Техеран е готов при нужда да стреля отново срещу американски

...
Техеран е готов при нужда да стреля отново срещу американски
Коментари Харесай

Иран заплаши САЩ със сваляне на още дронове, ако се наложи

Техеран е подготвен при потребност да стреля още веднъж против американски безпилотни устройства, в случай че те се появят и заплашат сигурността на ислямската република, както стана предходната седмица.

Това разгласи командирът на Военноморските сили на Иран адмирал Хусейн Ханзади. Той сподели, че съперникът в лицето на Съединени американски щати към този момент знае за опциите на Техеран даотговори на всяко нарушаване на въздушното пространство.

Коментарите му следват свалянето на американски дрон преди няколко дни, довело до ескалация на напрежението сред двете страни. Американският президент Доналд Тръмп удостовери, че в последния миг се е отказал от въздушен удар против цели в Иран, който е можел да докара до 150 жертви, а ирански военни обясниха, че са могли да смъкват и боен аероплан с 35 души на борда, който придружавал дрона. Според американски медии е последвала огромна американска хакерска атака против ислямската република.

" Врагът изпрати най-хубавия си разследващ аероплан и всички видяха, че го свалихме. Това е корав отговор, който можем неведнъж да повторим и съперникът доста добре го знае, " изясни Ханзади, съобщи организация " Тасним ".

Евентуални отстъпки

Други ирански представители, представени от " Ройтерс ", в това време позволиха опцията за договаряния със Съединени американски щати, каквито желае Тръмп. Става въпрос за изискванията по договорката сред шест страни (сред тях САЩ) и Иран за иранската нуклеарна стратегия, която президентът назова " най-лошата " в историята. Миналата година той разгласи, че Вашингтон се изтегля от съглашението, изиска нова договорка, възвърне глобите против страната и вкара нови. От предишния месец е в действие цялостна възбрана за пазаруване на ирански нефт от други страни. Това сви и износа на нефт на ислямската република до едвам към 300 хиляди барела на ден (при към 0.5 млн. предишния месец и 2.5 млн. през април 2018 г.). Новините се чака да се отразят на решение на картела ОПЕК и други страни производителки на нефт дали да продължи съглашението за стесняване на добива (и по този начин да се усили търсенето и да се покачат цените) на среща във Виена на 1 и 2 юли.

Според Тръмп Иран би трябвало да направи нови отстъпки от нуклеарната си стратегия - концепция, която Техеран отхвърля. Според Хесамедин Ашена, консултант на президента Хасан Рохани, обаче има място за отстъпки при избрани условия. В " Туитър " той написа: " Ако (САЩ) желаят нещо оттатък (ядреното споразумение), би трябвало да предложат нещо оттатък него; с интернационалните гаранции. "

И двата коментара съответстват с визитата на американския държавен секретар Майк Помпео в Саудитска Арабия. Там той разисква с крал Салман и други саудитски представители заканите в Ормузкия пролив, където с изключение на дрон бяха атакувани и шест танкера в последния месец. Вашингтон упреква Техеран за случилото се, само че ислямската република отхвърля и предлага подпомагане за решение на проблемите на сигурността.

По-късно подготвеност за договаряния изрази и специфичният делегат на Съединени американски щати за Иран Брайън Хук. " Това е президент, който има огромно предпочитание да седне с режима, " изяснява Хук в телефонен диалог от Оман, представен от " Ройтерс ". " Мисля, че въпросът, който би трябвало да си задават хората, е... за какво Иран продължава да отхвърля дипломацията. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР