Теглих му майната на Владислав Иванов и съм готов да

...
Теглих му майната на Владислав Иванов и съм готов да
Коментари Харесай

Пламен Константинов - човекът волейбол

" Теглих му майната на Владислав Иванов и съм подготвен да го направя с всеки, който откаже да влезе в игра за националния тим.”

Тези думи отекнаха крепко около абсурда с представителния отбор по волейбол сред старши треньора Пламен Константинов и либерото. Иванов отхвърли да влезе в игра по време на контрола с Белгия, а дългогодишният капитан на България побесня и напсува състезателя, който на идващия ден си стегна багажа и напусна тима. Това стана броени дни преди началото на международното състезание, на което бяхме съдомакини с Италия. Такъв е Пламен, споделят хората, които го познават по-отблизо. Има доста мощно възприятие за правдивост и припалва за секунди, в случай че нещо го издразни. Обикновено по-късно му минава, само че в тази ситуация с Иванов не се получи тъкмо по този начин. Няколко дни след абсурда Константинов избра самичък да застане пред медиите и да опише какво е станало и за какво е теглил майна на волейболиста. И от думите му се разбра, че не съжалява за нито една своя дума.

Сега - близо 3 седмици след края на дълго чаканото международно, наподобява, Пламен повече няма да води националния тим. Той бе отпред на отбора 4 година, а на домашното състезание заехме 9-ото място. За някогашния №17 на България, който като капитан изведе отбора до бронз на международното в Япония през 2006 година, това си бе отчаяние. Едва ли има треньор на толкоз високо равнище, който да е предан съвсем 100% на този спорт. Преди време 45-годишният експерт сподели, че с цел да се ожени, първо би трябвало да се разведе с волейбола. Нещо, което явно няма да се случи в близко бъдеще, а домът му остава залата. Няколко дни след последния мач на нашите в София той отпътува за Русия, където направи положително име. Вече 3-а година е треньор на гранда “Локомотив” (Новосибирск), с който завоюва бронз в Суперлигата преди 2 година Преди това е бил отпред на “Губерния” и “Газпром”. В последните 4 година постоянно е бил по 6-7 часа в залата, защото на подготовка у нас идваше клубният му тим. Като прибавим и времето, прекарвано в гледане на видео и подготовка за мачове, свободното такова се свежда до най-малко. Затова и рядко ще срещнете Пламен в някое заведение, а на плажа е съвсем необикновено.

Най-големият му триумф отпред на България бе четвъртото място на европейското състезание през 2015 година, което още веднъж бе в България и Италия. Всъщност на него нашият отбор бе на две точки от присъединяване във финала, само че след 2:0 позволи цялостен поврат против Франция. Тогава със значителен принос за достигането до полуфинала бе Владимир Николов, който по подигравка на ориста се оказа стожерът в селекцията на Пламен. Дълги години двамата са в открит спор, до момента в който играят един до друг за България. Почти не са разговаряли между тях, само че на полето ги е обединявала общата цел. Нещо, което самият Пламен опитваше да втълпи на актуалните състезатели в националния.
 България - Полша 1:3 @@@

Сега отрасналите в други времена Константинов и Николов се сблъскват с мисленето на днешното потомство, което има напълно друга ценностна система. Преди 25-30 година спортът е бил методът да оправиш живота си и да се измъкнеш от предсказуемото непретенциозно бъдеще. Днес изборът е доста по-голям, а реализацията на игрището е ориентирана повече към изяви в обществените мрежи. Самият Пламен няма профил във фейсбук и употребява единствено приложенията за връзка като Viber и WhatsaApp заради една елементарна причина - нормално там се вършат групи на тимовете за шерване на стратегиите.

През последните 4 година селекционерът тества близо 50 състезатели, с някои от тях влезе в спор, само че въпреки всичко съумя да изглади връзките си. Като да вземем за пример с близнаците Георги и Валентин Братоеви. Двамата са известни с по-чепатия си темперамент и очевидно още първоначално Пламен бе усетил, че мъчно ще работи с тях. Той не ги взе на първия си шампионат - международното в Полша преди 4 година, а те не му останаха длъжни в някои мнения. Постепенно обаче треньорът откри общ език с тях и Георги бе главен разпределител на европейското в София. За Валентин, който бе много по-обиден в тази обстановка, трябваше повече време, а и претърпя интервенция. В последна сметка обаче тази година и той се завърна в националния. Някои споделят, че една от главните неточности на Константинов е, че се доверява на хора, които не заслужават. Той понасям много рецензии за включването на избрани състезатели, които съгласно мнозина не са на нужното равнище. Селекционерът обаче потвърди, че не се въздейства от външни мнения при избора си.

“Имам си своя философия и когато имам вяра в нещо, го не отстъпвам докрай”, безапелационен е Константинов. През последните месеци той получи рецензии и от някои волейболни хора като Борислав Кьосев, който сякаш се пошегува, че Пламен е най-хубав в даването на изявленията. Димо Тонев пък го атакува за извършената подготовка и връзките със състезателите.

Треньорът отговори единствено на Тонев, въпреки и косвено.

“Аз не вървя да изяснявам дали в хотела на някого има плесен, или храната в ресторанта му не става. Нека, преди да дават ум, тези хора да вземат някой тим, да го потренират малко. А не да записват нули непосредствено с националния отбор”, сподели треньорът на България след успеха над Финландия. Самият Тонев има хотел в курорта Боровец, а през 2011 година води женския народен тим на европейско и записа 3 следващи загуби и отпадане още в I група. В края на месеца Константинов ще се завърне за среща с управителния съвет на федерацията. На нея най-вероятно ще бъдат финализирани дефинитивно връзките му с БФВ и ще се пристъпи към избор на нов треньор. Към момента за правоприемник на Пламен е спряган Силвано Пранди - индивидът, който на практика приключи кариерата му на играч в националния. През 2009 година италианецът не го включи в състава за европейското, а отборът ни завоюва бронзови медали.
 България - Полша 1:3 @@@

Самият Константинов пък може да се окаже в напълно друга обстановка през идната година. Той към този момент бе спряган за селекционер на Русия, само че не бе допустимо да поеме подобен ангажимент поради контракта си с българската федерация. На последното международно “Сборная”, която бе главен любимец за купата, остана отвън четворката и нищо чудно и там да има треньорска рокада.
Участва в избори от листата на Национална движение „Симеон Втори"
В началото на юни 2009 година Пламен Константинов разгласи, че влиза в политиката. Той призна, че е имал диалози с множеството водещи партии, само че е избрал Национална движение „Симеон Втори" поради екипа от експерти. Актуалният капитан на България бе получил отмора от националния поради проблеми с кръста. Той даже бе лидер на листа в 23-и МИР в София, само че Национална движение „Симеон Втори" се сгромоляса на изборите. Константинов призна, че е отчаян от резултатите. Той даже разгласи, че надали повече ще се занимава с политика. Малко след изборите Пламен се върна в националния тим и игра в един мач против Русия за Световната лига. На идващия ден обаче тогавашният треньор Силвано Пранди разгласи, че няма да разчита на него за европейското.
Брат му е оперен артист
По-големият брат на Пламен - Юлиан Константинов, реализира съществени триумфи в много друго занятие.Той направи кариера в оперното пеене. Изнасял е представления в целия свят, в това число и в миланската “Ла Скала”, “Метрополитън”, “Ковънт Гардън” и други През последните няколко години е водещ и на предаването “Аз обичам България”, взел участие е във VIP Brother.

И двамата родители на братята са известни волейболисти - Георги Константинов и Ева Дойчева, която си отива рано от този свят. Юлиан също тренира, само че след 8-и клас се възпламенява по рокмузиката и китарата. Участвал е в групите “Тротил” и “Кокаин”, само че от средата на 90-те години на предишния век се насочва към операта. За разлика от по-малкия със 7 година Пламен Юлиан е задомен и има двама синове, единият от които към този момент тренира волейбол.
 България - Полша 1:3 @@@
Фен е на високите скорости
Константинов е почитател на високите скорости и в частност на по-спортните модификации на Audi. За разлика от брат си, който избира BMW да вземем за пример.

Още като играч Пламен караше по-наточените версии на Audi - S8. Имал е 3 сходни, само че откогато работи като треньор в Русия, не вижда смисъл да си купува нова кола. Близо 9 месеца той прекарва там, а присъединяване в локалната Суперлига е обвързвано с извънредно доста пътувания главно със аероплан. През последното лято караше новия топмодел на Volkswagen - Arteon. Представителството на компанията у нас имаше контракт за партньорство с Българската федерация по волейбол.
 България - Полша 1:3 @@@

Погрешен ход
Константинов влага по-голямата част от извоюваните в спорта пари, с цел да стане сътрудник в огромен хлебозавод край Карлово. Практически той финансира обвързване към банка, обвързвано с обезпечаването на транспортни средства и друга техника. Впоследствие обаче бизнесът по този начин и не започва, а известният волейболист се оказа измамен от съдружника си. В момента треньорът е съсобственик в завода дружно с банката и може да си върне парите или най-малко избрана част от тях при продажба. Вече близо 10 година обаче няма развиване по този случай.

" 24 часа "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР