Техеран свали повечето ограничения от ядрената си програма - това

...
Техеран свали повечето ограничения от ядрената си програма - това
Коментари Харесай

Руският печат коментира световната сигурност след убийството на Солеймани

Техеран смъкна множеството ограничавания от нуклеарната си стратегия - това бе първият му отговор на убийството на иранския военачалник Касем Солеймани, осъществено от Съединени американски щати, написа съветският в. " Комерсант ".

Иран съобщи през вчерашния ден, че ще се откаже от осъществяването на всички задължения по нуклеарната договорка. Ислямската република прочее не счита да употребява единствено политически способи и към този момент даде обещание да нанесе удар по военни обекти на Съединени американски щати в Близкия изток. Но към този момент Техеран не се отхвърля дефинитивно от разговора със Запада, установи изданието, предава Българска телеграфна агенция.

" Това наподобява много интелигентен ход ", разяснява аналитикът Андрей Баклицки. " От една страна, те (иранците, б. р.) съумяха да показват предстоящата остра реакция поради убийството на Солеймани. От друга, ще могат да продължат договарянията с европейската тройка, която към момента се пробва да предотврати по-нататъшна ескалация, обвързвана с иранската нуклеарна стратегия ", изяснява той.

" Комерсант " обаче цитира специалисти, съгласно които ликвидирането на генерала " може да затрудни договарянията сред Иран и Запада, и то освен със Съединени американски щати, само че и с Европейски Съюз ".

Германия, Франция и Англия показаха нощес безпокойствие от отрицателната роля на Иран в района, отбелязва съветският щемпел. " Европейските грандове към този момент напряко разочароват ", разяснява в " Росийская газета " Константин Косачов, ръководителят на външнополитическата комисия на съветския сенат.

Според Косачов водещите европейски страни " бездарно изпускат шанса " да употребяват " извънсъдебната кавга над Солеймани (...), с цел да нареждат Евросъюза с прословутото му господство на закона като действителен състезател на международната сцена ".

След гибелта на Солеймани, погубен на багдадското летище, Народното събрание на Ирак прикани с резолюция държавното управление да постави завършек на задграничното военно наличие в страната. Според експертните среди обаче документът просто имитира съществуването на иракски суверенитет, написа " Независимая газета ".

" Сигурността на страната се поддържа основно от американците и съдружниците им, това важи и за летището в Багдад ", показва политологът Антон Мардасов.

Според специалиста иракчаните отлично схващат какво значат Съединени американски щати за сегашен Ирак и за какво проирански фигури от страната са се опитвали " да изгонят " американските военни още преди убийството на генерала - " с цел да насочат протестната вълна (в страната) към Съединени американски щати и да изтъргуват отстъпки в търговията с енергийни запаси ".

На фона на следващото изостряне на напрежението в Персийския залив цената на петрола се подвигна от 65,5 на 68,6 $ за барел, отбелязва " Комсомолская истина ".

Според " Взгляд " Народното събрание в Багдад е премахнал законовите учредения за военното наличие на Съединени американски щати в Ирак и това е една от аргументите Доналд Тръмп да съжали, че е заповядал Солеймани да бъде погубен.

Втората причина обаче е доста по-сериозна, акцентира електронният вестник. По думите на арабиста Борис Долгов Иран може да предприеме радикални ответни ограничения - диверсии и други терористични акции против американски обекти.

Иранските изказвания за " стратегическо отмъщение " включват и агитационен детайл, само че може да се чакат и съответни асиметрични удари. Става дума за офанзиви на групировки, следени от Иран, в границите на така наречен прокси война - в Ирак или даже отвън Близкия изток. Техеран може да предприеме и " по-мащабни дейности " против стопански обекти на Съединени американски щати в Европа, позволява ориенталистът.

Той не чака огромен спор сред Съединени американски щати и Иран, в случай че Щатите изпълнят опасността на Тръмп да нападна 52 цели в Ислямската република - другояче " таман оттова ще стартира огромната война ". Тогава в спора ще бъдат въвлечени и други страни, преди всичко Израел, което " към този момент е нещо съществено, тъй като Израел е по-уязвим от американските цели в района ". Затова Съединени американски щати евентуално ще се въздържат от офанзивата, обещана от своя президент, счита специалистът.

От своя страна Иран не може да остави без отговор " демонстративното ликвидиране на Солеймани (...) - доста почитан боен, човек, известен в страната. С дейностите си Тръмп не подсигурява сигурност на американските жители, както счита, а в противен случай - изложи ги на заплахата от удар ", разяснява " Московский комсомолец ".

" С убийството на Солеймани Америка изправи света на ръба на нуклеарна война ", декларира в заглавие " Свободная преса ". Иранците още не са подготвени за сериозна война с американците. След към пет години те биха могли вероятно да им отговорят почтено и с елементарни оръжия. Но през днешния ден това ще е еднакво на самоубийство, написа вестникът.

Обаче " в най-близко време Иран най-вероятно ще форсира основаването на лична нуклеарна бомба, както направи преди няколко години Северна Корея. Затова убийството на Солеймани е огромна неточност от страна на Вашингтон. Да не кажем незаконна полуда от страна на Америка. Защото на процедура към този момент е комплициран кръст на безядрения статут на Техеран. И за света наподобява няма път обратно ", заключава съветското издание. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР