Техническият директор на Ред Бул Рейсинг Ейдриън Нюи разкри, че

...
Техническият директор на Ред Бул Рейсинг Ейдриън Нюи разкри, че
Коментари Харесай

От Ферари обещавали планини от пари на Ейдриън Нюи

Техническият шеф на Ред Бул Рейсинг Ейдриън Нюи разкри, че през годините на три пъти Ферари се е опитвал да го притегли, а последната оферта е била извънредно великодушна.

59-годишният британец е може би най-известният инженер във Формула 1, като в своята кариера е правил дизайна на шампионски болиди за Уилямс, Макларън и, естествено, Ред Бул. От актуалните топ тимове само Мерцедес и Ферари не успявали да впрегнат гения на Нюи за своите цели. А не е като от „ скудерията” да не са опитвали.

„ На три пъти нещата бяха на ръба да се случат”, призна Нюи пред „ Скай Спортс”. „ В самото начало на моята кариера в ИндиКар Ферари също взеха решение да проектират сходен автомобил, по тази причина ми предложиха да бъда основен дизайнер а техния план. Тогава не счетох това за редно и отхвърлих.”

„ После по много по-амбициозен метод Жан Тод (настоящият президент на Международната федерация по автомобилизъм – б.р.) ми предложи да заема поста на механически шеф през 1996 година. По това време имах предложения да остана в Уилямс, да отида в Макларън или пък във Ферари.”

„ Мислех обстойно и нашироко по въпроса. Тогава фамилията ми беше още младо и не желаех да напущам Англия.”

Най-скорошната оферта на Ферари била през 2014 година, когато Ред Бул въобще не бе опасност за челните позиции основно поради извънредно ненадеждния мотор на Рено. „ Стана явно, че Рено е доста обратно по отношение на Мерцедес и в дадени връзки по отношение на Ферари. Не се виждаше по кое време това закъснение може да се навакса. От Рено не изглеждаха склонни да вложат нужните парични запаси за разрешаването на казуса, а това беше депресиращо и обезпокоително.”

„ Тогава се намирах в сложна обстановка. Не желаех да си потеглям от Ред Бул, тъй като усещах тима като собствен дом, а и имах голяма роля още от самото му начало. Изградихме този отбор с Кристиан Хорнер върху останките от Ягуар.”

„ Не желаех да си потеглям, само че в това време не желаех да бъда в позицията, в която бяхме принудени да оперираме с вързана зад тила ръка във връзка с мотора.”

„ Решението беше доста мъчно. Ферари пристигна с невероятна оферта, доста атрактивна. Заради нея имах доста безсънни нощи преди да реша какво ще върша. В последна сметка взех решение, че няма да е вярно да напусна Ред Бул”, описа Нюи.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР