Течната биопсия, на серумни проби, взети от пациенти с рак

...
Течната биопсия, на серумни проби, взети от пациенти с рак
Коментари Харесай

Течната биопсия - нови възможности за откриване и проследяване на рака

Течната биопсия, на серумни проби, взети от пациенти с рак на гърдата, може да даде все по-точна информация за прогресията на рака и да даде опция за по-ранно разкриване на рецидив, демонстрира ново изследване от Университета на Източна Финландия и Университетската болница Куопио. Резултатите са оповестени в списание Cancers.

Известно е, че клетките на туморите на гърдата се разграничават, както по генетични, по този начин и по биологични свойства. Това събитие е известно като интратуморна хетерогенност. От позиция на лекуването на рак, интратуморната хетерогенност е главно предизвикателство, защото раковите кафези с разнообразни биологични свойства могат да имат друг отговор на лекуването.

Възможно е някои ракови кафези да оцелеят по време на лекуването, което може да докара до рецидиви по-късно.

" Времето е основен фактор за интратуморната хетерогенност. С течение на времето спектърът и свойствата на раковите кафези са склонни да се трансформират и да се развиват в посока, която е по-предизвикателна от лечебна позиция ", споделя Йоуни Куяла, откривател от Университета на Източна Финландия.

Течната биопсия отваря нови благоприятни условия за разкриване на разновидности на тумора.

Течната биопсия, която употребява избрани биомаркери е препоръчана като вероятен способ за ранно разкриване на метастазирал рак на гърдата и за наблюдаване на прогресията му. Основно преимущество на течната биопсия пред обичайна биопсия е, сигурността и опциите за неведнъж взимане на проби.

По-специално, течната биопсия се концентрира върху ДНК, от ракови кафези, за която е известно, че носи разновидности, присъщи за тумора. Това дава опция за нов метод за разкриване на разновидности, без да се постанова да се прави биопсия на проби от самия израстък.

" Нашите резултати демонстрират, че течната биопсия може да се употребява за разкриване на ракови разновидности както от тумори на рак на гърдата, по този начин и от техните метастази. Това обезпечава спомагателна поддръжка за нашата догадка, че течната биопсия може най-малко до известна степен да се употребява за превъзмогване на рестриктивните мерки на обичайна биопсия "

Изследователите следят разновидности, присъщи за метастазирал рак на гърдата в ДНК месеци преди метастазите да бъдат открит по време на медицински обзор.

„ Чрез наблюдаване на раковите разновидностите, допустимо освен да се диагностицира метастазирал рак на гърдата, само че и да се разпознават разновидности, които са от голяма важност за планирането на лекуването и по този метод да се подкрепи вземането на решения от медицинските експерти ", споделя професор Арто Манермаа от Университетът на Източна Финландия.

„ Въз основа на нашите резултати, правимзаключение, че течната биопсия е обещаващ способ, който може да добави информацията, получена благодарение на обичайни диагностични способи, и може да даде все по-точна информация за развиването и рецидива на рак на гърдата. "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР