Техническият колеж в Смолян към Пловдивския университет Паисий Хилендарски отива

...
Техническият колеж в Смолян към Пловдивския университет Паисий Хилендарски отива
Коментари Харесай

Техническият колеж в Смолян отива в историята

Техническият лицей в Смолян към Пловдивския университет " Паисий Хилендарски " отива в историята. Той ще се слее с Физическия факултет, който ще се преобразува във Физико-технологичен факултет. Университетът повече няма да образова професионални бакалаври в Смолян, а студентите ще могат да завършат образованието си в механически лицей в Сливен, в София или в Ловеч.

Предложението за смяната е импортирано за разискване от министъра на образованието Красимир Вълчев на 6 юли и следва гласуването на постановлението от Министерския съвет.

Преобразуването е съгласно решения на Академичния съвет на самия университет, а повода - нуждата от по-ефективно потребление на наличните запаси, се споделя в отчета на министъра.

Докладът за оценка на въздействието на одобрявания акт дава детайлности.

" Приемането на Постановлението се обуславя от съществуването на следните нерешени проблеми:

1. Несъответствие сред предлаганото обучение в Техническия лицей – Смолян, и нуждите на бизнеса в Смолян и района - работодателите в Смолян и района се нуждаят от инженерни фрагменти за локалната стопанска система, т.е. от фрагменти с по-висока степен  на висше обучение от предлаганата в колежа;

2. Недостатъчно усъвършенствана и ефикасна конструкция на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “;

3. Физическият факултет понастоящем не дава отговор на условията на член 26, алинея 1 от Закона за висшето обучение за бройка на преподавателския състав;

4. Кандидат-студентите търсят висше обучение на по-висока от предлаганата в Техническия лицей – Смолян, образователно-квалификационна степен. "

Точка 3 на процедура значи, че сегашният факултет няма достатъчния брой хабилитирани преподаватели. Законовото условие е всеки факултет да има 40-членен научен състав на главен трудов контракт, от който хабилитираните лица за всяка компетентност четат не по-малко от 70 на 100 от лекционните курсове. Сега Физическият факултет има общо 30 преподаватели на главен трудов контракт, от които 15 са хабилитирани. В колежа работят 40 преподаватели, 16 на главен трудов контракт, 9 от които са хабилитирани - двама професори и седем доценти.

След сливането факултетът ще има общо 43 преподаватели, 22 от които - хабилитирани и те ще четат 70% от лекционните курсове. Капацитетът му е избран от Националната организация за оценяване и акредитация на 1180 студенти, като 830 от местата са за бакалаври, а 350 - за магистри.

Те ще учат в 12 специалности от 5 професионални посоки:

- машинно инженерство;

- електротехника, електроника и автоматика;

- информационна и компютърна техника;

- физически науки;

- педагогика на образованието по…

Сега Физическият факултет - един от най-старите в структурата на Пловдивския университет и втори по значение за страната за направление " Физически науки " - образова бакалаври и магистри по 5 специалности в три професионални посоки: " Физически науки " ; " Комуникационна и компютърна техника " и " Педагогика на образованието по... " (физика и астрономия).

Университетът ще резервира базата в Смолян, като факултетът към този момент ще се намира териториално на две места - Пловдив и Смолян.

Студентите от колежа няма да могат да завършат като професионални бакалаври в новия факултет, тъй като той към този момент няма да образова такива експерти. Те ще могат да продължат при условията, по които са били признати, само че другаде. Ректорите на Техническия университет – София, и на Техническия университет – Габрово, към този момент са се съгласили студенти от Техническия лицей – Смолян, да довършат образованието си в Колеж –Сливен, в Обединения механически лицей – София, и в Технически лицей – Ловеч, се споделя в отчета на министъра.

През 1997 година с Постановление № 15 на Министерския съвет Полувисшият институт по машиностроене и превоз в гр. Смолян е преобразуван в Технически колеж в състава на новооткрит филиал на Пловдивския университет „ П. Хилендарски “ в Смолян. През 2001 година с Постановление № 41 на Министерския съвет Техническият колеж в състава на Филиал – Смолян, става независимо звено в структурата на университета. Към сегашния миг в него се образоват общо 159 студенти по пет специалности от четири професионални посоки (5.1. Машинно инженерство; 5.2. Електротехника, електроника и автоматика; 5.3. Комуникационна и компютърна техника и 5.4. Енергетика) за придобиване на степен „ професионален бакалавър по… “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР