Технологичната революция носи обещания и… рискове от сътресенияРазвитието на цифровия

...
Технологичната революция носи обещания и… рискове от сътресенияРазвитието на цифровия
Коментари Харесай

ЕС обсъжда етични и социални последици от AI

Технологичната гражданска война носи обещания и… опасности от разтърсвания

„ Развитието на цифровия свят изпреварва етичните полемики по отношение на какво може и би трябвало да бъде разрешавано онлайн ”, съобщи първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс

Среща на високо ниво в Европейската комисия прегледа два значими въпроса, свързани с изкуствения разсъдък (AI). Първо, вероятното влияние на AI върху главните права, по-специално, когато става въпрос за персоналния живот, достолепието, отбраната на потребителите и недискриминацията. Второ, общественото измерение на AI, по-специално въздействието на изкуствения разсъдък върху общественото приобщаване и бъдещето на труда.

„ Обществата ни претърпяват невиждана цифрова гражданска война, която ще се отрази на всички хора на планетата. Тази гражданска война е носителка на нови обещания и на нови опасности от разтърсвания. Напоследък виждаме, че развиването на цифровия свят изпреварва етичните полемики по отношение на какво може и би трябвало да бъде разрешавано онлайн ”, съобщи първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс, отговарящ за разговора по член 17.
още по тематиката
По неговите думи, не можем да рискуваме същото да се случи и с изкуствения разсъдък и автоматизацията. „ Трябва да поемем контрола над тази промяна и да подсигуряваме, че тя се употребява за подсилване на полезностите ни и за отбрана на обществения ни модел ”, добави Тимерманс.

„ По отношение както на опазването на здравето, по този начин и на по-безопасния превоз изгодите от изкуствения разсъдък са многочислени и Европа би трябвало да се възползва от тях. Същевременно с увеличението на вложенията ние създаваме етични правила във връзка с развиването на изкуствения разсъдък за добруването на всички ”, сподели Андрус Ансип, заместник-председател, отговарящ за цифровия обединен пазар.

Това, съгласно него, изисква открит спор по основни въпроси като смисъла на разнообразието и на уравновесеното показване на дамите и мъжете в областта на изкуствения разсъдък за попречване на неправилни решения.

Комисарят Ансип прикани участниците в срещата – представители на метафизичен и неконфесионални организации от цяла Европа – да продължат своя ангажимент по този въпрос, като спомагат на настоящите начинания на Комисията в областта на AI, по-специално посредством Европейския алианс за изкуствен интелект, който бе основан предходната седмица.

На 25 април 2018 година Европейската комисия стартира европейска самодейност в региона на изкуствения разсъдък. Комисията предлага метод с три посоки, с цел да усили обществените и частните вложения в региона на ИИ, да приготви социално-икономическите промени и да подсигури подобаваща етична и правна рамка. Комисията е загрижена по-специално никой да не бъде подценен в хода на цифровата промяна и тези нови технологии да се основават на полезности. Като при всяка друга преобразуваща технология изкуственият разсъдък може да породи нови етични и правни въпроси.

Като част от тази самодейност ще бъдат създадени етични правила по отношение на създаването на изкуствен интелект, въз основа на Хартата на главните права на Европейския съюз, като се вземат поради правила като бистрота и отбрана на данните, както и въз основа на работата на Европейската група по нравственос в науката и новите технологии.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР