[Технологичен парк МонтанаТехнологичен парк Монтана] Статията е част от специалното

...
[Технологичен парк МонтанаТехнологичен парк Монтана] Статията е част от специалното
Коментари Харесай

Технологичен парк... в Монтана?

[Технологичен парк МонтанаТехнологичен парк Монтана] Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Северозапад ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 17-23 август. Всички текстове по тематиката може да откриете тук. 74 дка е площта на терените, които са предоставени на вложителите за закупуване. Останалата територия от към 11 дка са вътрешните софтуерни пътища и зелени площи, които свързват обособените бази и чието доизграждане следва. Още по тематиката
Между моста и автомагистралата

Видин, Монтана и Враца имат вода, планини и истории. Сега се пробват да съберат вложители и хора с хрумвания, с цел да излязат най-сетне от клеймото на западналост и беднотия
17 авг 2018
Десет години след възникването на концепцията за " Технологичен парк Монтана " през днешния ден тя е към този момент факт. Паркът се простира на 85 дка, желанията са за разширение с още 100 дка. Обособените терени са закупени от общо шест компании. Направените инвестиции все още доближават 15 млн. лева, заключи пред " Капитал " Любен Ананиев, шеф на " Технологичен парк Монтана " - сдружение, което е 100% благосъстоятелност на община Монтана.

Бизнесът на множеството от фирмите в парка е в региона на селското стопанство.

След 10 години

Идеята за софтуерен парк в града е основана на дългогодишни предварителни изследвания и старания от страна на локалната администрация. През 2008 година община Монтана печели партньорски план с община Пирот - " Повишаване на бизнес съдействието сред България и Сърбия в трансграничния регион посредством основаване на софтуерен парк в Монтана " по стратегия " Добросъседство " България – Сърбия, съставен елемент " Устойчиво икономическо развиване " (програма ФАР-ТГС).

Програмата цели обществено и икономическо доближаване в района на двете трансгранични общини Монтана и Пирот. " Още при стартирането на тази стратегия за основаването на парка са вложени към 700 хиляди лева Бяха построени административната постройка, част от централната инфраструктура и оградата на парка ", напомни Ананиев.

" Технологичен парк Монтана " е учреден като общинска компания през 2010 година и от този момент действително стартира активността. През 2012 година като наемател влиза компания " Оптиком ", а през 2013 година с тях е осъществена и първата договорка за продажба. Базата им в Монтана със застроена повърхност от 1200 кв.м е съвременно оборудвана, построена на личен имот с повърхност 7.5 дка. Тя разполага със актуален сервиз за ремонт, обслужване и поддръжка на трактори и земеделска техника, в който работят висококвалифицирани експерти и се правят гаранционни и извънгаранционни сервизни действия.

Дружеството може да се похвали, че всяка година има осъществена договорка, като все още няма свободни терени, а търсенето е реалност. " Неотдавна имаше даже арабски вложители. Те се явиха на търга за един от последните свободни терени, само че заради зародили вътрешни различия се отхвърлиха от договорката, даже изгубиха импортирания депозит ", споделя шефът на " Технологичен парк Монтана ".

Да стъпиш на зелено

Съвсем скоро следва да завърши инвестицията си най-новият вложител, който закупи земя в " Технологичен парк Монтана " - плевенската " Агрола " ООД. Реализацията на техния план стартира през декември. Дружеството е на финалната права в построяването на търговско-сервизен център с разгъната повърхност от към 1500 кв.м. Фирмата е закупила три терена с обща повърхност съвсем 13.5 дка, последният от които е подсигурил по-голямо лице към основния път. Фирмата се занимава с продажба и сервизно обслужване на селскостопанска техника и е районен дилър на NEW HOLLAND за Северозападна България.

Най-големият и основен задграничен вложител в парка и в община Монтана е индустриалната база на швейцарското сдружение " Палемонтех " ЕООД, профилирана в произвеждане на железни и мрежести палети. Техен е най-големият закупен терен с повърхност от 30.4 дка, от които застроената повърхност е малко над 5600 кв.м.

Друга компания, която стъпва в парка през 2015 година, когато закупува близо 18 дка, е " Мегатрон ". Базата им в Монтана е със застроена повърхност над 2500 кв.м, като компанията има построени и много спомагателни уреди. Както е известно, тя е формален представител за България на водещи международни производители като John Deere, KUHN, Doosan Infracore Construction Equipment, Bobcat .

През есента на 2016 година компания " РАПИД КБ " ООД, която е водещ вносител на земеделска техника на българския пазар от международни производители като CLAAS, AMAZONE и други, откри филиала си в Монтана. Със застроена повърхност 2 230 кв.м той е втори по величина във фирмената конструкция.

Последните две покупко-продажби са от предходната година - с " Агрола ", които са закупили още един дребен терен от 1 дка за излагане на техниката на компанията, и с локалната компания " Дикмонт " ЕООД в Монтана, които търгуват с подправки и други артикули, имат произвеждане на закуски и на самун. Те са придобили терен от 1.5 дка и ще изградят складови пространства и заведение за публично хранене за обслужване на работещите и гостите на компаниите, които се намират на територията на софтуерния парк.

Предимствата да си тук

Мястото на софтуерния парк е атрактивно, тъй като е ситуирано на републикански път Монтана – Лом. Предоставени са всички благоприятни условия на комунална инфраструктура – водоснабдяване, канализация, електро– и газоснабдяване, телекомуникационни услуги.

" Територията на парка е урбанизирана, с изменен статут и това в забележителна степен улеснява процесите по взимане на решение за закупуване, планиране и строителство. Земята, която е общинска благосъстоятелност, с решение на общинския съвет се дава за продажба на атрактивни цени за да бъдат привлечени вложители, които да разкрият работни места. Продажбите са осъществени на цени, по-ниски даже от тази на земеделската земя - сред 15 и 17 лева на кв.м без Данък добавена стойност. За съпоставяне - земеделската земя в този регион е на същата стойност, само че в евро ", споделя още Ананиев.

" Технологичен парк Монтана " дава спомагателни услуги по защита, поддръжка, сметоизвозване и така нататък Досега комерсиалното сдружение е вложило в инфраструктурата на парка 650-700 хиляди лева Заложените за тази година средства в това направление са в размер на 300 хиляди лева, с които общият запас, вложен в инфраструктурата на парка, ще приближи 1 млн. лева

Средствата са обезпечени от активността на парка и са акумулирани от продажбата на терените, които се влагат напълно в облагородяването и построяването на инфраструктурата. " Овергаз " пък е вложила в газификация на мрежата.

Към момента на територията на парка работят над 100 души. Капитал Градове: Северозапад

Ето и част от тематиките в изданието:

➤ Икономиката на Видин, Враца и Монтана в цифри
➤ Технологичен парк... в Монтана - една добра концепция към този момент е събрала инвестиции за 15 млн. лева
➤ " Враца програмен продукт общество " продължава да се разраства
➤ Интересът към района пораства главно поради круизни туристи и оперните фестивали

Изданието е подарък за всички закупили вестник " Капитал " в интервала 17-23 август.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР