Тече дискусия между юристи и конституционалисти длъжен ли е президентът

...
Тече дискусия между юристи и конституционалисти длъжен ли е президентът
Коментари Харесай

Юристи: Държавният глава е длъжен да подпише указа за Гешев


Тече полемика сред адвокати и конституционалисти задължен ли е президентът Румен Радев да подпише указа за назначението на Иван Гешев, или той може да забави това, като да вземем за пример, да изиска тълкувателно решение от Конституционния съд.

Големият въпрос след избора на новия основен прокурор е не дали, а по кое време президентът ще подпише указът за назначението му.

„ Президентът не може да откаже. Друг е въпросът по какъв начин той и неговите съветници ще изтълкуват правилото за рационалния период. Чуват се гласове, че президентът може да забави неограничено”, разяснява проф. Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър и учител по конституционно право.

„ Държавният глава ще бъде задължен. Тогава отговорността – в случай че мога да се изразя – моралната – за назначението на новия основен прокурор ще е във ВСС”, съобщи доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право.

"Все отново – има едно такова разбиране – рационален период в правото. Вярно е, че още от римското право датира правилото, че това, което се дължи без период, се дължи неотложно. Т. е веднага”, сподели още Киров.

„ Въпросът със периодите не е организиран категорично в Конституцията и множеството адвокати се сплотяват към разбирането, че това са рационални периоди. Тъй като мандатът на настоящия основен прокурор изтича до 10 януари, допускам, че в период до януари ще има указ”, добави Киселова.

Още през 2002-ра Конституционният съд се е произнесъл за процедурата по избора на основен прокурор. Затова в този момент не може да желае ново решение.

„ Решението на Конституционен съд, в случай че бъде позволено и в случай че въобще има пояснение, то ще бъде занапред”, изясни доцент Киселова.

И няма да касае този избор?

Да.

„ Това на практика ще бъде една корист с пълномощия. Значи – аз се затулям зад една процедура в Конституционен съд и като диря в това – някаква котва,за която да се захвана предвид на това – да забавя издаването на указа. Мисля, че президентът няма да постъпи по този начин”, счита Киров.

Професор Киров обаче твърди, че от конституционните магистрати може да се изиска друго решение - и то касае правото на обвинител номер едно да управлява всички прокурори в страната.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР