Теди Москов и Ириней Константинов на първата репетиция за Няма

...
Теди Москов и Ириней Константинов на първата репетиция за Няма
Коментари Харесай

Ириней Константинов даде старт на маратона

Теди Москов и Ириней Константинов на първата подготовка за " Няма да платим, няма да платим " - новия спектакъл на топ режисьора

Шефове на арт храмове в столицата дадоха старт на маратона, откакто ембаргото за представления падна. Най-чевръстите и опитните се оказаха подготвени да се впуснат в лятното премеждие. Звездите бързо загряха, като най-комбинативен се оказа Ириней Константинов. Ръководеният от него театър „ София “ открива сцената си в парка за 147 фенове с „ Последният буен ухажор “ на Нийл Саймън на 2 юни.



В спектакъла на Николай Поляков се вихрят три забележителни дами, които са са фаворитки и от тв сериалите - Милена Живкова, Дария Симеонова и Лилия Маравиля. Комедията на фамозния американски драматург е въодушевена от безконечните въпроси към любовта и брака. Тя е за двойките, които са в нервност и без ковид, защото няма къде да избягат от личните си комплекси. Големият въпрос е допустимо ли е да обичаме единствено един сътрудник – задават го влюбени ексцентрици, попаднали в неуместни обстановки.

На 3 юни Юлиян Рачков излиза за нашумелия през годините моноспектакъл „ Гъдулката гори “. „ Понякога Балканите ми се костват извънредно кътче, потънало в парадокси и тежка незаинтересованост, която разкапва всичко в близост. Друг път виждам в тях хубостта на веселието, някаква причудлива усмивка наднича глупашки отвред и те усмихва, върви разбирай по какъв начин и за какво. Често ме подчинява мрачната мисъл, че живее ли в близост, човек е под земята и периферен, надълбоко смешен в опитите си да се протегне към останалия свят. Още по-често ме връхлита насладата от подземието: иска ми се да остана зазидан в него, с детски сантимент и наивната горделивост, която те кара да обичаш тукашното, макар цялата му тиня и дивотия – и по този начин, с натъпкана в устата тиня, да се ухилиш като глупак, като господ, като пич, като талант и простак. Идеята беше за тази люлка от несъгласия да опише един гъдулар - в случай че някой схваща от балкански и български подземия, това е той. Гъдулката обаче е напълно дословен инструмент. Трудно можеш да очакваш от апарат, чиито струни са правени от усукани котешки вътрешности и лък, дразнещ с обтегнати конски косми, да послужи за нещо толкоз изтънчено като литературна метафора. Затова и гъдуларят е ангажиран най-вече с това да си блъска главата с проклетата гъдулка – до миг, в който границата сред музикант и ненормалник стане много съмнителна “, разяснява текста си Райко Байчев. През юни в парка съвсем всяка вечер ще се въртят шлагери освен на домакините - Ириней Константинов е поканил и сътрудници.

На 10 юни Младежкият спектакъл гостува със „ Специални мотиви “ – шеметната комедия на класика Бърнард Слейд с Койна Русева и Димитър Баненкин за един мъж, една жена и всичко сред сегашното, предишното и бъдещето. Ейми и Майкъл честват петнадесетата годишнина от сватбата си, уточнявайки последните елементи по идния си бракоразвод. Поредица от нови срещи, " подправени " от общите мемоари, допира феновете с най-щастливите и тъжни моменти на Ейми и Майкъл, които се пробват да останат другари. „ Специалните мотиви са тези, на които постоянно присъстваме – с наслада, от време на време – с тъга, постоянно – по обвързване, рядко – с скука и още по-рядко – с омерзение. Но на първо място - да се посмеем! “, споделя режисьорът Петър Кауков.

На 14 и 15 юни е ред на Сити марк арт център.  В „ Чехов търси гений “ на Недялко Делчев и Михаил Милчев цяла компания млади актьори разиграва скечове и подиуми от безконечните разкази на Чехов, обединени в бравурната комедия „ Добрият Доктор “ на Нийл Саймън. Второто заглавие е „ Живак “ – моноспектакълът на Димитър Живков, отдаден на врачанския нрав, възприятие за комизъм и мироглед и на загатна за корените и за същинските усеща, които възраждат всеки от нас. На 16 юни гледаме „ Мръсното копеле “ от паметния Жорди Галсеран с Асен Блатечки, Светлана Бонин, Николай Урумов и  Христо Бонин. Това е една от последните постановки на Пламен Панев, който се отдръпна в по-добрия свят малко след премиерата на тази чудновата комбинация сред психотрилър, криминале, интелектуален ребус и риалити шоу с фокус върху бруталните връзки сред огромния бизнес и дребния човек, подготвен да жертва морала поради кариерата и положителното възнаграждение.

На 23 юни е вторият гастрол на Младежкия спектакъл – с „ Нордост “  от Торстен Бухщайнер на Василена Радева с Койна Русева, Ангелина Славова, Искра Донова. Три дами претърпяват от първо лице терористичния атентат от 2002 година в московския спектакъл на Дубровка. Олга, Тамара и Зура описват своите истории от преди и по време на атентата. Олга дълго е събирала пари, с цел да може да купи билети за мюзикъл и да заведе своето семейство. Тамара е доктор от спешна помощ и е в една от извиканите коли за спешна помощ пред театъра, а в следствие схваща, че майка й и щерка й са вътре. Зура е един от чеченските атентатори. Съдбите на трите дами се преплитат в миг на тестване, събрани от случайността и събитията.  Авторът на пиесата „ Нордост ” употребява изявления на оживели заложници.

„ Шегите, които Бог си прави “ е моноспектакълът на Димитър Бакалов от афиша на „ Театро “ за 24 юни. Митко, симпатичният воин и хазаин на представлението, разсмива с наблюденията си върху необятните, само че занимателни разлики сред мъжките и женски претекстове и държание. Този път обаче през призмата на Божието възприятие за комизъм. Ще научите за какво мъжете обичат да натискат клаксоните, когато минават около дами на улицата, какво е първата среща за мъжа и за дамата, за какво е основан Лунохода и каква е повода Колумб да открие Америка. А невъзможността да разберем другия пол, минава на друго равнище, когато сексът стартира да има цел. Предизвикателствата на бащинството ще ви разсмиват и трогват, ще ви накарат да се замислите какво значи да бъдеш татко и каква Божия благотворителност е това, споделя Димитър Бакалов, който влиза във всички облици – на Митко, Райна, Колумб, приятелите, обърканите татковци, бременните дами, и несъмнено, на децата. Бакалов играе и в „ Секси пране “ – пиесата от Мишел Римл, на която той е и режисьор, делейки овациите с Албена Колева.



Въоръжени с справочник „ Секс за начинаещи ”, Алис и Хенри вземат решение да прекарат уикенда в безценен спа хотел с избрана задача – да съживят техния 25-годишен брак. Но дали Хенри ще прегърне всичките диви оферти на Алис - в действителност ли би желал да види жена си и майка на децата му, облечена в черна кожа и бич? „ Вива арте “ гостува на спектакъл „ София “ с „ Лъжата “ на доста известния Флориан Зелер с режисьор Борислав Чакринов. Койна Русева е Алис, която е забелязала най-хубавия другар на мъжа си с друга жена и е би трябвало да реши дали да го резервира в загадка. Асен Блатечки е Пол – брачният партньор на Алис – който се пробва да я накара да си мълчи и даже ѝ потвърждава, че да лъжеш добре – това е същинско изкуство… В интригите се включват и Милена Маркова (Лоранс) и Стефан Иванов (Мишел), с цел да изкушат феновете с неистини, полуистини и смях.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР