Техеран. Считано от 6 ноември, Иран ще започне нова, четвърта

...
Техеран. Считано от 6 ноември, Иран ще започне нова, четвърта
Коментари Харесай

ТАСС: Иран започва нова фаза на намаляване на ангажиментите си по СВДП

Техеран. Считано от 6 ноември, Иран ще стартира нова, четвърта по ред фаза на понижаване на уговорките си по нуклеарното съглашение, подписано със международните сили през лятото на 2015 година Това разгласи президентът на страната Хасан Роухани, предава TACC .
„ Иран ще стартира четвъртия стадий на понижаване на отговорностите си по нуклеарната договорка на следващия ден ", предизвести Роухани.
Съгласно думите му, Техеран ще стартира да употребява центрофуги в оборудването във Фордо на 6 ноември. „ Четвъртата фаза [намаляване на задълженията] ще стартира с инжектирането на газ в центрофугите във Фордо ", разясни иранският президент.
Прекратяването на активността в завода в планините покрай свещения шиитски град Кум беше едно от рестриктивните мерки за нуклеарните действия, които Иран одобри в подмяна на премахването на интернационалните наказания. Съответното бе скрепено в контракта за нуклеарната стратегия на близкоизточната република, подписан през лятото на 2015 година Миналата година Съединени американски щати оповестиха изтеглянето си от договорката, след което постановиха наказания на Иран. В отговор Техеран стартира поетапно прекъсване на осъществяване на уговорките си по контракта.
По-рано тази седмица бе оповестено, че производството на обогатен уран в Иран е достигнало до пет кг дневно, повече от 10 пъти над равнището отпреди два месеца, когато страната се отхвърли от редица задължения по съглашението от 2015 година за нуклеарната стратегия на Техеран. Иран също e създал две нови усъвършенствани центрофуги, едната от които минава през проби. Съответното заяви Али Акбар Салехи, ръководителят на Иранската организация за атомна сила.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР