ТЕД БЕД ЕАД, Нухелт АД и Алианц България Холдинг АД

...
ТЕД БЕД ЕАД, Нухелт АД и Алианц България Холдинг АД
Коментари Харесай

ТЕД БЕД“, Нухелт“ и Алианц България Холдинг“ с Наградата на германската икономика за 2018-а

" ТЕД БЕД " ЕАД, " Нухелт " АД и " Алианц България Холдинг " АД са получиха Наградата на немската стопанска система в България за 2018 година на публична гала, проведена от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), на 24 януари.

Награди бяха раздадени за петнадесети следващ път на компании, съдействали за развиването на българо-германските стопански връзки през миналата година. Церемонията се състоя в Софийската градска художествена изложба. Наградата бе връчена в три категории - " Голямо дружество ", " Малко и приблизително дружество " и " Социален ангажимент ". Общо 33 бяха номинираните предприятия. Членството в ГБИТК не бе изискване за присъединяване.

Наградата в категория " Голямо дружество " завоюва " ТЕД БЕД " ЕАД. Вицепремиерът на Република България Томислав Дончев и Тим Курт, президент на ГБИТК, връчиха статуетката " Слава " от статуя Александър Пройнов на Петър Паяков, действен шеф на " ТЕД БЕД " ЕАД.

През 2018 година компанията усилва износа си с 20% по отношение на 2017 година, като делът на износа е 50% от общия оборот на компанията. " ТЕД-БЕД " ЕАД реализира 50% от износа на матраци от България към Германия. Компанията е основен снабдител за някои от най-големите немски търговски вериги. Фирмата взе участие 12 следващи години на Heimtextile във Франкфурт, както и 14 следващи години на IMM в Кьолн. През 2018 година " ТЕД-БЕД " реализира инвестиция в размер на 10 млн. лева в строителството и оборудването на нова индустриална база с повърхност 14 000 кв. м. За сполучливата употреба на модерното съоръжение тече асортимент и образование на 100 нови чиновници. От есента на 2018 година първите възпитаници от дуална гимназиална паралелка стартират образованието си в действителна работна среда в " ТЕД-БЕД " ЕАД.

В категория " Голямо дружество " журито отреди второ място на " Бер-Хелла Термоконтрол " ЕООД, а трето -на " Шенкер " ЕООД.

В категория " Малко и приблизително дружество " Наградата на немската стопанска система получи " Нухелт " АД.Н. Пр. Херберт Салбер, дипломат на Федерална република Германия в Република България и Н. Пр. Елена Шекерлетова, дипломат на Република България във Федерална република Германия връчиха премията на изпълнителния шеф Николай Колев.

Компанията за произвеждане на здравословни снаксове под марката RiceUP! стартира своята активност през 2016 година Стартира с личен състав от 8 индивида, който нараства неведнъж и към края на 2018 година е 184 индивида. Освен че се развива в България, за две години " Нухелт " доближава и пазарите на общо 6 континента и 55 страни. Делът на експорта за 1 година нараства от 54% до 74%. През 2018 година е обогатено и продуктовото портфолио на компанията, а един от най-значителните й планове е стартирането на произвеждане под лична частна марка Sondey в партьорство с LIDL, с помощта на което компанията стъпва на пазара на 10 европейски страни.

В категорията " Малко и приблизително дружество " второ място зае " Пентакс Медикъл България " ЕООД, а трето - " Смарт Органик " АД.

В категорията " Социален ангажимент " наградата отиде при " Алианц България Холдинг " АД. Теодор Маринов, шеф " Легаси " в ОББ АД, и Владимир Пенков от Адвокатско сдружение " Пенков, Марков и сътрудници ", връчиха премията на Христина Марценкова, изпълнителен шеф на " Алианц Банк България ".

Национален конкурс " Алианц България " за живопис, статуя и графика е част от корпоративната тактика на компанията от 11 години. Инициативата се организира под патронажа на Министерството на културата. Целта й е да бъде направено представително резюме на развиването на изкуството в страната. Досега са извършени 6 издания с над 36 изложения в цялата страна. Връчени са над 108 награди на надарени художници и са издадени 5 каталога, включващи творбите на номинираните и наградените създатели. В състезанието вземат участие както известни и одобрени имена, по този начин и художници от най-младото потомство, за които това е опция за изява, оценка и самопризнание.

В категорията " Социален ангажимент " второто място зае " Фесто произвоство " ЕООД, а трето - " Габинвест " ЕООД.

" 2018-а беше следващата година на триумф за германо-българските стопански връзки ", уточни доктор Митко Василев, основен шеф на ГБИТК, при откриването на церемонията.

" Наградата на немската стопанска система е самопризнание и в същото време заричане, че ще продължим да ви поддържаме ", обърна се към представителите на бизнеса президентът на ГБИТК Тим Курт. Той посочи рекордния стокообмен сред Германия и България от 8 милиарда евро, който се чака да бъде доближат за 2018 година " Щастливи сме, че през миналата година доста нови немски вложители избраха България за капиталова дестинация, а тези, които към този момент са в страната, реализираха нови триумфи ", добави президентът на ГБИТК.

" Германия е най-специалният стопански сътрудник за България ", уточни вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му близо 150 млн. са вложенията на годишна база през последните 3 години. " Ние сме доста сериозен производител на автомобилни съставни елементи. Мисля, че на база насъбрания опит сме порасли и е редно идващите години да произвеждаме цялостен автомобил. Това е въпрос и на самочувствие ", добави още той. Вицепремиерът изведе на напред във времето потребността от по-ефективна администрация, по-добра инфраструктура и повече промени в областта на образованието като съществени провокации пред страната, които предстоят да бъдат решени. " Убеден съм, че идващите години, дали постепенно или бързо, българската стопанска система от ден на ден ще скъсва с модела, в който главното конкурентно преимущество да бъдеш в България са ниските цени ", сподели още той.

Посланикът на Федерална република Германия в България Н. Пр. Херберт Салбер показа, че позитивните мнения от откриването на Пловдив - европейска столица на културата 2019 са съдействали за повече внимание към България и като капиталова дестинация. Посланик Салбер дефинира подписването на новия немско-френски контракт за другарство от Аахен като политически жест за мир. " Надявам се, че този контракт ще бъде тласък за всички нас в Европейски Съюз да се съсредоточим върху съдействието като най-хубаво средство ", уточни още той.

Победителят във всяка една от категориите беше избран от жури, формирано от представители на ГБИТК, Министерството на енергетиката, Института за пазарна стопанска система, Института за икономическа политика, Специализираните комисии " Икономическо развиване ", Compliance и " Право " към ГБИТК, Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинни предприятия, Българската организация за вложения и Управителния съвет на ГБИТК.

В умозаключение на церемонията доктор Митко Василев, основен шеф на ГБИТК, и доктор Мая Найденова, вицепрезидент на ГБИТК, връчиха благодарствени грамоти на община Плевен, на 73. СУ с преподаване на непознати езици " Владислав Граматик " и на Димитър Димитров, ръководител на профилирана комисия " Техника, технологии и нововъведения " към ГБИТК за дългогодишно ползотворно съдействие с Камарата и за сполучливо осъществени взаимни планове и начинания.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР