Технологичен суверенитет - това е концепцията, с която новата Еврокомисия

...
Технологичен суверенитет - това е концепцията, с която новата Еврокомисия
Коментари Харесай

Фон дер Лайен подготвя Европа за постигане на "технологичен суверенитет"

Технологичен суверенитет " - това е концепцията, с която новата Еврокомисия ще ускори натиска си над американските и китайските софтуерни компании до степен на протекционизъм, написа електронното издание " Политико ".

Плановете на номинираната за ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен включват: по-строги ограничения по отношение на чужденци, проучващи европейски софтуерни компании; приложимост на контракти с държавните управления като " стратегически " инструмент, който да разреши на локални компании да се конкурират с интернационалните компании като " Амазон " и усилване на индустриалната политика, тъй че да бъдат подтиквани нововъведенията в региона на изкуствения разсъдък и квантовите компютри.

" Не е късно да реализираме софтуерен суверенитет в някои сериозно значими области ", писа Фон дер Лайен в проектите си за новата Комисия, която би трябвало да встъпи в служба в идните седмици. " Заедно ще определим стандартите за новото потомство технологии, които ще станат световна норма ".

Лондон, Париж и Берлин имат добър брой стартъпи на стойност най-малко 1 милиарда долара; само че тези цифри не могат да се сравнят с тези от Силициевата котловина и Китай. Много европейски политически кръгове гледат с съмнение на американските софтуерни колоси и превъзходството им във всевъзможни области – от обществените мрежи и търсачките до електронната търговия. Това разпалва протекционистка пристрастеност, която се смяташе за от дълго време забравена.

Фон дер Лайен зададе тона, само че същинският напън евентуално ще пристигна от изпълнителния вицепрезидент по Европа в цифровата ера и еврокомисар за конкуренцията – датчанката Маргрете Вестегер. Редом с нея – бъдещият еврокомисар за вътрешния пазар. За тази позиция Франция номинира Силви Гулар, само че тя бе отхвърлена от Европарламента. Новият избор на Париж е някогашният финансов министър Тиери Бретон. Той е последовател на протективни политики – на мнение е, че европейските данни би трябвало да се съхраняват единствено в Европа; оглавявал е и компанията за киберсигурност Atos.

" Убеден съм, че тези империи (от Силициевата котловина, бел. ред.) няма да удържат позицията си ", сподели той по-рано тази година.

Регулация – има, бизнес - няма

В последните години Европа самоуверено изнася нови стандарти за цялост, решения за конкуренцията и по-строги правила за онлайн наличието. Това трансформира Брюксел в отличник във връзка с регулацията, до момента в който Вашингтон гледаше в профил.

Но във връзка с конкуренцията с Китай и Съединени американски щати в софтуерната област няма огромен прогрес – и от ден на ден политици се стряскат от зависимостта на Европа от задгранични компании. Сега те желаят да вземат ограничения, с цел да защитят пазара на континента.

Вече следил по какъв начин Пекин и Вашингтон промотират своите цифрови първенци, в този момент Брюксел счита, че в случай че двете страни трансформират разпоредбите на интернационалната търговия, Европа също може да работи по-твърдо. Това значи блокиране на огромни задгранични покупки в така наречен " стратегически промишлености ", промотиране на софтуерни начинания, финансирани от страната, и смяна на антитръстовите правила по този начин, че локалните играчи да могат да реализират мащаба на световните си съперници.

Париж и Берлин поддържат този метод, а до момента други страни с по-либерални стопански възгледи – като Англия - го блокираха. Но задаващият се Брекзит проемни обстановката и в този момент по-малките страни, които постоянно приютяват европейските централи на американските колоси, нямат храброст да отстояват позицията си.
" Подкрепата на Франция и Германия ни е нужна в доста области, в това число и Брекзит ", разяснява почитан европейски посланик пред " Политико ". " Интересуваме се от цифровата стопанска система, само че имаме други цели ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР