Техеран. Тази сутрин в 9:34-9:37 местно време сеизмична активност в

...
Техеран. Тази сутрин в 9:34-9:37 местно време сеизмична активност в
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Земетръсната активизация в Иран е по разломи в планините Загрос

Техеран. Тази заран в 9:34-9:37 локално време сеизмична интензивност в провинция Хормозган, Южен Иран, обезпокои популацията. Това оповестява Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .
В период от три минути се случиха две трусове поредно с магнитуд 4.6 и 5.4 съгласно Европейския център и Американската геоложка работа, 4.7 и 5.7 съгласно Сеизмологичния център на Иран. Тези трусове, съгласно Ирански медии, са развалили здания в някои села покрай епицентъра, без да причинят човешки загуби. Там активизацията е в рамките единствено на 13 ½ чáса – началото е нощес няколко минути преди 23 часá локално време и последното записано земетресение е през днешния ден, неделя, в 12:21. Дълбочините на земетресенията от серията са до 22 километра (км). През 20-ти век и до момента най-силните трусове в региона са с магнитуд 6.7 и 6.8; ставали са през годините 1956, 1961 и 1977. На 6 ноември 1990 г земетресение с магнитуд 6.4-6.6 (оценки по разнообразни скáли) се съпровожда с формиране на ко-сеизмична руптура, забележима по земната повърхнина. Тези трусове са в южните сектори на Загроските планини – “Висока Загрос зона ”.
В 14:37 още по-силно земетресение стана в регион покрай границата на Иран с Ирак. Магнитудът на това земетресение е оценен на 5.8 в Европейския център и на 5.9 от Американски геоложки изследвания, както и от Иранския сеизмологичен център. Най-силно земетресение в същия огнищен регион за времето от началото на 20-ти век до през днешния ден е земетресението с магнитуд 7.3, станало на 12 ноември 2017. С нанесените вреди – 630 човешки жертви, над 8100 ранени и повече от 70 хиляди останали бе покрив – това земетресение е най-пагубно за цялата 2017 година. Днешното земетресение демонстрира, че повече от осем месеца регионът е към момента деен. И както нормално, мощен афтершок основава условия за лични вторични земетресения. Така и днешният мощен трус, съгласно информация на Иранския институт по геофизика, до момента е последван от 40 по-слаби събития с магнитуд 2.5 и повече (илюстрация); оптималният е с магнитуд 3.9. Всички тези земетресения основават осезаеми разтърсвания. Активността е в сложна зона на континентална колизия сред Арабската и Евроазийската плочи, разпростряла се по дължината на Загроските планини. Според оценки, направени в упоменатите нагоре сеизмологични центрове, зоната на днешната интензивност визира дълбочини сред 5 и 20 километра, заради което могат да се чакат и съществени последици наоколо на епицентъра. По подразбиране, станалите трусове предизвикват вреди в граничните области сред Иран и Ирак. Те са застроени с прекомерно уязвими къщи. Държавната телевизия на Иран оповестява, че до момента 50 къщи в 7 села са развалени и 128 души ранени; шефът на провинция Керманшах дава изказване за 90 ранени в региона Салас Бабаяни (37 хиляди жители). В Ирак има развалени минимум 10 къщи. В засегнатия регион земетресенията предизвикват и вторични вреди посредством срутване на земни маси. В столиците главното земетресение е усетено в Багдад на 210 км юг-югозапад от епицентъра и не е усетено в Техеран на 470 км в северна посока.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР