Техният бунт, породен от данък върху горивата, избухна в разгара

...
Техният бунт, породен от данък върху горивата, избухна в разгара
Коментари Харесай

Спад в ентусиазма и опити за нова мобилизация: "жълтите жилетки" на 1 година

Техният протест, подбуден от налог върху горивата, избухна в разгара на есента във Франция и разтърсваше в продължение на месеци мандата на президента Еманюел Макрон. Година по-късно редиците им са оголени и " жълтите жилетки " търсят други способи да продължат това невиждано публично придвижване.

На 17 ноември 2018 година 282 хиляди души, по данни на управляващите, облечени в светлоотразителни жилетки, се отзоваха във Франция на апел във " Facebook ". Демонстрантите, които не бяха проведени по партийна или синдикална линия, блокираха стотици кръгови придвижвания - знаци на предградията, чиито поданици страдат от намаляваща покупателна дарба.

Същия ден в Париж стотици блокираха част от " Шанз-Елизе ". Булевардът стана емблематичен за съботните демонстрации до възбраната им в средата на март 2019 година, наложена поради вандалски прояви на него.

Това бе последният пик на протестното придвижване, което към този момент бе опетнено през декември 2018 година от нападението против Триумфалната арка, фрагментите от което шокираха света. От пролетта мобилизацията по улиците непрекъснато понижава и през последните уикенди към този момент се събират едвам няколко хиляди стачкуващи.

Френският президент Еманюел Макрон обаче счита, че година след началото на митингите на " жълтите жилетки " към този момент нищо не е както преди.

В края на ноември 2018 година държавното управление бе насила да признае триумфа на първите митинги на " жълтите жилетки ". Започна рецесия, която провокира в продължение на седмици разтърсвания на най-високо ниво във френската страна.

Макрон устоя на бурята и се готви да стартира втората част от мандата си, запазвайки " виталната сила " за " видоизменение на страната ". Но с " повече самообладание и вслушване ", увери той неотдавна.

Възстановяване на връзката

В пика на рецесията, през декември 2018 година, Макрон изглеждаше изумен от гневното отменяне на неговата персона по време на демонстрациите. В началото той си мислеше, че " може да наложи своите промени ", акцентира политологът Жан Гариг.

Тази рецесия " го накара да разбере, че враждебността, изразена от болшинството французи, му постанова да употребява различен способ ", основаващ се върху " търсенето на разговор с жителите и с посредничещи структури ", добавя Гариг.

Седемнайсетте милиарда евро помощи и намаляването на налози, които разгласи президентът, разрешиха да се възвърне връзката му с французите, счита Фредерик Даби, заместник-генерален шеф на Френския институт за изследване на публичното мнение.

Много " жълти жилетки " се надяваха на нова протестна вълна през уикенда по случай годишнината.

 Еманюел Макрон
© Reuters

Еманюел Макрон

" Учудващото е, че това продължава, а не че има по-малко хора ", счита Присилия Людоски, една от вдъхновителките на общественото придвижване.

" Страшно доста хора през днешния ден не смеят да стачкуват от боязън да не изгубят око, ръка или да не бъдат атакувани със сълзотворен газ ", счита Франсоа Було, юрист и представител на " жълтите жилетки " в Руан.

Смята се, че флашболът, станал знак на " полицейското принуждение ", който френското правораздаване отхвърли да забрани, е извадил око на 24 стачкуващи. По данни на управляващите общо към 2500 стачкуващи и 1800 служители на реда са били ранени по време на митингите.

" Гражданско лоби "

На оповестено през октомври в интернет видео Ерик Друе, друга емблематична фигура на придвижването, прикани за готовност, до този миг безрезултатно.

Да се афишира завършек на придвижването единствено поради дребния брой стачкуващи е неточност съгласно Лоран Жанпиер, анализатор в Националния център за научни проучвания. " Безспорно има загуба на скорост. Ефектите от едно придвижване обаче постоянно се популяризират оттатък времето, през което то е интензивно ", изяснява социологът.

Година по-късно " жълтите жилетки " към момента не са намерили политическа вероятност. На европейските избори през май двете листи на придвижването получиха едвам 0.54 и 0.01 % от гласовете.

Няколко начинания за структуриране на придвижването, чиито очертания към момента са доста размити, са в развой на подготовка. Общото сред тях е, че всички те плануват повече директна народна власт.

Фотогалерия: Сблъсъци сред "жълтите жилетки " и полицията в Париж >

Людоски работи за основаването на " гражданско лоби " във всеки департамент. Идеята е тези лобита " да карат локалните управляващи да реагират и да схванат, че жителите имат какво да кажат ", изяснява тя.

Други " жълти жилетки " ще бъдат претенденти на общинските избори през март 2020 година

През последните месеци по света избухнаха няколко обществени спора, коренящи се най-много в икономическите неравенства и политическата маргинализация - невижданият протест против политическите ръководители в Ливан, рецесията в Чили, протестното придвижване в Алжир, протестът в Хонконг и други.

Искрата, която възпламени националния яд в тези разнообразни страни, демонстрира надълбоко възмущение и запазваща се или възходяща бездна сред небогати и богати. През 2018 година съгласно " Оксфам " 26 милиардери са имали толкоз пари, колкото по-бедната половина половина от популацията на планетата. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР