Технологичната компания Tesla представи дългоочаквания напълно електрически камион Semi, който

...
Технологичната компания Tesla представи дългоочаквания напълно електрически камион Semi, който
Коментари Харесай

Tesla представи нереалния ел. камион и най-бързата изненада в света

Технологичната компания Tesla показа дълго чакания изцяло електрически камион Semi, който форсира от 0 до 96.5 км/ч (60м/ч) за единствено 5 секунди без закачен товар за себе си. На особено събитие в Калифорния изпълнителният шеф на компанията Илон Мъск разкри детайлите към революционното си създание и също така изненада с представянето на напълно нов автомобил – Roadster - с чудовищно ускоряване – от 0 до 96.5 км/ч (60м/ч) за 1.2 секунди.



Максималният позволен товар на камиона е почти 36 тона, като цялата комбинация доближава избраната скорост от 96.5 км/ч за не повече от 20 секунди, което е с най-малко 40 секунди по-бързо от дизеловите влекачи.

С едно зареждане на батериите камионът ще може да изминава 800 км, а за към 30 минути на някоя от зарядните станции на Tesla, ще бъде обезпечен спомагателен пробег от към 650 километра. Мъск акцентира и на обстоятелството, че с него притежателите ще спестят почти 200 хиляди $ за гориво при милион минали благи (1.6 млн. километра). Ясна цена за влекача към момента липсва, производството стартира през 2019-а, само че поръчките към този момент стартираха с минимални вноски от 5 000 $.



Tesla се въздържа от задълбочаване в детайлностите по отношение на задвижването на камиона, само че разкри, че транспортното средство разполага с съвременна самостоятелна технология, която да предотврати вероятно изваждане на ремаркето от автомобила. Тя се гради върху датчици на таблото, които при положение на неустойчивост реагират незабавно и контролират въртящия миг, изпращан до всяко колело. Поставените камери пък предизвестяват лидера за рискове и трудности. Философията по отношение на автономността е застъпена и тук, само че в по-умерени количества спрямо леките коли. Тя идва на помощ, когато камионът се движи в ескорт, като действителното човешко ръководство се пада само на първата машина, до момента в който останалите се ръководят от програмен продукт.



Изненадващият състезателен Roadster пък ще бъде най-бързо ускоряващата кола в света, в случай че до 2020 година на пазара не излезе по-способен автомобил. Roadster-ът има преносим стъклен покрив и оптималната скорост от 402 км/ч (250 м/ч). Освен бързото ускоряване, той чупи още върхове. Roadster ще бъде първият електромобил, с който може да се изминат 1 000 км единствено с едно зареждане. За него цената към този момент е одобрена, макар че производството стартира година по-късно спрямо камиона. Базовата цена е 200 хиляди $, а поръчките се одобряват с капаро от 50 хиляди $. Камерите на автомобила разрешават 360-градусова видимост от екрана на таблото.

На събитието Мъск съобщи, че идващите планове, по които компанията ще стартира работа, са електрически SUV автомобил, пикап, ван и минибус.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР