Тегленето на пари от банкомат, свързано с обмяна на валута,

...
Тегленето на пари от банкомат, свързано с обмяна на валута,
Коментари Харесай

Финансовото министерство не иска да сложи таван на високите такси на банкоматите?

Тегленето на пари от банкомат, обвързвано с обмяна на валута, не може да се приравни към режима на обменните бюра и да се сложи таван на таксата за тази услуга.
Това излиза наяве от отговора на финансовия министър Кирил Ананиев на депутатско питане какво ще предприеме министерството, с цел да спре извънредно неизгодните обменни курсове, които оферират някои АТМ-устройства при изтегляне на суми от карта с непозната валута.
Основно това са банкомати на компанията Euronet, при които тегленето на пари от сметка в непозната валута се оскъпява с 10-15%, а постоянно потребителите не виждат неизгодните условия. Дори когато клиентът успее да откаже неизгодния курс - така наречен Dynamic Currency Conversion, другият курс се компенсира с по-висока такса за изтегляне.
По данни на МФ в страната има 28 такива устройства. По-големият брой от тях са ситуирани в морските курорти, като има дребен брой устройства има в София и на някои гранични контролно-пропускателни пунктове.
След като това лято доста туристи се оплакаха от кожодерските курсове на тези банкомати, се оказа, че няма институция, която да упражнява надзор върху тези оператори.
" Българската национална банка няма пълномощия да контролира и управлява таксите и обменните курсове, прилагани при даване на услуги по изтегляне на пари в брой посредством терминално устройство АТМ ", дадоха отговор от централната банка.
Национална агенция за приходите също не можела да се намеси в тази ситуация с неизгодния курс на банкоматите, тъй като не ставало въпрос за обмяна на валута в наличност.
" Министерството на финансите не разполага с пълномощия да упражнява надзор върху активността на операторите на АТМ и да следи за осъществяването на нормативните условия ", стана ясно през днешния ден от отговора на министър Кирил Ананиев, представен от Сега.
 Българска народна банка поддържа законови промени за банкоматите с високи такси Българска народна банка поддържа законови промени за банкоматите с високи такси
От Българската национална банка излязоха с позиция във връзка апела на ВАП за нормативни промени зарад сигналите за високи такси при продан...
Институциите обаче са безапелационни, че банкоматите на Euronet, са изцяло законни и нарушавания в активността им няма.
От Българска народна банка обясниха, че тегленето на пари в брой посредством терминални устройства ATM, в случай че операторът не прави други платежни услуги, попада отвън приложното поле на Закона за платежните услуги и платежните системи и на Директива (ЕС) 2015/2366 за платежните услуги във вътрешния пазар. Този закон, както и директивата съдържали само условие на клиента да се даде предварителна информация за всички такси за изтегляне и обмяна на валута преди тегленето, както и след приемането на парите в края на интервенцията. А скъпите банкомати спазвали условията за подаване на информация, посочили инспекциите на Българска народна банка през предходната година.
Все отново от централната банка обясниха, че са подготвени да поддържат законодателни промени, с които да се вкара ограничаване на курсовете при обмяна на валута от банкомат . И тези ограничавания да са по сходство на режима при обмяната на валута в обменните бюра. Според Валутния закон и наредбата за обменните бюра обменният курс може да се отклонява до 5 % от курса за съответната валута за деня, за която Българска народна банка има котировка. " Ние нямаме законодателна самодейност, тя би трябвало да пристигна от финансовото министерство или Народното събрание ", показаха от централната банка.
Финансовото министерство обаче счита, че сходна законова смяна не е допустимо да бъде направена . " Предложението за приравняване на тегленето от АТМ, обвързвано с обмяна, към режима на обменните бюра по Валутния закон не регистрира настоящите и директно използвани разпореждания на правото на Европейския съюз и не отразява разликите в естеството на двата вида транзакции и обвързваните с тях експлоатационни и други разноски ", се споделя в позицията на МФ.
От ведомството прецизират, че Наредбата за обменните бюра е на съображение на член 3 от Валутния закон, който урежда покупко-продажбите с задгранична валута в наличност по занимание. Докато обмяната на валута при изтегляне от банкомат е " детайл от комплицирана система от договорености с присъединяване на снабдители на платежни услуги, картови схеми и други, които са по-близо до обсега на Закона за платежните услуги ".
 110 лева такса за изтегляне от банкомати по морето, страната не може да спре схемата 110 лева такса за изтегляне от банкомати по морето, страната не може да спре схемата
За скандалната скица, която страната не може да спре, откакто общината в Несебър е одобрила споделя Mediapool, след сигнали на граж...
" В тази връзка считаме, че отбраната на потребителите следва да се търси по линия на по-ясните условия за информация по отношение на различните разновидности за изтегляне, даване на предварителна информация за действителната цена на услугата и въвеждане на ограничения за попречване на опциите за заблуждение на клиента ", показват от МФ.
От финансовото министерство показват още, че казусът с прекомерно високите такси за изтегляне от терминални устройства АТМ е поставян на европейско равнище. В Съвета на Европейския съюз е било разисквано предложение за краткотрайно установяване на таван на таксите за обмяна. " Това предложение бе изрично отхвърлено от множеството страни членки като форма на ценова регулация, несъвместима със свободния пазар. Според тези страни членки и съгласно множеството пазарни участници регулирането на цените би трябвало да бъде последната инстанция за политиците от Европейски Съюз, която би трябвало да се употребява единствено когато са изчерпани опциите пазарът да се саморегулира. Поради тази причина предлагането за краткотрайно въвеждане на таван на таксите за обмяна на валута при изтегляне на терминално устройство АТМ отпадна от окончателния текст на Регламента ", показва МФ.
Затова на този стадий било оправдано да се увеличи контролът по осъществяването на условията на Закона за платежните услуги и съответния европейски правилник.
От МФ оповестиха още, че дружно с Българска народна банка обсъждали спомагателни ограничения на национално равнище по използването на евроегламента, свързани с " кокретизиране на условията за информация при различните разновидности за изтегляне и действителната цена на услугата ". Обсъждали се и ограничения за ограничение на опциите за заблуждение на клиента. Какви може да са тези ограничения, не излиза наяве от писмения отговор на финансовия министър, оповестен на уеб страницата на МФ.
В пленарна зала министър Ананиев не съумя да развие отговора на депутатското запитване, защото председателстващият съвещанието Валери Симеонов го прекъсна след приключване на времето за изявление от 3 минути. " Вие като представител на най-подреденото министерство, добре би било да спазвате разпоредбите ", сподели Симеонов и изключи микрофона на финансовия министър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР