technews.bgДори да не отварят телефона си по време на час,

...
technews.bgДори да не отварят телефона си по време на час,
Коментари Харесай

За или против смартфоните в класната стая?

technews.bg

Дори да не отварят телефона си по време на час, децата отново се разсейват поради непрекъснатото звънкане за получено известие, вибрациите и всички други форми на уведомяване

Да има или да няма смарт телефони в класната стая – този въпрос изниква пред от ден на ден родители, учители, възпитаници. Новините от международните медии демонстрират, че от ден на ден учебни заведения по всички краища на света не разрешават смарт телефона в час. Нещо повече, от ден на ден родители считат, че на тази джаджа не й е мястото в учебно заведение.

Накоро един от политиците в Ирландия – Педар Тойбин – прикани да се забрани носенето на смарт телефон от децата във всички начални учебни заведения. В Съединени американски щати голям брой учебни заведения в Мичиган към този момент не разрешиха смарт телефоните в час. В Онтарио, Канада, възбраната е освен за потреблението на смарт телефон в час, само че и за носенето на такова устройство въобще.

Причините за сходни забрани са явни. Постоянното взиране в екраните прави децата неспокойни, разсейва ги, пречи им да се съсредоточат в образователното наличие. Дори да не отварят телефона си по време на час, децата отново се разсейват поради непрекъснатото звънкане на сигнала за получено известие, вибрациите и всички други форми на уведомяване за някаква интензивност. Това е изцяло задоволително, с цел да отвлече вниманието им от час.

Мнението на родителите

Все по-често и родителите са съгласни, че смарт телефонът не е подобаващ за децата в час. Британско изследване, оповестено неотдавна, сподели, че 49% от родителите считат, че учебните заведения, посещавани от децата им, би трябвало да забранят смартофните. Изследването е на uSwitch. Един от осем души споделя, че учебното заведение на детето му към този момент е въвело такава възбрана.

Дефицит на действителност

Именно някои родители изричат тезата, че смарт телефоните не трябва да бъдат давани на децата и то освен в началното учебно заведение, и освен в учебно заведение въобще. Дори в тийнейджърска възраст децата би трябвало да употребяват компютрите умерено, а смарт телефоните въобще не са подобаващи за тях, счита Сара Уилдрайър, майка на 14-годишен възпитаник и по-малък наследник на 5 години.

„ През 2009 година, когато по-големият ми наследник беше на 5 години, татко ми ни даде книга на Ричард Лув, наречена „ Последното дете в гората ”. Книгата остави мощно усещане у нас. Лув твърди, че децата страдат от „ нарушаване на недостига на природа ”, когато не прекарват задоволително време под намерено небе измежду другите живи същества ”, споделя Сара.

Тя избира да предизвиква децата да прекарват времето в игри на открито, в четене на книги. А също и в диалози с родителите. „ Така и в никакъв случай не им купихме телефони. Те непрестанно растяха, а ние продължавахме да не им купуваме телефони. Сега съзнавам, че детството им е ненапълно друго от това на приятелите им ”.

Свързани, само че отчуждени

В изданието „ The Atlantic ” психологът Жан М. Твендж разяснява резултатите от свое 25-годишно изследване на разликите в поколенията в Съединените щати. Изводът е, че поколението, израснало със смарт телефоните и обществените медии, е белязано от абсурд.

„ Днес младежите са по-склонни да си стоят вкъщи, свързани със света посредством Wi-Fi. И в това време е по-вероятно да се усещат изолирани и нещастни. Броят на младежите, които се събират дружно с приятелите си съвсем всеки ден, е намалял с над 40 % от 2000 до 2015 година По подигравка на ориста, технологията, която дава обещание да ни свързва всички, ни прави по-отчуждени ”, споделя Твендж.

Не четат

Освен всичко друго децата, захласнати от смарт телефоните, не четат книги, означават от ден на ден хора. Това има голямо влияние върху съзнанието, споделя Джереми Адамс, дълготраен преподавател в Лос Анджелис. Всяка книга, която човек прочете, оставя отпечатък в него, в душата и съзнанието му, а някои книги оставят мощно усещане, което остава за цялостен живот.

Това обаче като че ли е „ забравено ” от днешното потомство – като че ли разбирането, че четенето обогатява индивида, изцяло се е изпарило, споделя учителят. „ Четенето на книги е принесено в жертва на тиранията на текстовите известия и на главозамайващия масив от обществени медийни платформи ”.

Саморегулиране

Според някои, вместо възбрана е по-добре да се направи по този начин, че децата да се научат да „ се саморегулират ”. Те би трябвало да се научат по какъв начин уравновесено и рационално да употребяват електронните устройства. Говори се за „ смарт ” потребление на смарт телефоните.

Тази доктрина, несъмнено, среща съпротива. Противниците на концепцията са на мнение, че децата няма по какъв начин да се научат сами да контролират навиците си и точно родителите и учителите имат задачата да основат нормите на държание и да възпитат почитание към тях.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР