс в записка.

Компаниите за електронна търговия към момента означават растеж на продажбите, само че тези по-бавни темпове на напредък започнаха предходната година, откакто краят на блокирането по света върна потребителите във физическите магазини. Разходите за труд, превоз и артикули се взривяват, тъй че облагите спадат внезапно.

В бранша на потребителските дискреционни/интернет продажби на дребно облагите се чака да спаднат с 25,6%, до момента в който приходите се чака да набъбнат с 14,7%, спрямо растеж на приходите от 14,8% през тримесечието отпреди година.

Amazon.com е на задачата да види общ растеж на приходите от 15,7%, като по-големият растеж идва от неговия бизнес с облачни калкулации AWS от към 31%. Инвеститорите ще си спомнят, че този общ растеж на приходите е стъпка надолу по отношение на момента, когато чистите продажби скочиха с 37% през третото тримесечие на 2020 година, подхранван от пандемичното онлайн извършване на покупки.

Анализаторите на Evercore ISI означават негативен риск за оперативните оценки на Amazon, защото колосът за електронна търговия увеличи почасовите надбавки за служащите в склада и доставките и е изправен пред високи разноски за доставка, цени на бензина и непрекъснати проблеми с веригата за доставки. FactSet чака, че облагите на Amazon ще спаднат с 27,7%.

Инвеститорите ще видят голям разбъркан пакет от проблеми през това тримесечие, само че те също не би трябвало да чакат нещата да се подобрят прекомерно бързо. " Всеки желае да прави пари на следващия ден, само че в случай че можете да погледнете оттатък това, има невероятни стойности в технологиите ", сподели Силс.

" Ако залагам дълготрайно на Amazon, в този момент е добър миг за покупка. "

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР