Техническата революция не подмина и Руската православна църква, която масово

...
Техническата революция не подмина и Руската православна църква, която масово
Коментари Харесай

Руските църкви сменят звънарите с роботи

Техническата гражданска война не подмина и Руската православна черква, която всеобщо подменя обичайните звънари в храмовете с роботи, осведоми Медуза.ру. Механизирани устройства към този момент са инсталирани в няколкостотин камбанарии в страната. По думите на представители на Синода, сега в Русия православните храмове са близо 40 000, а след 30 години се чака да станат двойно повече. При тези темпове на строителство на църкви, към този момент започнахме да изпитваме дефицит на професионално подготвени звънари, мотивираха се божиите чиновници.

Основен производител на роботизираните звънари в Русия е компанията „ Куранты из Черноголовки “, чиято продукция се употребява освен в страната, само че се изнася още в България, Израел, Гърция и Тайланд. Цената на едно устройство дружно с монтажа е към 140 000 рубли или близо 2000 евро. Устройството работи на следния принцип – към езичетата на камбаните се завързват въжета, прикрепени към кабели, които водят към електрически мотор. Всички те са съединени в една верига благодарение на уред за ръководство, който подава сигнал по кое време и коя камбана да се бие. Инженерът изяснява, че в паметта на робота-звънар се записват разнообразни мелодии. На съветския пазар са показани и италиански устройства, които обаче са в пъти по-скъпи от локалното произвеждане. Един уред, импортиран от Ботуша, коства половин милион рубли или 6800 евро.

Истинските звънари обаче не са във екстаз от техните роботизирани заместници. Ръководителят на Московската школа на звънарите Илия Дроздихин е уверен, че роботът не може да размени индивида. „ Все отново изкуството си има избрани закони и носи в себе си смислов и прочувствен заряд. Неговата основна функционалност е не просто да оповести началото на църковната работа, камбаненият звън би трябвало да възпламени у хората искрата на вярата “, безапелационен е Дроздихин. По думите му, механиката е лишена от всичко това. „ Губи се живият тон. Все отново душата пее от същинската камбана, а не от запис “ добавя професионалният звънар.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР