Технологичната индустрия се мобилизира срещу новия закон за защита на

...
Технологичната индустрия се мобилизира срещу новия закон за защита на
Коментари Харесай

Технологичният сектор скочи срещу калифорнийския Consumer Privacy Act

Технологичната промишленост се активизира против новия закон за отбрана на персоналните данни в Калифорния, който е инспириран от Общия европейски правилник за отбрана на персоналните данни – GDPR – и евентуално е най-рестриктивния в страната.

Калифорнийският Consumer Privacy Act мина небрежно през разискванията на щатските управляващи и беше утвърден единомислещо. Той изисква интернет уеб страниците да демонстрират какви данни се събират, защо ще се употребяват и има ли трети страни, на които се дават, и защо. Потребителите също по този начин ще имат правото да се отхвърлят данните им да бъдат събирани и продавани, както и това информацията за тях да бъде изтрита.

Въпреки че законът ще влезе в действие чак през 2020 година, той към този момент провокира реакция от страна на софтуерния бранш, който упорства за промени.



Робърт Калахан, вицепрезидентът по връзките с държавната администрация на Internet Association, в която влизат някои от най-големите компании в сферата, изрази съществени терзания от неналичието на информация и публично разискване преди приемането на закона.

" Политиката за контролиране на данните е комплицирана материя и оказва въздействие върху всеки бранш на стопанската система, в това число и върху интернет промишлеността. Това трансформира неналичието на социална полемика и бистрота на развой по приемането на новото законодателство в доста сериозен проблем ", счита Калахан и прибавя, че е “от решаващо значение да продължим да работим, с цел да поправяме неизбежните негативни политики и последици, които новото законодателство ще сътвори за потребителите и бизнеса в Калифорния ".

Говорителят на Гугъл Катрин Уилямс също е безапелационна: “Новият закон отбелязва известни усъвършенствания в прекомерно неразбираемата и необятна тематика за потребителските данно, само че беше признат под рисков времеви напън и наложи големи нови отговорности на хиляди огромни и дребни компании във всяка промишленост по целия свят”. По думите ѝ софтуерният бранш прави оценка, че “законодателите в Калифорния признават тези проблеми” и чака с неспокойствие подобренията, “които биха могли да оправят с многото непредвидени последствия от този закон ".

Законодателството също по този начин внася разделяне и сред защитницита на неприкосновеността на персоналния живот и потребителите. Някои считат, че това е значим закон, който ще раздруса обществото и ще провокира нужния спор по отношение на отбраната на персоналните данни и метода, по който фирмите ги употребяват. Други обаче го отхвърлят с претекста, че рестриктивните мерки би трябвало да бъдат още по съществени.

Критиците на калифорнийския закон считат също по този начин, че самодейността за бързо гласоподаване е предиздвикала законодателите да слагат преди всичко своите ползи, а не тези на потребителите. Много бранители на неприкосновеността на персоналния живот са на мнение, че новите правила не стигат задоволително надалеч в отбраната на потребителските данни. Никол Озер, шеф " Технологии и цивилен свободи " в правната организация ACLU (American Civil Liberties Union), да вземем за пример счита, че законът не се занимава с нито една от противоречивите практики за работа с потребителски данни, които бяха в основата на абсурда с Фейсбук и Cambridge Analytica по-рано тази година.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР