Технологичната индустрия на Израел е най-бързоразвиващата се част от икономиката

...
Технологичната индустрия на Израел е най-бързоразвиващата се част от икономиката
Коментари Харесай

Израел търси служители за 10 000 работни места в IT сферата

Технологичната промишленост на Израел е най-бързоразвиващата се част от стопанската система на дребната страна – на нея се дължат 14% от продуктивността и 50% от износа. Но в близкото десетилетие я чака дефицит от към 10 000 инженери и програмисти, в границите на пазара, на който работят 140 000 души, демонстрират анализите на Агенцията по нововъведенията.

В последните три години Израел падна с шест позиции до 17-то място в класацията на Световния стопански конгрес за това какъв брой елементарно е да се открият квалифицирани служащи в софтуерната сфера.

Този дефицит е изключително обезпокоителен за близо 5000 започващи компании, на които им се постанова да се състезават за работна ръка с софтуерни колоси като Гугъл, Intel, Microsoft и Apple.

Основната причина за дефицита е внезапния спад в броя на студентите, които приключват компютърни науки, математика и статистика – от 3000 през 2005 година, през 2008 г, те са били 1600. Това частично се дължи на проблеми в гимназиалното и началното обучение. След пукването на дотком балона, доста израелски IT служащи изгубиха работните си места, което в допълнение демотивира студентите.

" Защо към момента има часове, в които няма компютри? ", пита Ифат Турбинер, откривател в университета " Бен–Гурион ". " Ако не се отделят повече пари за основаване на софтуерно мислене от началното учебно заведение, ще пострадат всички промишлености. "

Министерството на образованието разгласи проекти за по-интензивно образование по математика и просвета, изключително в селцата, където не всеки път има налични часове за напреднали. Правителството има и дълготрайни начинания за интеграция на ултраортодоксалните евреи и арабите – най-бързо растящите сегменти от популацията. 11% от израелците са ултраортодоксални евреи, за които образованието по вяра е по-важно от науката и математиката.

Освен ограниченията вкъщи, кабинетът пробва да притегли бързо служащи и от чужбина. Правителството приготвя 500 визи за студенти, учили нужните специалности в чужбина, които да им разрешат образование в израелски университети, при изискване, че останат да работят в локалните компании за една година. Освен това се работи и по облекчение на бюрокрацията за приемането на безсрочните " експертни визи ".

Междувременно стартъпите се оглеждат за работна ръка в чужбина. Украйна е топ дестинацията за тях – близо 100 израелски развойни центъра са основани там. Силните обичаи в образованието по математика и компютърни науки в някогашните руски страни са довели до това, че над 20 000 души приключват сходна компетентност в Украйна годишно. Заплатите на софтуерните инженери в Украйна са близо 40% по-ниски от тези в Израел. Работници се набират и в страни като Полша и България.

Пристигнето в Израел на милион имигранти от руските страни през 90-те също основава мощни връзки. Wix.com, компания, която оказва помощ на дребни компании да основат свои уеб сайтове, е назначила на работа 120 души в два развойни центъра в Украйна и 80 в център в Литва. " В една и съща времева зона са, приказват добър британски, всички са рускоговорящи. Някои от хората ни тук са някогашни руснаци ", споделя основният управител на развойните центрове на Wix Боаз Инбал. " Имаме директни полети и до двете страни. Лесно ни е да си споделяме и да работим дружно ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР